Kdo določa mojo vrednost?

Moji odnosi > Psihologija | piše: Petra Cvek | 1.1.2024
Nič nisem vredna. Nihče me ne ceni. Dva stavka, ki ju je pogosto slišati. Pri mojem delu predvsem z ženske strani, čeprav to ne pomeni, da moški o tem ne razmišljajo. Ko ju slišim, se najprej vprašam, kaj verjamemo o tem, kdo določa našo vrednost.
Foto: freepik.com
Foto: freepik.com
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ko sem še izvajala delavnice za iskalce zaposlitve, sem mnogokrat slišala koga reči, da ga nadrejeni ali sodelavci niso cenili, da nikoli niso prejeli pohvale ali zahvale za svoje delo, da se je že po višini plačila videlo, kako malo so vredni v očeh delodajalca. Ko sem jih vprašala, koliko cenijo sami sebe in na kakšen način si to izkazujejo, so mi namenili mrk pogled.

Že dolgo mi je blizu ideja, da smo sami gospodarji svojega življenja in da smo mi tisti, ki sprejemamo odločitve o tem, kako bomo živeli, kje in kaj delali, kaj sprejeli in česa ne. In s tem v mislih sem vedno verjela, da je tudi odločitev za izbiro dela le naša – tudi takrat, ko nam delo ali njegovi pogoji niso najbolj pisani na kožo, smo odločitev, da jih sprejmemo, sprejeli sami. Na to je lahko vplivalo veliko dejavnikov – krediti, partner, otroci, prepričanje, da drugega dela ne bomo našli (ali da ga morda nismo vredni) – a vendar je bila končna odločitev naša in s tem, ko smo jo sprejeli, smo prejeli tudi vse znane posledice, tako tiste, ki smo jih prepoznali kot dobre, kot tiste, ki smo jih prepoznali kot malo manj dobre.

Verjamem tudi, da vedenje ljudi v službi ne govori o nas, temveč o njih – če torej nekdo ne izreče pohvale ali zahvale, to pravzaprav govori o njem – kaj se mu zdi pomembno in kaj ne, kaj opazi in česa ne itd. Neizrečena pohvala torej ne govori o moji vrednosti.

Enako velja tudi za partnerstvo in družino. Marsikdaj si namreč odsotnost pohvale in zahvale iz ust družinskih članov interpretiramo, kot da nas ne cenijo, ne spoštujejo, da nismo nič vredni. Pa vendar verjamem, da ni to tisto, kar nam želijo sporočiti oz. tudi če je to njihovo sporočilo, to več pove o njih kot o nas. Pove pa veliko o nas to, kako se vedemo sami do sebe.

Žal smo še vedno pogosto sami sebi najhujši kritik. Nič, kar naredimo, se nam ne zdi dovolj dobro. In le če sebe doživljamo kot dovolj dobre, potem smo tudi vredni, v nasprotnem primeru ne. In ker so osebe, ki o sebi verjamejo, da so dovolj dobre, že skoraj izumrla vrsta, po svetu hodi množica ljudi, ki ne verjamejo, da so dovolj dobri in vredni ljubezni, zadovoljstva, obilja, zdravja. Prav tako ne verjame, da so vredni radostnega življenja, saj je to privilegij le redkih.

Za izpolnitev svojih srčnih želja tudi nimamo časa, ker se pač ne spodobi, da bi ga ob obilici drugega dela in skrbi za družino temu namenili, hobijev, ob katerih se napolnimo z energijo nimamo, ker prav tako ni časa. To je odnos, ki ga imamo do sebe, in prepričani, da boljšega nismo vredni, saj če bi bili, bi se to pokazalo tudi v zunanjem svetu in vedenju drugih, svojo vrednost položimo v roke drugega in pri tem pozabljamo, da se tisto, kar vidimo zunaj sebe, pravzaprav skriva v nas samih. Mi smo namreč tisti, ki drugim ljudem in stvarem pripisujemo pomen in si preko tega pravzaprav sami določamo svojo vrednost.

Če se torej vrnem k naslovnemu vprašanju – kdo določa mojo vrednost – verjamem, da svojo vrednost vedno določamo sami. Včasih sicer drugim ljudem ali stvarem podarimo to moč, vendar je to naša svobodna odločitev. Damo jim »pooblastilo«, da nas lahko vrednotijo. Lahko ga damo svojemu delu, svojim občutkom, drugim ljudem – tako tistim, ki nas poznajo, kot tistim, ki nas ne. A vendar jim lahko to »pooblastilo« tudi vzamemo in ga vrnemo sebi.

Še več o avtorici prispevka Petri Cvek in njenem delu pa boste našli tukaj in tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.