Kombuča - starodavni kitajski eliksir zdravja in večne mladosti

Ste že slišali za neverjetni, starodavni kitajski eliksir zdravja in večne mladosti?
Kumbuča, goba zdravja in mladosti. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Kumbuča, goba zdravja in mladosti. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Jaz sem, očitno. Sprva me ta goba ni zanimala niti malo, saj sem bil prepričan, da gre za novo v vrsti »superfood« potegavščin. Nerazumljiva cena, visoko-leteče obljube, poveličevanje zdravstvenih učinkov, … že smrdi po »kislem«.

Vendar, prepričanja na stran, poglejmo dejstva, je moj standard, zato sem na Google univerzi poiskal literaturo in začel brskati. V neki latvijski študiji iz leta 2014 (Vir) so omenili kombučo kot fermentirano pijačo s potencialno mnogimi učinki za zdravje – od preprečevanja nekaterih presnovnih obolenj, do podpore delovanja jeter in procesov razstrupljanja in vzdrževanje dobre kondicije naše prebave.

Ko mi je kolega Sandi ponudil prinesti štarter za pripravo napitka (gobo SCOBY*) sem si rekel: dajmo poskusit!

Izkušnja?
Sladko-kisla.

Pomislil sem, da bi lahko bila kombuča nekakšen kefir za vegane. Za mlečni kefir vemo, da je verjetno najboljši vsesplošni probiotik*, ki vsebuje poleg širokega spektra koristnih mlečno-kislinskih bakterij*** tudi hranila, kot je vitamin K2**, katera v moderni prehrani pogosto manjkajo.

Kombuča je po mojem mnenju predvsem zanimiv vir:

Vitaminov skupine B (pomembni za presnovo, živčevje in energijo),
glukozaminov (ohranjajo strukturo kolagena in preprečujejo artritis),
ocetne kisline (uravnava krvni sladkor, podobno, kot jabolčni kis),
nekaterih spor (Gluconacetobacter, Acetobacter, Zygosaccharomyces, …), ki delujejo po principu »izpodrivanja« slabih bakterij v našem črevesju (kandida, na primer).

Kako jo pripraviti?
Potrebujete: Steklen kozarec s širokim robom, gazo, ali podoben kos prepustnega tekstila, gobo SCOBY, cuker* (navaden, lahko poskusite s kakšnim specialnim, kot je moscovado, … obstajajo celo poskusi z medom in melaso), vodo in pravi čaj (najbolje črni, lahko tudi zeleni).

*Sladkor služi kot hrana za gobo in ga v pripravljenem napitku ostane zanemarljivo malo, če se ga primerno odmeri, seveda. S premalo sladkorja bomo gobo »stradali«, zato se ne bo primerno razrasla in bo napitek posledično prekisel. V nasprotnem, če pretirano sladimo, bomo presežek sladkorja po nepotrebnem spili mi.

Postopek priprave v podrobnosti predstavi Sandi Bitenc na svojem blogu – sledite povezavi: http://sandibitenc.com/recept/kombuca/

V zaključku vam lahko ponudim svoj trenutno najljubši in skrajno enostaven recept za popoldansko osvežitev: kombuča z rezino limone in mineralno vodo.
Morda te zanima tudi:

Naredite sami: Zdravilo za ščitnico in boljšo kri

Ta močna kombinacija sestavin vzpostavlja fizično in en...

Sedem idej za virtualno druženje s prijatelji

Preženite dolgčas in preberite 7 idej za virtualno druž...

Modni trik, ki skrije večji trebuh

Ta odličen modni trik bi morala poznati vsaka ženska.

Pozitivna izkušnja: V samo 3 dneh do čistega črevesja

V prispevku boste našli zares močan naravni nasvet, s k...

Preprosta metoda: Nekaj sekund drgnite prst in zgodilo se bo to ...

To je na prvi pogled nenavadna metoda, a ko jo boste en...

Fantastični rezultati: 3 zdrave sestavine za raven trebuh

Njihova kombinacija je tako močna, da pospešeno topi ma...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.