Tiramisu v lončku
Tiramisu v lončku je odlična izbira za zabave, saj ga lahko pripravite vnaprej in elegantno postrežete brez dodatnega dela.
Tiramisu v lončku je čudovita in enostavna varianta klasičnega tiramisuja, ki je odlična za individualno postrežbo. Priprava je hitra in praktična, končni izdelek pa je tako privlačen kot okusen. Tukaj je recept za pripravo tiramisuja v lončku za štiri osebe:
Sestavine za tiramisu v lončku:
250 g mascarponeja
100 ml smetane za stepanje
3 velike žlice sladkorja v prahu
2 jajci (ločimo rumenjake od beljakov)
200 ml močne kave (espresso), ohlajene
1 žlica kave ali amaretto likerja (po želji)
12 savoiardi piškotov (ladyfingers)
Nesladkan kakav v prahu za posip
Temna čokolada za okras (neobvezno)
PREBERITE TUDI: Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem
Postopek priprave tiramisu v lončku po korakih:
Priprava kreme: V veliki skledi zmešajte maskarpone in sladkor v prahu, dokler ne dobite gladke zmesi.
Dodajte rumenjake in dobro premešajte.
V drugi skledi stepite smetano, dokler ne postane čvrsta.
V tretji skledi stepite beljake v čvrst sneg.
Nežno vmešajte stepeno smetano in nato še stepene beljake v maskarponejevo zmes, da ohranite čim več zračnosti.
Sestavljanje tiramisuja: Piškote savoiardi hitro pomočite v kavo.
Piškoti naj bodo dovolj namočeni, da se zmehčajo, vendar ne preveč, da se ne razpadejo.
Na dno vsakega lončka položite plast piškotov.
Preko piškotov nanesite plast maskarponejeve kreme.
Postopek ponovite, dokler ne napolnite lončkov. Idealno je, da končate s plastjo kreme.
PREBERITE TUDI: Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako
Hlajenje v hladilniku
Tiramisu v lončkih pokrijte in jih postavite v hladilnik za vsaj 4 ure, še bolje čez noč, da se okusi dobro prepojijo.
Pred postrežbo tiramisu potresite z nesladkanim kakavom v prahu in po želji okrasite s tankimi ostružki temne čokolade.
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.