Naj bodo vse generacije digitalne

Digitalna pismenost je v današnjem času izredno pomembna. Razlog za to tiči v nenehnem tehnološkem razvoju in napredku ter digitalizaciji na delovnem mestu kot tudi v vsakdanjem življenju.
Foto: freepik.com
Foto: freepik.com
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Znano je, da se starostna struktura prebivalstva spreminja in da se življenjska doba podaljšuje. Posledično pa bo prebivalstvo tudi dlje časa delovno aktivno. Starejši odrasli so velikokrat potisnjeni na rob družbe. Eden izmed razlogov za to je tudi to, da so njihove digitalne spretnosti nižje.

Kdo spada v skupino starejših odraslih?

Najpogosteje pa ta izraz opredeljuje ciljno skupino, ki jo sestavljajo ljudje, stari 65 let ali več. V primerih, ko v to ciljno skupino štejemo tudi posameznike, ki so še zaposleni, pa v to ciljno skupino uvrščamo posameznike, ki so stari več kot 50 let (Kump in Jelenc Krašovec, 2009, str. 10).

Kaj sploh je digitalna pismenost?

Digitalna pismenost vključuje tehnične, kognitivne, socialne, kreativne sposobnosti, ki posamezniku omogočajo dostop do medijev, da imajo razvit kritičen odnos do medijev. Vse te sposobnosti posamezniku omogočajo sodelovanje v ekonomskem, političnem in socialnem življenju ter mu hkrati omogočajo aktivno participacijo v demokratičnem procesu (Viola, 2016, str. 1-2).

Zakaj je digitalna pismenost tako pomembna za skupino starejših odraslih?

Digitalna pismenost za starejše odrasle je pomembna, ker jim omogoča, da so dalj časa samostojni. Prav tako jim nova tehnologija omogoča, da ostajajo v stiku s prijatelji in družino. Omogoča jim aktivno staranje in socialno vključenost (Czaja in Lee, 2007 v Niehaves in Plattfaut ,2014, str. 713).

Pomembna pa je tudi, ker je to skupina, ki je še delovno aktivna. Za posameznike na delovnem mestu je izredno pomembno, da so digitalno pismeni, saj se delovna mesta hitro spreminjajo in prilagajajo tehnološkim spremembam. Da lahko pripomoremo k razvoju podjetja, v katerem delujemo, moramo torej tudi sami biti v koraku s časom. Predvsem pri zaposlovanju starejših delavcev je prisotno stereotipiziranje lastnosti starejših, ki največkrat pomeni njihovo diskriminacijo. Velikokrat prihaja tudi do ageisma – diskriminacije ljudi, ker so stari. Pozitivne lastnosti, kot kažejo raziskave starejših oseb, povezane z delom, so: izkušnje, znanje, delovne navade, kakovost, lojalnost, predanost organizacij (Dennis in Thomas, 2007 v Kump in Jelenc Krašovec 2009, str. 47-48).

Čas je, da postanemo vse generacije digitalno pismene!

 Besedilo je nastalo v okviru vaj pri predmetu Izobraževanje starejših, ki se izvaja na Oddelku za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete v Ljubljani.

Morda te zanima tudi:

Varstveni dodatek: Takšne so spremembe

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake ...

Crescendo v istem duru

Stari pri starostnih politikah skoraj nimajo besede.

Ste že v sanjski soseski? Če ne, pojdite tja z nami. Čakamo vas.

Sanjska soseska nastaja in je evropski projekt, v kate...

Vesela novica za upokojence: Pokojnine so višje

Danes so se zneska svojih pokojnin razveselili upokojen...

S to tablico bodo vaše oči vedno zaščitene

Tablični računalniki so postali popolna naprava za opra...

Ali je to tako težko razumeti in mi priti naproti?

Na Univerzi za tretje življenjsko obdobje deluje Inštit...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.