Nevidni svet - fotografska razstava, ki jo je treba doživeti

Aktualno > Dogodki | piše: Uredništvo | 11.6.2024
Vse do sredine julija lahko v Ljubljani, v Knjižnici za slepe in slabovidne Minke Skaberne, doživite mednarodno Inkluzivno fotografsko razstavo »Nevidni svet«, ki na nov, dostopnejši in bolj poglobljen način približuje fotografijo tudi slepim in slabovidnim.
Foto: Matic Borkovič
Foto: Matic Borkovič
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pri Canon Adria so v sodelovanju z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije z reliefnimi natisi, zvočnimi opisi in brajico oživili osupljive fotografije priznanih svetovnih fotografov. S simulacijami različnih okvar vida pa lahko tudi dobro videči bolje razumejo izkušnjo slabovidnih in drugače doživijo fotografijo.

Ko nedostopno postane dostopno

V Sloveniji ima hudo okvaro vida od osem do deset tisoč ljudi, resnejše okvare celo do 40 tisoč ljudi. V svetovnem merilu ima neko obliko okvare vida vsaj 2,2 milijarde ljudi ,1 za katere je bila doslej fotografija večinoma nedostopna izkušnja. Namen inkluzivne razstave »Nevidni svet«, je omogočiti doživljanje fotografije tudi slepim in slabovidnim, dobro videčim pa obogatiti izkušnjo in približati svet slepih in slabovidnih.

Z inkluzivnim oblikovanjem je izkušnja boljša za vsakogar, saj razširi spekter čutil, s katerimi lahko občutimo razstavo. Družba Canon z reliefnimi natisi, otipljivim tiskom in napisi v Braillovi pisavi že vrsto let približuje umetnost slepim in slabovidnim v galerijah in muzejih po svetu.

Osupljive fotografije priznanih svetovnih fotografov

Razstava »Nevidni svet«, ki je pred prihodom v Ljubljano gostovala v Londonu, predstavlja dela svetovno priznanih fotografov in Canonovih ambasadorjev z vsega sveta, vključno s slovenskim športnim fotografom Samom Vidicem. Med avtorji fotografij so tudi večkrat nagrajeni južnoafriški fotoreporter Brent Stirton, priznan brazilski fotoreporter Sebastião Salgado, nigerijska fotoreporterka Yagazie Emezi in Pulitzerjev nagrajenec, fotoreporter Muhammed Muheisen.

Foto: Matic Borkovic

»Tudi za cilje, ki se morda zdijo nedosegljivi, si moramo prizadevati.«

Canonov ambasador Samo Vidic je na razstavljeni fotografiji ovekovečil podobo parašportnika Darka Đurića, ki se poganja skozi vodo. Ta mogočna podoba nas spodbuja k razmisleku o tem, kaj vse zmoremo, ne glede na osebne okoliščine. »V svoji karieri sem posnel nešteto fotografij, vendar je ta ena izmed redkih, na katere sem resnično ponosen. Ne samo zaradi kompozicije ali ravnovesja med temo in svetlobo, temveč tudi zato, ker nam da misliti. Uči nas, da moramo razmišljati onkraj svojih »omejitev« in si prizadevati za tiste cilje, ki se morda zdijo nedosegljivi, kot to počne Darko,« je ob otvoritvi razstave povzel Samo Vidic.

Spremljevalna serija videoposnetkov predstavlja slabovidne posameznike, vključno z Menno Fitzpatrick, najbolj odlikovano britansko zimsko paraolimpijko, ki je v sodelovanju s Canonom povedala svojo zgodbo in izrazila občutke, ki so jo preplavili, ko je v družbi Sama Vidica prvič izkusila fotografijo na takšen način.

Nevidni svet, približan vsem

Razstava je pripravljena v sodelovanju z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS), ki skrbi za izvajanje prirejenih programov za več kot štiri tisoč svojih članov. Del ZDSSS je tudi Knjižnica slepih in slabovidnih Minke Skaberne, v kateri je mogoče razstavo doživeti med 10. junijem in 13. julijem 2024. Knjižnica s prilagajanjem knjižnega gradiva slepim in slabovidnim že več kot stoletje zagotavlja dostop do strokovne literature in leposlovja.

O razstavi je Luka Pavlin, organizator kulturno-prosvetne in knjižnične dejavnosti pri ZDSSS, povedal: »Obiskovalci lahko spoznajo, kako je danes svet fotografske umetnosti mogoče približati vsem, ki zaradi različnih ovir vsebine razstavljenih fotografij ne morejo spoznati na običajen način. Vesel sem, da razstavo gosti prav naša knjižnica, saj bo zaradi same lokacije ta slepim in slabovidnim še bolj dostopna.«

»Fotografija je neverjetno močan medij.«

»Vsak izmed nas dojema svet na svoj edinstven način. Žal nimajo vsi možnosti, da bi lahko fotografije videli in bili deležni njihove moči pripovedovanja in navdihovanja pozitivnih sprememb. Že sam način, kako s podobami pripovedujemo zgodbe, ima lahko večji vpliv, kot si mislimo, zato želimo z multisenzorično predstavitvijo podob in njihovih zgodb to izkušnjo omogočiti vsem, tako slepim, slabovidnim kot tudi videčim. Upamo, da bodo lahko s pomočjo Canonove napredne tehnologije reliefnih natisov, brajice in zvočnih opisov, vsi obiskovalci doživeli zgodbe fotografij na bolj poglobljen način,« je ob otvoritvi razstave »Nevidni svet« povedala Petra Prelog iz družbe Canon Adria.

Canon s svojo programsko opremo PRISMAelevate XL in serijo tiskalnikov Arizona omogoča dostopnost umetnosti slepim in slabovidnim osebam ter podpira umetnostne galerije in muzeje po vsem svetu.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Nevidni svet Razstava Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije
Morda te zanima tudi:

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: NAPOVEDALI SO MU SAMO ŠE TRI MESECE

Zanimivo mi je bilo poslušati zgodbo starega gospoda, k...

Finančna priprava na upokojitev: Kako se finančno pripraviti na upokojitev?

O svoji starosti je potrebno razmišljati že precej let ...

Maj je mesec čebel: Mestna občina Ljubljana pripravlja pester izobraževalni program

V Ljubljani veliko pozornosti namenjajo skrbi za čebele...

Metka Klevišar: HIŠO PA MORAM IMETI

Mnogi so v to res tako zelo prepričani, da se je nočejo...

Spoštljivo nagovarjanje starejših

O starosti in njenem doživljanju je veliko znanega, vse...

Zavod Opro vabi na tri pogovorne dogodke

Preden se poslovimo za čas poletja, so v Zavodu Opro za...

Začenja se 2. Festival nabiralništva

Slovenski nabiralci tudi letos pripravljajo festival na...

Kako je razporejena višina pokojnin?

Povprečna starostna pokojnina ljudi, ki se sedaj upokoj...

Načrtovanje upokojitve: Že veste, kaj boste počeli, ko se upokojite?

Ljudje, ki gredo v posteljo zaposleni in se zbudijo upo...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.