Povišana telesna temperatura lahko zelo izčrpa naše telo. A kljub temu morate vedeti, da ni bolezen, le simptom bolezni.
Povišana telesna temperatura je pri prebolevanju bolezni celo koristna, saj se na tak način naš organizem lažje in hitreje zdravi.
Kdaj jo začeti nižati?
Če imate povišano temperaturo, jo morate ves čas meriti. Če ne preseže 38 stopinj Celzija, vam je ni potrebno zbijati. Le počivajte v hladnejši sobi (temperatura sobe naj bo okrog 20 stopinj Celzija), pokriti s tanko odejo ter oblečeni v tanka in udobna bombažna oblačila.
Če temperatura preseže 38,5 stopinj Celzija ali imate navodilo svojega zdravnika, da jo je potrebno zbijati, to lahko poskusite tudi na naravni način.
Pesa in zelje
Povišano telesno temperaturo bo znižala rdeča pesa. Pijte pesin sok ali jejte solato iz nje.
Podoben učinek naredi tudi kislo ali surovo zelje. Jejte surovo kislo zelje v solati ali pa zmešajte zeljni list, rdečo peso in korenček skupaj z nekaj vode in tak pripravek popijte.
Če imate sokovnik, v njem izcedite sok dveh rdečih pes in dveh limon. Pijte po požirkih. Če nimate sokovnika, olupite rdečo peso, olupite limono, narežite na koščke, dodajte deciliter vode in dobro zmešajte s paličnim mešalnikom. Pijte po požirkih.
Obkladki
Surove zeljne liste potopimo v toplo vodo, da se malce zmehčajo, nato pa jih položimo na gole prsi. Pokrijemo z brisačo in pustimo. Menjamo na dve uri.
Naribajte nekaj hrena, zmešajte ga z vinskim kisom, nato pa zavijte v bombažno krpo. Položite na gole prsi in pustite 15 minut.
Kopeli
V kad natočite toplo vodo, dodajte še žlico sode bikarbone, ležite vanjo, nato pa vodo počasi ohlajajte. Vztrajajte dokler lahko.
Dobro je vedeti!
Povišane telesne temperature nikoli ne zbijamo tako, da hladimo noge. Če hladimo okončine, dosežemo, da se povišana temperatura pomakne v središče telesa. Vedno hladimo trup telesa, podpazduhi in dimlje.