Nasveti: Kako preprečiti napihnjenost in vetrove

Moje zdravje > Alternativa | piše: Mo. S. | 22.12.2016
Nihče ne mara neugodja, ki ga v prebavilih povzroča napihnjenost. Prazniki, ko jemo več kot običajno, so kot nalašč za tovrstne težave.
Človek je edini sesalec, ki vse življenje pije mleko.  (foto: pixabay)
Človek je edini sesalec, ki vse življenje pije mleko. (foto: pixabay)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Največja »krivca« za napihnjenost sta ogljikov dioksid v gaziranih pijačah in hrana s preveč soli, ki veže vodo. Pomislili bi, da če se jima izognemo, bo nelagodje preteklost (če smo zdravi, seveda). Žal ni tako. Napihnjenost povzročajo tudi številna druga živila, tudi tista, ki so nujni del zdrave prehrane. Na srečo obstaja nekaj »trikov«, s katerimi si lahko pomagamo: pijmo veliko vode, jejmo z vlakninami bogato hrano, obroki naj bodo manjši. Zlato pravilo je tudi: jejmo počasi.

Žvečilni gumi
Ena od najbolj oglaševanih razvad je lahko vzrok za napihnjenost. Ko žvečimo, požiramo zrak, kar hitro privede do občutka napihnjenosti.

Mleko in mlečni izdelki
Človek je edini sesalec, ki vse življenje pije mleko. Pretirano uživanje mleka in mlečnih izdelkov ni priporočljivo. Ne samo zato, ker povzročajo napihnjenost, pač pa predvsem zato, ker je veliko ljudi (pre)občutljivih na laktozo. Če vam kravje mleko ne ustreza, ga lahko nadomestite s kokosovim ali riževim mlekom.

Sadje in zelenjava
Razlog, zaradi katerega nekatere vrste svežega sadja in zelenjave povzročajo napihnjenost, so sestavljeni sladkorji in škrob, ki so težje prebavljivi. Problem rešimo tako, da zmanjšamo uživanje tistih vrst, ki nam povzročajo težave, ali pa jih skuhamo. Lahko pa jih kombiniramo z živili, ki ne povzročajo prebavnih težav, na primer z jagodami, granatnim jabolkom, pasijonko, špinačo, ohrovtom…

Fižol in leča
Fižol in leča vsebujeta veliko oligosaharidov, ki so težko prebavljivi. Problem rešimo tako, da ju pred kuhanjem za čez noč namočimo.

Mastna in predelana živila
Maščoba upočasnjuje metabolizem, kar pomeni, da več časa ostaja za vretje. To še posebej drži za zelo predelana živila, ki so za povrh še polna sladkorja in soli. Naša telesa preprosto niso prilagojena za predelavo take kombinacije.

Umetna sladila
Umetna sladila so spojine, ki jih naše telo naravno ne pozna. Posledično jih zelo težko razgradi oziroma jih izloči neprebavljene, kar vodi v težave, sploh, če jih zaužijemo veliko. Največ jih vsebujejo sladkarije in sladke pijače.

Pšenica
Pšenica je v zadnjem času zaradi »brezglutenske histerije« deležna veliko pozornosti. Pšenica resnično ne sodi med lahko prebavljiva živila. Veže vodo, kar povzroča napihnjenost. Lahko jo nadomestimo s kvinojo, ajdo, piro ali ovsom.

Močno začinjena hrana
Mnogi imamo radi začinjeno hrano, manj pa nas je takih, ki nam živila ostrega, pekočega okusa ne povzročajo prebavnih težav. Močno začinjena hrana namreč spodbudi izločanje želodčne kisline.
Viri:
Gastrojournal

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo …

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Klopov nadpovprečno veliko, predvsem v prestolnici

Neuradni rezultati monitoringa klopov kažejo, da je let...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.