Za 8 kozarcev po 720 ml rabite:
3 kg stročjega fižola (sorta Bergold, ali Maslenec)
4.5 l vode
sol (boste dodali po lastnem okusu)
par zrn celega popra (ni pa nujno)
1 dcl kisa za vlaganje 9 % (najboljši je Talisov aromatiziran)
Fižolu očistim repke in ga razrežem poljubno. Dobro ga operem in mu privoščim še prho pod pipo (saj je vendar vročina). Vodo zavrem in solim ter ji dodam par zrn celega popra. V savno stresem otrebljeni fižol in ga skuham tako, da ni ne premehak in ne pretrd. Ko je dovolj kuhan, prilijem 1/2 dcl kisa za vlaganje, premešam. Polnim vročega v kozarce, zalijem z vročo vodo, v kateri se je kuhal. Na vrh vsakega kozarca po kapljicah prilijem še kis (porabim preostalo 1/2 dcl). Zaprem s pokrovčki takoj vroče.
PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)
Kozarce za par minut obrnem narobe, da izpodrine zrak.
Nato jih obrnem pravilno, pokrijem z odejo in pustim čez noč.
PRIPIS: prazne kozarce si pred polnjenjem za 10 minut postavim v ogreto pečico na 80 stopinj, ko jih rabim, jih sproti jemljem iz nje.
Na delo, da ne boste pozimi razmišljali, kaj v lonec dati!
Pozdrav Iz Jožičine kuhinje.
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.