Kombuča - starodavni kitajski eliksir zdravja in večne mladosti

Ste že slišali za neverjetni, starodavni kitajski eliksir zdravja in večne mladosti?
Kumbuča, goba zdravja in mladosti. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Kumbuča, goba zdravja in mladosti. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Jaz sem, očitno. Sprva me ta goba ni zanimala niti malo, saj sem bil prepričan, da gre za novo v vrsti »superfood« potegavščin. Nerazumljiva cena, visoko-leteče obljube, poveličevanje zdravstvenih učinkov, … že smrdi po »kislem«.

Vendar, prepričanja na stran, poglejmo dejstva, je moj standard, zato sem na Google univerzi poiskal literaturo in začel brskati. V neki latvijski študiji iz leta 2014 (Vir) so omenili kombučo kot fermentirano pijačo s potencialno mnogimi učinki za zdravje – od preprečevanja nekaterih presnovnih obolenj, do podpore delovanja jeter in procesov razstrupljanja in vzdrževanje dobre kondicije naše prebave.

Ko mi je kolega Sandi ponudil prinesti štarter za pripravo napitka (gobo SCOBY*) sem si rekel: dajmo poskusit!

Izkušnja?
Sladko-kisla.

Pomislil sem, da bi lahko bila kombuča nekakšen kefir za vegane. Za mlečni kefir vemo, da je verjetno najboljši vsesplošni probiotik*, ki vsebuje poleg širokega spektra koristnih mlečno-kislinskih bakterij*** tudi hranila, kot je vitamin K2**, katera v moderni prehrani pogosto manjkajo.

Kombuča je po mojem mnenju predvsem zanimiv vir:

Vitaminov skupine B (pomembni za presnovo, živčevje in energijo),
glukozaminov (ohranjajo strukturo kolagena in preprečujejo artritis),
ocetne kisline (uravnava krvni sladkor, podobno, kot jabolčni kis),
nekaterih spor (Gluconacetobacter, Acetobacter, Zygosaccharomyces, …), ki delujejo po principu »izpodrivanja« slabih bakterij v našem črevesju (kandida, na primer).

Kako jo pripraviti?
Potrebujete: Steklen kozarec s širokim robom, gazo, ali podoben kos prepustnega tekstila, gobo SCOBY, cuker* (navaden, lahko poskusite s kakšnim specialnim, kot je moscovado, … obstajajo celo poskusi z medom in melaso), vodo in pravi čaj (najbolje črni, lahko tudi zeleni).

*Sladkor služi kot hrana za gobo in ga v pripravljenem napitku ostane zanemarljivo malo, če se ga primerno odmeri, seveda. S premalo sladkorja bomo gobo »stradali«, zato se ne bo primerno razrasla in bo napitek posledično prekisel. V nasprotnem, če pretirano sladimo, bomo presežek sladkorja po nepotrebnem spili mi.

Postopek priprave v podrobnosti predstavi Sandi Bitenc na svojem blogu – sledite povezavi: http://sandibitenc.com/recept/kombuca/

V zaključku vam lahko ponudim svoj trenutno najljubši in skrajno enostaven recept za popoldansko osvežitev: kombuča z rezino limone in mineralno vodo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Timijanov sirup pripravljen z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

Naravni pripravek, ki v trenutku pobeli zobe!

Svoje zobe lahko hitro pobelite na popolnoma naravni na...

3 nenavadne zdravilne rastline, ki lajšajo simptome menopavze (iz raziskave)

Vročinski oblivi, potenje, razdražljivost, spremembe ra...

Naravni pripravek, ki takoj odpravi herpes!

Imate tudi vi težave s herpesom na ustnicah? To težavo ...

Trik, ki bo rešil vaše lončnice

Ali ste vedeli, da vam lahko pri sajenju in presajanju ...

Recept, ki očisti in okrepi pljuča ter ustavi nadležni kašelj

Čista pljuča so temelj dobrega zdravja. V prispevku bos...

Sivka - dišeča lepotica, ki lajša stres, depresijo, nespečnost, glavobole ...

Spoznajte sivko in njene izjemne pozitivne učinke na zd...

Proti prehladom: 4 najmočnejši naravni antibiotiki in dokazi, zakaj delujejo

Spoznajte 4 najmočnejše naravne antibiotike, ki nam jih...

Kako se znebiti znojnih madežev na oblačilih?

Predstavljamo vam pet učinkovitih trikov, s katerimi se...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta

Tokrat iz Jožičine kuhinje:Pijana nevesta. Za izdelavo ...

7 pravil zdravega in srečnega staranja

Tudi starost je lahko čudovit in nezamenljiv del življe...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.