Odličen recept za velikonočni venec

Da bo vaš velikonočni venec ali krona mehak in slasten, si preberite spodnji recept.
Kako pripraviti najboljši velikonočni venec?
Kako pripraviti najboljši velikonočni venec?
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Testo:

½ kocke svežega ali 1 vrečka suhega kvasa Fala

½  vrečke kislega testa Fala

550 g moke 

200 g mleka

75 g sladke smetane

60 g sladkorja

60 g masla

2 žlici čokolade v prahu

1 jajce

1,5 male žličke soli  

Jajce za premaz

 

30 g masla

 

Preliv:

0,5 dl ruma

0,5 dl mleka

3 žlice sladkorja

 

Priprava:

Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki, ki smo ji pred tem primešali kislo testo Fala. Dodamo ostale sestavine brez maščobe in zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo olje. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem testo razpolovimo, polovico testa damo vzhajati, drugi polovici testa pa dodamo čokolado v prahu in mešamo še toliko časa, da se enakomerno vmeša in obarva testo. Tudi posodo s čokoladnim testom pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

 

Vzhajano testo pregnetemo (tako svetlo kot temno), pustimo nekaj minut počivati in nato razvaljamo ter izrežemo kroge.

V okrogel model zlagamo izmenjaje krog svetlega in krog temnega testa, tako da vsak naslednji krog delno prekrije predhodnega; vsak krog premažemo z raztopljenim maslom preden ga prekrijemo z drugim krogom testa. Nato oblikujemo šest vrtnic. Izrežemo 6 svetlih in 3 temne kroge. Po tri kroge testa zložimo v vrsto, tako da vsak naslednji krog delno prekriva predhodnega; najprej dva kroga svetlega in zatem krog temnega testa.

Nato začnemo zvijati na strani, kjer je temni krog v smeri proti svetlim krogom, da dobimo zvitek treh krogov. Na sredini prerežemo zvitek na pol in vsako polovičko še ne dokončno oblikujemo v cvet vrtnice, tako da lističe nekoliko zavihamo navzven. Cvete vrtnic razporedimo po vencu, ki smo ga oblikovali pred tem. Na koncu izrežemo še ustrezno število manjših krogcev iz belega testa in te zložimo na notranji strani venca. Oblikovani venec nato pokrijemo in pustimo vzhajati.

 

Vzhajani venec premažemo z jajcem, ga postavimo v vročo pečico in pečemo pri 180 °C dobre pol ure, da se lepo obarva in speče.

Pečen venec prelijemo z mešanico sladkega mleka in ruma, ga za minuto ali dve damo nazaj v pečico, nato ohladimo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

3 ideje za doma izdelana božična darila

Božični prazniki bi morali biti čas miru, spokojnosti i...

4 najlepši božični sejmi v Evropi

Številna mesta v Evropi v tem času dobijo drugačno podo...

Portorož in Piran sta si nadela novo praznično preobleko

Turistično združenje Portorož je to soboto ob 16.30 v P...

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po s...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Martinovanje v Ljubljani. Vabljeni na že 21. Ljubljansko vinsko pot

Ob času, ko mošt dozori v vino, bo naše glavno mesto po...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Prijavite se na natečaj v peki kruha Naj Fala kruh 2024

Tudi letos vas Fala Slonček vabi, da se mu pridružite n...

Žajbelj – uravnava holesterol, lajša simptome menopavze in izboljšuje spomin

Koristi žajblja že dlje časa preučuje tudi znanost. Kar...

TOP 3 evropske božične kulinarične uspešnice

Izbrskali smo božične recepte za tradicionalne angleške...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.