Holesterol je pojem, ki ga vsi poznamo kot nekaj slabega. Temu ni tako. Prav tako ni res, da je raven holesterola edini krivec za srčno žilne bolezni. Holesterol je samo eden izmed pokazateljev tveganja, ki bi ga morali upoštevati v sestavljanki imenovani Naše zdravje. Velikokrat tudi temu žal ni tako in zdravila se po nepotrebnem predpisujejo v veliki meri zaradi dveh razlogov. Prvi je ta, da se ljudem ne ljubi poskrbeti za svoje zdravje, drugi pa zaradi dobička farmacevtske industrije. Ogromno se namreč da urediti s pravilno prehrano in zdravim načinom življenja še preden posežemo po zdravilih. Ne zmeraj, ampak poudarjam velikokrat!
Poznamo veliko različnih zdravil za zniževanje ravni holesterola v krvi. Statini so eno izmed njih in prav statini so tudi eno izmed najbolj prodajanih zdravil na svetu.
Mnogo let smo poslušali nasvete o znižanju vnosa maščob v prehrani. Verjeli smo, da maščobe doprinesejo k nastanku srčno žilnih bolezni. No, to se je v zadnjem času precej spremenilo. Sedaj vemo, da so zdrave maščobe, med katere sodijo tudi nasičene, zelo pomembne in koristne za naše zdravje:
• Hitrejša izguba maščob. Raziskovalci so odkrili, da uživanje maščob med dieto, povzroči izgubo večjega odstotka maščob. Torej, če želite v krajšem času izgubiti telesno težo, potem poskrbite, da boste uživali dovolj maščobe med dieto.
• Boljši metabolizem. Maščobe izboljšajo živčno signalizacijo znotraj telesa, kar povzroči bolj živ metabolizem. To se kaže v izboljšanem funkcioniranju hormonov, kar pa vpliva na ˝kurjenje˝maščob.
• Zdravje možganov. Človeški možgani imajo cca.100 milijard nevronov in so primarno sestavljeni iz holesterola in maščob, večinoma nasičenih. Nevroni potrebujejo nasičene maščobe kot hranila za boljše možgansko delovanje.
• Zdravje pljuč. Pljuča so oblečena s površinskim slojem, ki deluje kot lubrikant. To omogoča pljučem, da se raztezajo in krčijo, ter s tem vsrkavajo kisik v alveole. Brez tega sloja bi se pljuča sesedla zaradi prevelikega površinskega pritiska. Ta površinski sloj je sestavljen iz nasičenih maščobnih kislin. Torej je pomembno, da zaužijemo dovolj nasičenih maščob in pljučem zagotovimo optimalno zdravje.
• Močne kosti. Če želimo, da je kalcij učinkovito absorbiran v kosti, moramo uživati maščobe. Dr. Mary Enig, ki je strokovnjakinja na področju dietnih maščob in zdravja ljudi, trdi, da mora biti od vseh zaužitih maščob, vsaj 50% nasičenih maščob, saj je od tega odvisna absorpcija kalcija.
• Zmanjšano tveganje za kardiovaskularna obolenja. Z uživanjem zadostne količine maščob, se zmanjša raven lipoproteinov v našem telesu. Lipoproteini pa so povezani z nastankom bolezni srca in tako posledično uživanje maščob zmanjša tveganje za kardiovaskularno obolenje.
• Boljše vsesplošno počutje. Maščobe krepijo imunski sistem in izboljšujejo zdravje. Bele krvničke za optimalno delovanje potrebujejo maščobe in posredno zadostna raven maščob pomeni optimalno delujoč imunski sistem. Če bele krvničke ne delujejo optimalno, pomeni, da niso sposobne identificirati in uničiti tujke v telesu, kot so bakterije in virusi.
Danes vidimo, da so maščobe bile mnogo let napačno interpretirane in njihova potencialna korist za zdravje neprepoznana. Danes vemo več in jih zato lahko izkoristimo do njihovega potencialnega maksimuma. Po vsem povedanem, bi morali ljudje uživati maščobe iz visokokakovostne hrane, kot je organsko kokosovo olje, bio jajca, travniško hranjeno govedo, divje ribe, olivno olje, hladno stiskana olja oreščkov, ter polnomastne mlečne izdelke.
Več o tem boste našli TUKAJ.