Nova odkritja: Ta živila povzročajo raka!

Nedavna velika študija je pokazala, katera živila povzročajo raka. Strokovnjaki svetujejo: »Opozorila jemljite resno. Ne jejte jih več!«
Predelana živila povzročajo raka. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Predelana živila povzročajo raka. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Francoski znanstveniki so v svoji veliki študiji "France NutriNet-Santé" analizirali prehranske navade več sto tisoč ljudi. Podrobno so pregledali tudi več kot 3300 prehranskih artiklov in ugotovili, kakšen vpliv imajo na zdravje ljudi.

Ugotovili so, da predelana živila negativno vplivajo na zdravje. Mednje sodijo že pripravljene jedi, polivke za testenine, kolači, sladkarije, mnoga živila, ki vsebujejo razne arome, barvila, soli, ojačevalce okusa, vonja, konzervanse, sladkorje.

Ugotovili so, da največjo škodo zdravju naredijo prav predelana živila. Ta povzročajo raka dojke in raka debelega črevesja.

Dokazali so, da imajo tiste ženske, ki jedo predelana živila, za kar 23 odstotkov večjo možnost, da bodo zbolele za rakom dojke. V menopavzi pa se ta odstotek še zviša, in sicer na 38 odstotkov. Prav tako se pri moških in ženskah, ki imajo slabše prehranjevalne navade, poviša možnost za nastanek raka debelega črevesja za kar 27 odstotkov. Zanimivo pa je tudi, da študija ni pokazala povezave med prehrano in rakom prostate.

Katera živila spadajo med najbolj rizična? Strokovnjaki svetujejo, da se jih izogibate oziroma jih jeste v majhnih količinah:
Gazirane pijače, pakiran kruh, margarina, keksi, sladki in slani prigrizki, predelani kosmiči za zajtrk, čokolada, energijske ploščice, energijske pijače, aromatizirano mleko, pripravljene jedi, pripravljene omake, instant rezanci in testenine, predelano ribje meso (ribje palčke), razni praški za hujšanje, piščančji medaljoni, predelani mesni izdelki, instant juhe, živila, ki vsebujejo velik odstotek sladkorja, olja, masti, soli.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo …

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.