Sedaj je pravi čas, ko se da v naravi ali na vrtu nabrat in posušiti različne vrste začimb, pravi naša bralka Sonja Kocjančič. Poslala nam je recept za domačo zobno pasto. Kot pravi sama, je recept popolnoma enostaven.
Zanj boste potrebovali: 1 žlico morske soli, 1 žlico sode bikarbone, 1 čajno žličko posušenega žajblja, mete, rmana, materine dušice ... ( zelišča izberete sami po lastnem okusu ), 1/2 čajne žličke posušenega peteršilja (lahko tudi manj - to je odvisno od okusa, ki ga želite), 1 do 2 kapljici eteričnega olja po lastni izbiri rmana, žajblja, mete … lahko pa uporabite tudi olivno olje.
Izdelave zobne paste se lotite tako, da najprej zmešate suhe sestavine. Pozorni bodite, da se vse res dobro premeša in da vmes ne ostajajo grudice sode bikarbone in soli. Na koncu dodajte še kapljico olivnega olja ali eteričnega olja po lastni izbiri, ki bo vse skupaj lepo povezalo. Še enkrat dobro premešajte in to je vse. Med umivanjem zob lahko večkrat krtačko namočite v to mešanico, ki bo očistila ne samo vaše zobe, pač pa tudi jezik in prostor med zobmi. Ta zobna pasta deluje kot antiseptik v ustni votlini, blaži vnetja, preprečuje karies, peteršilj pa vam zagotavlja svež zadah.
Naša bralka Sonja Kocjančič zelo dobro pozna zelišča in njihove zdravilne lastnosti. O njej boste več našli tukaj.
Peteršilj za boljši dah. (foto: Sonja Kocjančič)
Imate tudi vi kak uporaben, preverjen domači nasvet, s katerim si lajšate vsakdanje težave? Pišite nam, pošljite vaš recept s fotografijami na naš elektronski naslov urednistvo@mojaleta.si in z veseljem ga bomo delili z našimi bralci!