Največja edinstvena cvetlična preproga v Sloveniji

V Arboretumu Volčji Potok je bilo pred nekaj dnevi moč slišati odštevanje: »Deset, devet, ….., tri, dva, ena – ZMAGA.« Kaj se je dogajalo?
Skupina študentov Biotehniškega centra Naklo je pod mentorstvom dr. Sabine Šegula izdelala cvetlično preprogo. (foto: BC Naklo)
Skupina študentov Biotehniškega centra Naklo je pod mentorstvom dr. Sabine Šegula izdelala cvetlično preprogo. (foto: BC Naklo)
Skupina študentov Biotehniškega centra Naklo je pod mentorstvom dr. Sabine Šegula izdelala cvetlično preprogo. (foto: BC Naklo) Z delom so pričeli 11. septembra 2016. (foto: BC Naklo) Preproga je namenjena promociji Dneva starih staršev. (foto: BC Naklo) Preprogo je izdelovalo 22 študentov. (foto: BC Naklo) Preprogo so izdelovali po osem ur dnevno. (foto: BC Naklo) Pomagale so tudi tri dijakinje BC Naklo. (foto: BC Naklo) Za izdelavo so porabili tisoč ur. (foto: BC Naklo) Osrednje sporočilo mednarodnega projekta je medgeneracijsko povezovanje. (foto: BC Naklo) Preprogo si še vedno lahko ogledate v Arboretumu. (foto: BC Naklo) Čudovita cvetlična preproga. (foto: BC Naklo)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Skupina študentov Biotehniškega centra Naklo je pod mentorstvom dr. Sabine Šegula prejšnji četrtek uspešno osvojila še en cvetlični presežek.

Edinstvena cvetlična preproga v izmeri 107m² je bila tokrat namenjena promociji Dneva starih staršev, ki bo 2. oktobra. Osrednji motiv babice in dedka so izdelale dijakinje programa Hortikulturni tehnik iz skupine nadarjenih cvetličark. Ostalih 100m² pa so strokovno in z veliko potrpežljivostjo izdelali študentje višješolskega programa Hortikultura. Glavna sponzorja projekta sta Arboretum, Volčji Potok in Smithers OASIS iz Slovenije.

»Z delom smo pričeli 11. septembra in s tem počastili tudi spomin na strašne dogodke pred 15. leti v New Yorku. Osrednje sporočilo mednarodnega projekta je medgeneracijsko povezovanje. Vzeti si čas za sočloveka je temeljna vrednota družbe in prav je, da na to večkrat opozorimo. Tako smo zadnji dan imeli tudi delavnice za izdelovanje šopkov s prvošolci (50 učencev), hkrati smo razveseljevali s šopki tudi obiskovalce,« je pojasnila vodja projekta dr. Sabina Šegula.

Zakaj je preproga edinstvena, posebna, občudovanja vredna?
Ker so to izjemno strokovno delo opravili študenti v času študijskih počitnic. Ker jo je pet dni izdelovalo kar 22 študentov in tri dijakinje, vsak dan po osem ur, kar znese tisoč ur izdelovanja (polaganje cvetličnih gob, nabiranje sezonskega cvetja, zabadanje cvetja v gobo in oblikovanje polnil iz trave).

»Osnova cvetlične preproge je goba za sveže cvetje in prav vsak cvet in list se je posebej spodrezal z ostrim nožem in zapičil v gobo. Med cvetovi in gobo je 2 cm prostora, tako cvetje dlje časa zdrži in ne gnije,« je pojasnila dr. Šegula.

Za prekrivanje osnove se je porabilo: 25.000 sezonskih cvetlic, 2000 listov plahtice, 50 m² trave in 4 m² barvnih gob za sveže cvetje.

Cvetlična preproga presežkov bo svoj sijaj obdržala vsaj 10 dni, osrednji motiv pa bo viden tudi še dlje časa. To je seveda odvisno od vremena in od obiskovalcev, če bodo preprogo občudovali le od roba in ne bodo po njej hodili.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Dogodek za vse generacije: Dan soseda v Centru Rog

V Centru Rog bo v soboto, 1. junija 2024, ves dan potek...

Ne križanke in sudoku! Zdrave možgane ohranja ustvarjalnost

Želite dolgo živeti in ohraniti oster um in aktivne mož...

IDEJE: Jesenske igre z vnuki

Preverite odlične ideje za jesenske igre z vnuki, ki bo...

Odlična sladica: Slivov štrudelj (recept)

Namesto jabolčnega zavitka, lahko pripravimo tudi slivo...

Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v sla...

Dobrodelni koncert Viljem Julijan za male borce

Za male borce - otroke z redkimi boleznimi bodo 12. okt...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

Čufte ali mesne kroglice so priljubljena jed iz mletega...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (24.6 - 30.6. 2024)?

Pred vami je teden, v katerem se bo prepletala nežna en...

Super recept za tiramisu v lončku

Tiramisu v lončku je odlična sladica, ki jo pripravimo ...

Slovesna otvoritev 72. Ljubljana Festivala

Organizatorji dogodka sporočajo, da bo tradicionalni ko...

Nevidni svet - fotografska razstava, ki jo je treba doživeti

Vse do sredine julija lahko v Ljubljani, v Knjižnici za...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.