Nikar ne jejte hrane, ki vsebuje te sestavine!

Ali berete deklaracije, preden kupite živilo? Preberite si, katere so tiste sestavine, ki jih strokovnjaki za prehrano ne bi nikoli jedli in se jih raje ognite tudi vi!
Ali preverite deklaracijo kupljene hrane? (foto: www.sxc.hu)
Ali preverite deklaracijo kupljene hrane? (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Strokovnjaki za prehrano svetujejo, da vedno, preden živilo kupite, dobro preberete na deklaraciji, iz česa je sestavljeno. Tako boste lahko veliko sami naredili za svoje zdravje in se ognili tistim sestavinam, ki so zdravju lahko zelo škodljive.

Med slednje štejejo: Umetna sladila, ki so vir praznih kalorij, so pa tudi pogosto povezani z nastankom sladkorne bolezni tipa 2. Karagenan (E407) je polisaharid, ki ga najpogosteje uporabljajo pri kakavovih napitkih, dodajo ga otroški hrani in drugim živilom, ki so v tekočem stanju. Karamelna barva, ta se uporablja v mnogih brezalkoholnih pijačah, v sladoledih, v sladicah. Žal pa ta barva ni naravna, je sintetična in lahko povzroči težave s ščitnico, pospeši nastanek levkemije in ostala rakava obolenja. Umetne nenasičene maščobe, te se pogosto dodajajo predelani hrani, da se jim podaljša rok trajanja. Povzročijo lahko večjo možnost za nastanek srčno – žilnih bolezni. Fruktozni koruzni sirup proizvajalci hrane uporabljajo zato, ker je cenejši od sladkorja, poleg tega pa podaljšuje rok trajanja živilom. Najdete ga v mnogih napitkih, jogurtih, v pecivu, v že pripravljenih juhah in omakah. Mononatrijev glutamat (MSG) ali E621 uporabljajo za izboljšanje okusa. Ta kemijska sestavina pa je lahko zelo škodljiva za možgane, vpliva na hormone in jo povezujejo s kupom hudih bolezni.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo …

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.