Kdaj je oljčno olje lahko škodljivo?

Aktualno > Zanimivosti | piše: Kristina D. Zalar | 29.6.2022
Najbrž ste že prebrali, da je izredno zdravo oljčno olje lahko zelo škodljivo, če ga segrevate na visokih temperaturah in ga uporabljate pri kuhanju. Preberite si, kakšna je resnica o tem!
Oljčno olje je najboljše hladno. (foto: www.123rf.com)
Oljčno olje je najboljše hladno. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V zadnjem času se veliko piše o tem, da naj bi bilo oljčno olje škodljivo, če ga uporabljate za kuhanje in cvrtje hrane. pri visokih temperaturah naj bi se sproščali toksini in svobodni radikali, ki so zdravju zelo škodljivi.

Številne raziskave so pokazale, da je pravo oljčno olje zelo zdravilno in preprečuje nastanek mnogih hudih bolezni, med njimi tudi bolezni srca ter rakava obolenja. Vsekakor pa drži, da naj ga ne bi preveč izpostavljali visokim temperaturam še najbolj zdravo je, če ga uživate hladnega. Dnevno ga potrebujete okrog dve do tri žlice, to je 30 do 45 mililitrov.

Oljčno olje ima nižje vrelišče od ostalih olj. To pomeni, da prej prične razpadati in se pričnejo tvoriti nevarne snovi, kot so toksini in prosti radikali. Ekstra deviško oljčno olje ima najvišjo točko segrevanja pri 166 stopinj Celzijah, medtem ko imajo ostala olja, namenjena za kuho in cvrtje 220 stopinj C.

Zato je najbolj priporočljivo, da oljčno olje uporabljate za prelive, solate in podobno in ga uživate hladnega. S tem, ko ga grejete, uničite tudi veliko antioksidantov in ostalih zdravilnih snovi v njem.

Različna olja imajo različno temperaturno točko dimljenja, kar pomeni, da lahko nekatere bolj segrevamo, druge manj. Ko dosežejo točko dimljenja, postanejo zdravju škodljiva.

Oljčno olje lahko segrevate do 166 stopinj Celzija, hladni stisnjeno žafranovo olje do 168 stopinj, kokosovo do 177, sončnično do 240, oljčno predelano olje do 220, navadno žafranovo olje do 230, koruzno do 234, repično do 242 in kikirikijevo olje lahko segrevate do 244 stopinj Celzija.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako se KONČNO odvaditi kajenja?

Tudi pri zasvojenosti od nikotina je samo volja premalo...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.