Mlečni napitek kefir je narejen iz zdravih bakterij. Strokovnjaki so dokazali, kako zelo je zdravilen. Dovolj je, če spijemo en kozarec na dan, pa naredimo zelo veliko za svoje zdravje.
Ta čudežni napitek so znali uporabljati že naši predniki. Leta 1887 je bil priznan kot največji borec proti tuberkulozi. Z njim pa so nekoč uspešno zdravili tudi druge bolezni, kot so bolezni želodca, črevesja, zdravili so jetra, ledvice, bolezni kože, anemijo zaprtost.
Tudi danes je znano, da kefir lahko zdravi mnoge organe, preprečuje zaprtost, zdravi črevesje in preprečuje raka. Odličen je za srce in ožilje, ščiti pred infarktom, znižuje nevarni holesterol, preprečuje razvoj sladkorne bolezni, astme, alergij.
Če boste vsak dan popili kozarec kefirja, pa boste zdravili tudi impotenco, pomladili svoje telo, znižali raven holesterola in krvnega tlaka. Kefir vsebuje številne minerale in vitamine ter dobre bakterije, ki jih naše črevesje potrebuje, da se lahko uspešno bori proti številnim boleznim.
Seveda je najbolj zdrav doma pripravljeni kefir, ki ga pripravite iz domačega in surovega kravjega mleka.
Priprava mlečnega kefirja Za pripravo mlečnega kefirja lahko uporabite kravje ali kozje mleko, pa tudi sojino, kokosovo, mandljevo … izberite kvalitetno mleko.
Potrebujete kefirjeva zrnca in mleko. Mleka naj bo za štirikrat več od zrnc. Zmešajte skupaj v posodi, ki naj ne bo kovinska in pokrijte. Posodo postavite v prostor, kje je približno 22 stopinj Celzija. Kefir bo pripravljen v 24 do 48 urah. To je odvisno od tega, koliko je kefirjevih zrnc. Ko je napitek pripravljen, ga precedimo, kefirjevo mleko hranimo v hladilniku, zrnca pa spet uporabimo.
Preberite še, katera rastlina je tako močna, da lahko zdravi srce in ščiti pred rakom. Kliknite tukaj.