Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihječa, posolanka, ognjišna potica...): včasih so pri peki kruha gospodinje dale na stran pol kilograma mladega, še ne dovolj vzhajanega testa, ga raztegnile na lopar, ga na tanko obložile z domačo skuto in smetano, zavihale tanek rob (od tu je dobila tudi ime), nato so jo na hitro spekle v krušni peči.
Zavihječa (posolanka, ognjišna potica...) (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Zavihječa (posolanka, ognjišna potica...) (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

V času peke zavihječe, pa je bil kruh na kipljenju ali vzhajanju. Današnja zavihječa je malo posodobljena, dodani so ji sladkor, limona, vanili...

Sestavine:

60 dkg bele moke
3/4 kocke svežega kvasa (ali 1 vrečka suhega)
2,5 do 3 dcl mleka (ali vode)
1 čajna žlička sladkorja
1 čajna žlička soli
2 rumenjaka
2 žlici stopljenega masla (mlačno naj bo)

Nadev:

1 kg polnomastne skute (dobro odcejene)
2 žlici kisle smetane (lahko tudi sladke)
ščep soli
naribana limonina lupinica
ščep cimeta (po želji)
2 žlici sladkorja
2 jajci
2 beljaka (ki sta vam ostala pri testu - ni potrebe delati sneg)

Preliv:

4 dcl sladke smetane (za stepanje ,ne rastlinske!!)
2 jajci
2 do 3 vanili sladkorje

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirniki

Izdelava:

Iz navedenih sestavin najprej zamesimo mehko in voljno testo, ki naj vzhaja 1/2 ure. Nato ga razvaljamo na velikost nizkega, malo večjega pekača od pečice, vsaj malo testa mora viseti čez rob pekača.
Sproti si pripravimo nadev tako, da vse navedene sestavine premešamo kar z žlico. Ves nadev enakomerno razporedimo po razvaljanem testu. S testom, ki gleda iz pekača, naredimo rob tako, da ga obrnemo na nadev. Šele sedaj sledi preliv, jajci in smetano razžvrkljamo in enakomerno prelijemo po vsej skuti (roba ne polivamo!!), po prelivu enakomerno posipamo vanili sladkor.
Zavihječo takoj dajmo peči v že segreto pečico, na 180 stopinj (brez ventilacije), 40 minut. Pečeno pustimo v pekaču, da se ohladi na mlačno. Najlepše se bo rezala po pol ure in tudi najbolj dobra bo.
Testo je mehko kot oblaček, ni presladka, čudovitega okusa, priprava enostavna, predvsem pa ni veliko dela.

Vir recepta iz Jožičine kuhinje je Marica Kokot.

PREBRITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Ameriški krofki (donutsi) iz pečice

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Zavihječa ognjišna potica posolanka Recepti
Morda te zanima tudi:

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

RECEPT: Domača marmelada iz gozdnih jagod

Za pripravo božanske domače marmelade iz gozdnih jagod,...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

Iz Jožičine kuhinje: Polpete iz mesa in bučk

Odličen recept za zelenjavno-mesne polpete, ki prihaja ...

Iz Jožičine kuhinje: Jagode v čokoladi

"Jagode in čokolada, ne razmišljaj, ko si mlada, srce n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.