Kombuča - starodavni kitajski eliksir zdravja in večne mladosti

Ste že slišali za neverjetni, starodavni kitajski eliksir zdravja in večne mladosti?
Kumbuča, goba zdravja in mladosti. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Kumbuča, goba zdravja in mladosti. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Jaz sem, očitno. Sprva me ta goba ni zanimala niti malo, saj sem bil prepričan, da gre za novo v vrsti »superfood« potegavščin. Nerazumljiva cena, visoko-leteče obljube, poveličevanje zdravstvenih učinkov, … že smrdi po »kislem«.

Vendar, prepričanja na stran, poglejmo dejstva, je moj standard, zato sem na Google univerzi poiskal literaturo in začel brskati. V neki latvijski študiji iz leta 2014 (Vir) so omenili kombučo kot fermentirano pijačo s potencialno mnogimi učinki za zdravje – od preprečevanja nekaterih presnovnih obolenj, do podpore delovanja jeter in procesov razstrupljanja in vzdrževanje dobre kondicije naše prebave.

Ko mi je kolega Sandi ponudil prinesti štarter za pripravo napitka (gobo SCOBY*) sem si rekel: dajmo poskusit!

Izkušnja?
Sladko-kisla.

Pomislil sem, da bi lahko bila kombuča nekakšen kefir za vegane. Za mlečni kefir vemo, da je verjetno najboljši vsesplošni probiotik*, ki vsebuje poleg širokega spektra koristnih mlečno-kislinskih bakterij*** tudi hranila, kot je vitamin K2**, katera v moderni prehrani pogosto manjkajo.

Kombuča je po mojem mnenju predvsem zanimiv vir:

Vitaminov skupine B (pomembni za presnovo, živčevje in energijo),
glukozaminov (ohranjajo strukturo kolagena in preprečujejo artritis),
ocetne kisline (uravnava krvni sladkor, podobno, kot jabolčni kis),
nekaterih spor (Gluconacetobacter, Acetobacter, Zygosaccharomyces, …), ki delujejo po principu »izpodrivanja« slabih bakterij v našem črevesju (kandida, na primer).

Kako jo pripraviti?
Potrebujete: Steklen kozarec s širokim robom, gazo, ali podoben kos prepustnega tekstila, gobo SCOBY, cuker* (navaden, lahko poskusite s kakšnim specialnim, kot je moscovado, … obstajajo celo poskusi z medom in melaso), vodo in pravi čaj (najbolje črni, lahko tudi zeleni).

*Sladkor služi kot hrana za gobo in ga v pripravljenem napitku ostane zanemarljivo malo, če se ga primerno odmeri, seveda. S premalo sladkorja bomo gobo »stradali«, zato se ne bo primerno razrasla in bo napitek posledično prekisel. V nasprotnem, če pretirano sladimo, bomo presežek sladkorja po nepotrebnem spili mi.

Postopek priprave v podrobnosti predstavi Sandi Bitenc na svojem blogu – sledite povezavi: http://sandibitenc.com/recept/kombuca/

V zaključku vam lahko ponudim svoj trenutno najljubši in skrajno enostaven recept za popoldansko osvežitev: kombuča z rezino limone in mineralno vodo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Varno nakupovanje v spletnih trgovinah: kako se zaščititi in brezskrbno kupovati od doma

Spletno nakupovanje je postalo del našega vsakdana — na...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Kaj se zgodi, če na tešče pijemo vodo z medom?

Ko boste prebrali, kakšne rezultate prinaša ta zdraviln...

Odličen spanec: Zvečer naredite te preproste telesne vaje

Pred spanjem se zibljite sem ter tja, vse počnite počaa...

Feng šui: Odpravljajo negativno energijo in privabljajo zdravje ter bogastvo

Po stari kitajski filozofiji Feng šui, določene rastlin...

Neverjetno: To se zgodi, če daste sodo bikarbono na obraz!

Zares boste presenečeni, ko boste prebrali, kakšen učin...

Življenje v skladu z dušo: 6 nasvetov

Preverite, kako se ponovno povezati s svojo dušo in ji ...

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Super trik, ki takoj očisti ploščice v kuhinji in kopalnici!

Ali tudi vi s težavo odpravljate umazanijo, plesen in v...

Če si boste na obraz položili krompir ...

Krompir, paradižnik, čebula, vse to in še več surove ze...

Lepotni trik, ki hitro odpravi suho kožo

Imate tudi vi v zimskem času težave s suho kožo po tele...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.