Kdaj je oljčno olje lahko škodljivo?

Aktualno > Zanimivosti | piše: Kristina D. Zalar | 29.6.2022
Najbrž ste že prebrali, da je izredno zdravo oljčno olje lahko zelo škodljivo, če ga segrevate na visokih temperaturah in ga uporabljate pri kuhanju. Preberite si, kakšna je resnica o tem!
Oljčno olje je najboljše hladno. (foto: www.123rf.com)
Oljčno olje je najboljše hladno. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V zadnjem času se veliko piše o tem, da naj bi bilo oljčno olje škodljivo, če ga uporabljate za kuhanje in cvrtje hrane. pri visokih temperaturah naj bi se sproščali toksini in svobodni radikali, ki so zdravju zelo škodljivi.

Številne raziskave so pokazale, da je pravo oljčno olje zelo zdravilno in preprečuje nastanek mnogih hudih bolezni, med njimi tudi bolezni srca ter rakava obolenja. Vsekakor pa drži, da naj ga ne bi preveč izpostavljali visokim temperaturam še najbolj zdravo je, če ga uživate hladnega. Dnevno ga potrebujete okrog dve do tri žlice, to je 30 do 45 mililitrov.

Oljčno olje ima nižje vrelišče od ostalih olj. To pomeni, da prej prične razpadati in se pričnejo tvoriti nevarne snovi, kot so toksini in prosti radikali. Ekstra deviško oljčno olje ima najvišjo točko segrevanja pri 166 stopinj Celzijah, medtem ko imajo ostala olja, namenjena za kuho in cvrtje 220 stopinj C.

Zato je najbolj priporočljivo, da oljčno olje uporabljate za prelive, solate in podobno in ga uživate hladnega. S tem, ko ga grejete, uničite tudi veliko antioksidantov in ostalih zdravilnih snovi v njem.

Različna olja imajo različno temperaturno točko dimljenja, kar pomeni, da lahko nekatere bolj segrevamo, druge manj. Ko dosežejo točko dimljenja, postanejo zdravju škodljiva.

Oljčno olje lahko segrevate do 166 stopinj Celzija, hladni stisnjeno žafranovo olje do 168 stopinj, kokosovo do 177, sončnično do 240, oljčno predelano olje do 220, navadno žafranovo olje do 230, koruzno do 234, repično do 242 in kikirikijevo olje lahko segrevate do 244 stopinj Celzija.
Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Metka Klevišar: O ČEM GOVORI NEZADOVOLJSTVO S HRANO?

Spominjam se bolnika v bolnici, ki je rekel, da tako sl...

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...

Zelo zdravilno zelišče, ki vam lahko zraste kar v kuhinji

Zdravilne sestavine imamo res na dosegu roke. Prav to z...

Iz Jožičine kuhinje: Ladjice (hitra priprava)

Ko nimam nič sladkega, me rešijo ladjice. Iz shrambe pr...

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

4 živila, ki pomagajo znižati visok krvni tlak

Nekatera živila vsebujejo snevi, ki še posebno blagodej...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

TELOVADIMO DOMA: 4 vaje za raven trebuh

Predstavljamo vam štiri vaje, ki so izjemno učinkovite ...

Iz Jožičine kuhinje: Party trikotniki

Pričakujete obisk? Otroci praznujejo rojstni dan? Ali p...

Iz Jožičine kuhinje: Krompirjeve polpete

Poznate tisti rek, ki pravi, da ima "butasti" kmet vedn...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.