Nasveti: Kako preprečiti napihnjenost in vetrove

Moje zdravje > Alternativa | piše: Mo. S. | 22.12.2016
Nihče ne mara neugodja, ki ga v prebavilih povzroča napihnjenost. Prazniki, ko jemo več kot običajno, so kot nalašč za tovrstne težave.
Človek je edini sesalec, ki vse življenje pije mleko.  (foto: pixabay)
Človek je edini sesalec, ki vse življenje pije mleko. (foto: pixabay)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Največja »krivca« za napihnjenost sta ogljikov dioksid v gaziranih pijačah in hrana s preveč soli, ki veže vodo. Pomislili bi, da če se jima izognemo, bo nelagodje preteklost (če smo zdravi, seveda). Žal ni tako. Napihnjenost povzročajo tudi številna druga živila, tudi tista, ki so nujni del zdrave prehrane. Na srečo obstaja nekaj »trikov«, s katerimi si lahko pomagamo: pijmo veliko vode, jejmo z vlakninami bogato hrano, obroki naj bodo manjši. Zlato pravilo je tudi: jejmo počasi.

Žvečilni gumi
Ena od najbolj oglaševanih razvad je lahko vzrok za napihnjenost. Ko žvečimo, požiramo zrak, kar hitro privede do občutka napihnjenosti.

Mleko in mlečni izdelki
Človek je edini sesalec, ki vse življenje pije mleko. Pretirano uživanje mleka in mlečnih izdelkov ni priporočljivo. Ne samo zato, ker povzročajo napihnjenost, pač pa predvsem zato, ker je veliko ljudi (pre)občutljivih na laktozo. Če vam kravje mleko ne ustreza, ga lahko nadomestite s kokosovim ali riževim mlekom.

Sadje in zelenjava
Razlog, zaradi katerega nekatere vrste svežega sadja in zelenjave povzročajo napihnjenost, so sestavljeni sladkorji in škrob, ki so težje prebavljivi. Problem rešimo tako, da zmanjšamo uživanje tistih vrst, ki nam povzročajo težave, ali pa jih skuhamo. Lahko pa jih kombiniramo z živili, ki ne povzročajo prebavnih težav, na primer z jagodami, granatnim jabolkom, pasijonko, špinačo, ohrovtom…

Fižol in leča
Fižol in leča vsebujeta veliko oligosaharidov, ki so težko prebavljivi. Problem rešimo tako, da ju pred kuhanjem za čez noč namočimo.

Mastna in predelana živila
Maščoba upočasnjuje metabolizem, kar pomeni, da več časa ostaja za vretje. To še posebej drži za zelo predelana živila, ki so za povrh še polna sladkorja in soli. Naša telesa preprosto niso prilagojena za predelavo take kombinacije.

Umetna sladila
Umetna sladila so spojine, ki jih naše telo naravno ne pozna. Posledično jih zelo težko razgradi oziroma jih izloči neprebavljene, kar vodi v težave, sploh, če jih zaužijemo veliko. Največ jih vsebujejo sladkarije in sladke pijače.

Pšenica
Pšenica je v zadnjem času zaradi »brezglutenske histerije« deležna veliko pozornosti. Pšenica resnično ne sodi med lahko prebavljiva živila. Veže vodo, kar povzroča napihnjenost. Lahko jo nadomestimo s kvinojo, ajdo, piro ali ovsom.

Močno začinjena hrana
Mnogi imamo radi začinjeno hrano, manj pa nas je takih, ki nam živila ostrega, pekočega okusa ne povzročajo prebavnih težav. Močno začinjena hrana namreč spodbudi izločanje želodčne kisline.
Viri:
Gastrojournal

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako pozimi prezračevati brez izgube toplote – praktični nasveti za vsak dom

Ko se temperature spustijo in ogrevanje deluje na polno...

SEDEČA JOGA: 5 vaj, ki izboljšujejo gibljivost, ravnotežje in okrepijo moč

Sedeča joga ali joga na stolu je ena izmed tistih oblik...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Naravno čistilo z vonjem po cimetu

Predstavljajte si, da čistite po stanovanju, za sabo pa...

Naredite sami: Domače milo iz medu in ovsa

Dišeče in zdravilno milo lahko zelo hitro pripravite tu...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Preprosti in naravni nasveti, ki odpravljajo prhljaj

Prhljaj nastane zaradi stresa, zaradi pomanjkanja nekat...

Neverjetno zdravilna: dovolj je en kozarec na tešče

Sestava tega zdravilnega napitka je podobna naši krvni ...

Imate tudi vi takšno lončnico? Ste vedeli, da odpravlja stres in strupene toksine?

Če imate tudi vi zelo radi sobne rastline, potem je zag...

Iz raziskave: Multivitamini so ključ do boljšega spomina in kognitivnih sposobnosti

Tako kaže najnovejša raziskava, s katero ugotavljajo, d...

Trik: Očistite svojo zobno ščetko vseh bakterij

Zelo preprosto lahko očistite svojo zobno ščetko in odp...

Zaupanje v življenje: Kako ga povečati oziroma prebuditi?

Za sproščen odnos do življenja je nujno, da sprejmemo v...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.