Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihječa, posolanka, ognjišna potica...): včasih so pri peki kruha gospodinje dale na stran pol kilograma mladega, še ne dovolj vzhajanega testa, ga raztegnile na lopar, ga na tanko obložile z domačo skuto in smetano, zavihale tanek rob (od tu je dobila tudi ime), nato so jo na hitro spekle v krušni peči.
Zavihječa (posolanka, ognjišna potica...) (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Zavihječa (posolanka, ognjišna potica...) (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

V času peke zavihječe, pa je bil kruh na kipljenju ali vzhajanju. Današnja zavihječa je malo posodobljena, dodani so ji sladkor, limona, vanili...

Sestavine:

60 dkg bele moke
3/4 kocke svežega kvasa (ali 1 vrečka suhega)
2,5 do 3 dcl mleka (ali vode)
1 čajna žlička sladkorja
1 čajna žlička soli
2 rumenjaka
2 žlici stopljenega masla (mlačno naj bo)

Nadev:

1 kg polnomastne skute (dobro odcejene)
2 žlici kisle smetane (lahko tudi sladke)
ščep soli
naribana limonina lupinica
ščep cimeta (po želji)
2 žlici sladkorja
2 jajci
2 beljaka (ki sta vam ostala pri testu - ni potrebe delati sneg)

Preliv:

4 dcl sladke smetane (za stepanje ,ne rastlinske!!)
2 jajci
2 do 3 vanili sladkorje

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirniki

Izdelava:

Iz navedenih sestavin najprej zamesimo mehko in voljno testo, ki naj vzhaja 1/2 ure. Nato ga razvaljamo na velikost nizkega, malo večjega pekača od pečice, vsaj malo testa mora viseti čez rob pekača.
Sproti si pripravimo nadev tako, da vse navedene sestavine premešamo kar z žlico. Ves nadev enakomerno razporedimo po razvaljanem testu. S testom, ki gleda iz pekača, naredimo rob tako, da ga obrnemo na nadev. Šele sedaj sledi preliv, jajci in smetano razžvrkljamo in enakomerno prelijemo po vsej skuti (roba ne polivamo!!), po prelivu enakomerno posipamo vanili sladkor.
Zavihječo takoj dajmo peči v že segreto pečico, na 180 stopinj (brez ventilacije), 40 minut. Pečeno pustimo v pekaču, da se ohladi na mlačno. Najlepše se bo rezala po pol ure in tudi najbolj dobra bo.
Testo je mehko kot oblaček, ni presladka, čudovitega okusa, priprava enostavna, predvsem pa ni veliko dela.

Vir recepta iz Jožičine kuhinje je Marica Kokot.

PREBRITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Ameriški krofki (donutsi) iz pečice

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Zavihječa ognjišna potica posolanka Recepti
Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Piškoti "sacher tortice"

Jožica ima torat za nas recept za kekse, ki temeljijo n...

Ideja za silvestrsko sladico: Skutina potica

Poleg vseh dobrot tudi na zadnjo noč v letu na mizo pos...

Ideja za silvestrsko pojedino: Svinjska ribica z mareličnim nadevom

Za glavno silvestrsko jed porabimo največ časa, zato si...

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Božično - novoletni jedilnik: Kako pripravimo pravo božično pojedino?

Predstavljamo vam nekaj odličnih receptov za pravo boži...

Božična peka: Rumove kroglice

Rumove kroglice so dobro poznana sladica, ki je prepros...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Božična peka: Ingverjevi piškoti

Okusni ingverjevi piškoti ne smejo manjkati na prazničn...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.