Kdaj je oljčno olje lahko škodljivo?

Aktualno > Zanimivosti | piše: Kristina D. Zalar | 29.6.2022
Najbrž ste že prebrali, da je izredno zdravo oljčno olje lahko zelo škodljivo, če ga segrevate na visokih temperaturah in ga uporabljate pri kuhanju. Preberite si, kakšna je resnica o tem!
Oljčno olje je najboljše hladno. (foto: www.123rf.com)
Oljčno olje je najboljše hladno. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V zadnjem času se veliko piše o tem, da naj bi bilo oljčno olje škodljivo, če ga uporabljate za kuhanje in cvrtje hrane. pri visokih temperaturah naj bi se sproščali toksini in svobodni radikali, ki so zdravju zelo škodljivi.

Številne raziskave so pokazale, da je pravo oljčno olje zelo zdravilno in preprečuje nastanek mnogih hudih bolezni, med njimi tudi bolezni srca ter rakava obolenja. Vsekakor pa drži, da naj ga ne bi preveč izpostavljali visokim temperaturam še najbolj zdravo je, če ga uživate hladnega. Dnevno ga potrebujete okrog dve do tri žlice, to je 30 do 45 mililitrov.

Oljčno olje ima nižje vrelišče od ostalih olj. To pomeni, da prej prične razpadati in se pričnejo tvoriti nevarne snovi, kot so toksini in prosti radikali. Ekstra deviško oljčno olje ima najvišjo točko segrevanja pri 166 stopinj Celzijah, medtem ko imajo ostala olja, namenjena za kuho in cvrtje 220 stopinj C.

Zato je najbolj priporočljivo, da oljčno olje uporabljate za prelive, solate in podobno in ga uživate hladnega. S tem, ko ga grejete, uničite tudi veliko antioksidantov in ostalih zdravilnih snovi v njem.

Različna olja imajo različno temperaturno točko dimljenja, kar pomeni, da lahko nekatere bolj segrevamo, druge manj. Ko dosežejo točko dimljenja, postanejo zdravju škodljiva.

Oljčno olje lahko segrevate do 166 stopinj Celzija, hladni stisnjeno žafranovo olje do 168 stopinj, kokosovo do 177, sončnično do 240, oljčno predelano olje do 220, navadno žafranovo olje do 230, koruzno do 234, repično do 242 in kikirikijevo olje lahko segrevate do 244 stopinj Celzija.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.