Francoski znanstveniki so v svoji veliki študiji "France NutriNet-Santé" analizirali prehranske navade več sto tisoč ljudi. Podrobno so pregledali tudi več kot 3300 prehranskih artiklov in ugotovili, kakšen vpliv imajo na zdravje ljudi.
Ugotovili so, da predelana živila negativno vplivajo na zdravje. Mednje sodijo že pripravljene jedi, polivke za testenine, kolači, sladkarije, mnoga živila, ki vsebujejo razne arome, barvila, soli, ojačevalce okusa, vonja, konzervanse, sladkorje.
Ugotovili so, da največjo škodo zdravju naredijo prav predelana živila. Ta povzročajo raka dojke in raka debelega črevesja.
Dokazali so, da imajo tiste ženske, ki jedo predelana živila, za kar 23 odstotkov večjo možnost, da bodo zbolele za rakom dojke. V menopavzi pa se ta odstotek še zviša, in sicer na 38 odstotkov. Prav tako se pri moških in ženskah, ki imajo slabše prehranjevalne navade, poviša možnost za nastanek raka debelega črevesja za kar 27 odstotkov. Zanimivo pa je tudi, da študija ni pokazala povezave med prehrano in rakom prostate.
Katera živila spadajo med najbolj rizična? Strokovnjaki svetujejo, da se jih izogibate oziroma jih jeste v majhnih količinah:
Gazirane pijače, pakiran kruh, margarina, keksi, sladki in slani prigrizki, predelani kosmiči za zajtrk, čokolada, energijske ploščice, energijske pijače, aromatizirano mleko, pripravljene jedi, pripravljene omake, instant rezanci in testenine, predelano ribje meso (ribje palčke), razni praški za hujšanje, piščančji medaljoni, predelani mesni izdelki, instant juhe, živila, ki vsebujejo velik odstotek sladkorja, olja, masti, soli.