Minka Gantar: Vse, kar zaužijemo, pušča posledice na telesu

Katera so tista živila, ki pripomorejo k zdravemu hujšanju? Katera živila vračajo telesu energijo in dobro počutje? Vse to in še več razkriva strokovnjakinja za zdrav način življenja Minka Gantar.
Omega 3 maščoba iz rib pomaga pri obnovi veznih tkiv, deluje proti tihim vnetjem in pomaga pri čilosti možganov. (foto: pexels.com)
Omega 3 maščoba iz rib pomaga pri obnovi veznih tkiv, deluje proti tihim vnetjem in pomaga pri čilosti možganov. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

S strokovnjakinjo za zdrav način življenja in avtorico knjige Ko imajo hormoni žur, smo se pogovarjali o eni najbolj perečih tem v tem predpoletnem času.

Kako na zdrav način shujšati in katera hrana je tista, ki izboljšuje raven energije in prinaša tudi dobro počutje.

Katera živila vračajo telesu energijo in kako jih kombinirati, da je počutje dobro? 

Vsaka hrana, ki jo zaužijemo, nekaj naredi v telesu. Hrana, ki ima veliko škroba in ogljikovih hidratov – sem spadajo krompir, banane, kruh.., nam dajo v trenutku veliko energije, vendar, ker nismo dovolj aktivni, da bi to energijo porabili, telo dela zalogo – presežek »stlači« v maščobne celice in posledično se zredimo.

Kaj lahko naredimo, da se izognemo hitremu pridobivanju kilogramov?

Da bi preprečili rejenje, so pomembne kombinacije. Če poleg kruha popijemo skodelico mleka (govorimo o mleku, ki ima rok uporabe nekaj dni) ali zaužili katero koli živilo, ki vsebuje beljakovine, je stanje že veliko bolje. Beljakovine, ki se nahajajo v mleku in seveda v vseh mlečnih izdelkih, pripomorejo k temu, da se energija počasi sprošča in posledično občutimo energijo, telo pa ne skladišči maščobe. Če bi namesto belega kruha uporabljali ržen ali ajdov kruh, ki imata občutno nižjo vrednost sladkorja kot bel kruh, bi energijo občutili še dlje. 

Kaj pa čiščenje telesa in odpravljanje strupov? Je to potrebno in zakaj? Vi temu pravite tudi tiha vnetja …

Da. Naj vam razložim tiha vnetja na celični ravni.  Da si boste lažje predstavljali, kaj sploh je tiho vnetje, naj vam razložim, da je to enako, kot da bi ves čas nekaj tlelo. Kar pomislimo na ogenj … ne gori, se pa nekaj žge … in stranski proizvod je dim.Enako se dogaja v naših celicah – ko telo ne more odstraniti strupov iz celice se začne vnetni proces – kor smetišče, kjer pride do samovžiga. Najprej smrdi – vendar se ne uspemo zavohati, ker se potimo skorajda ne, če pa se, pa imamo vsi deodorante, da vonj prekrijemo. Tudi slab zadah iz ust opozarja na to, da je verjetno »kompostnik« poln, vendar obstajajo ustne vodice in vonj prekrijemo.Glejte, če se vam spremeni telesni vonj, če se pogosto zavohate…tu je prvi alarm! Začnite s tem, da več pijete. Priporočam vam čaj iz zlate rozge, čaj iz bršljanovega listja, čaj iz kordebenedikte… lahko pijete tudi pegasti badelj… v vsakem primeru, strupe je potrebno sčistiti. 

Lahko naštejete 5 živil, ki naj bi jih imeli vedno pri roki in tudi na dnevnem jedilniku?

Naslednja živila so nepogrešljiva za dobro delovanje telesa. Vplivajo na razstrupljanje, vsebujejo vitamine in minerale, nekatera vsebujejo dobre maščobe:

Ribe – vem, da vsi govorimo, jejte več rib. Vendar so res pomembne, ker vsebujejo tako beljakovine, ki so gradniki novih celic – beljakovine pripomorejo k obnovi telesa. Poleg tega pa so bogate z omega 3 maščobno kislino, ta pa je ključne za zdravje srca in ožila. Omega 3 maščoba iz rib pomaga pri obnovi veznih tkiv, deluje proti tihim vnetjem in pomaga pri čilosti možganov.

Zelena zelenjava, ki ima trpek okus. Odlična čistilka je jutranji zeleni smuti, kamor daste rukolo, peteršilj, zeleno, lahko daste tudi koprive in regrat. Vsa ta zelenjava vsebuje kalij, ki je ključen pri odvajanju vode iz telesa. V dopoldanskem času poteka razstrupljanje telesa, zato je tak smuti odličen zajtrk. Če ga popijemo zvečer, pa nam b zelen smuti pomagal pri tem, da se bomo bolje naspali, podprli pa bomo tudi nočno čiščenje jeter in žolča. Naj vam prišepnem, da boste celo shujšali, če boste dvakrat na dan pili zeleni smuti. Za dame pa naj vam povem, da se vam bo zmanjšal celulit.

Gobe – poskušajte čim bolj pogosto uživati gobe, ker vsebujejo krom. Krom je mineral, ki pomaga pri občutku sitosti. Poleg tega vsebujejo skoraj vse hranilne snovi, ki so potrebne za dobro delovanje ščitnice, ter so odlično živilo za ljudi, ki se izogibajo mesu. Če jih kombinirate z ajdovo kašo, dobite popoln obrok, ki vsebuje vse – od beljakovin, vitaminov do  mineralov…

Limone in borovnice  - zaradi vitamin C in bioflavonoidov. Vitamin C vpliva na prožnost žil, je ključen pri izgradnji kolagena.. nadzoruje več kot 50000 presnovnih procesov v telesu. Priporočam vam, da pred vsakih obrokom popijete kozarec limonade, ker si boste tako pomagali do boljšega prebavljanja hrane. Vitamin c vpliva na nivo želodčne kisline, ki pa je ključna pri tem, da se hrana pravilno razgradi in da jo potem lahko naše telo vsrka. Vitamin c preprečuje tiha vnetja ter pomaga tudi pri kalcinaciji. No tukaj vam moram povedati, da pri kalcinaciji potrebujemo vsaj 2000 mg vitamina C dnevno in vsaj 2000 mg omega 3 dnevno. Za primerjavo – ena limona ima do 50 mg vitamina C. Sedaj pa si sami izračunajte koliko limon potrebujete.

Jajca – vem, da ste sigurno slišali, da jajca povzročajo holesterol, vendar to ne drži. Jajca vsebujejo vitamin B8 – holin, ki deluje proti holesterolu. Tu govorimo o kuhanjem jajcu. Eno kuhano jajce na dan v večernem času vam bo zagotovilo kar nekaj beljakovin, ki jih telo potrebuje za nočno obnovo telesa, dobili pa boste tudi vitamine skupine B, ki jih potrebujejo za občutek energije ter za mirne živce. Ne pozabite, da poleg jajca lahko jeste vse vrste zelenjave, ne pa belega kruha – vsaj ne zvečer, ker kruh blokira presnovo. Kar spomnite se kako smo včasih delali lepilo – bela moka in voda – enako se zgodi v naših celicah – bela moka dobesedno »zlepi« naše celice in potem smo spet na začetku – v telesu se povečajo tiha vnetja in vse nas boli…

 

Še več o Minki Gantar pa lahko preberete tukaj.

 

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Klopov nadpovprečno veliko, predvsem v prestolnici

Neuradni rezultati monitoringa klopov kažejo, da je let...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.