Odličen recept za velikonočni venec

Da bo vaš velikonočni venec ali krona mehak in slasten, si preberite spodnji recept.
Kako pripraviti najboljši velikonočni venec?
Kako pripraviti najboljši velikonočni venec?
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Testo:

½ kocke svežega ali 1 vrečka suhega kvasa Fala

½  vrečke kislega testa Fala

550 g moke 

200 g mleka

75 g sladke smetane

60 g sladkorja

60 g masla

2 žlici čokolade v prahu

1 jajce

1,5 male žličke soli  

Jajce za premaz

 

30 g masla

 

Preliv:

0,5 dl ruma

0,5 dl mleka

3 žlice sladkorja

 

Priprava:

Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki, ki smo ji pred tem primešali kislo testo Fala. Dodamo ostale sestavine brez maščobe in zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo olje. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem testo razpolovimo, polovico testa damo vzhajati, drugi polovici testa pa dodamo čokolado v prahu in mešamo še toliko časa, da se enakomerno vmeša in obarva testo. Tudi posodo s čokoladnim testom pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

 

Vzhajano testo pregnetemo (tako svetlo kot temno), pustimo nekaj minut počivati in nato razvaljamo ter izrežemo kroge.

V okrogel model zlagamo izmenjaje krog svetlega in krog temnega testa, tako da vsak naslednji krog delno prekrije predhodnega; vsak krog premažemo z raztopljenim maslom preden ga prekrijemo z drugim krogom testa. Nato oblikujemo šest vrtnic. Izrežemo 6 svetlih in 3 temne kroge. Po tri kroge testa zložimo v vrsto, tako da vsak naslednji krog delno prekriva predhodnega; najprej dva kroga svetlega in zatem krog temnega testa.

Nato začnemo zvijati na strani, kjer je temni krog v smeri proti svetlim krogom, da dobimo zvitek treh krogov. Na sredini prerežemo zvitek na pol in vsako polovičko še ne dokončno oblikujemo v cvet vrtnice, tako da lističe nekoliko zavihamo navzven. Cvete vrtnic razporedimo po vencu, ki smo ga oblikovali pred tem. Na koncu izrežemo še ustrezno število manjših krogcev iz belega testa in te zložimo na notranji strani venca. Oblikovani venec nato pokrijemo in pustimo vzhajati.

 

Vzhajani venec premažemo z jajcem, ga postavimo v vročo pečico in pečemo pri 180 °C dobre pol ure, da se lepo obarva in speče.

Pečen venec prelijemo z mešanico sladkega mleka in ruma, ga za minuto ali dve damo nazaj v pečico, nato ohladimo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Drugačen jesenski zavitek

Jesenski 'štrudelj' je malce drugačen od običajnega. V ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lah...

Iz Jožičine kuhinje: Marelični cmoki

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila slastne marelične...

Humus - namaz iz čičerike

Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Čas je primeren za peko piškotov. V prispevku najdete e...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

KUHALNICA: Kremna juha iz buče

Kraljica med juhami, ki preseneti vsakogar. Kremno juho...

KUHALNICA: Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem

Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem, ali kakor ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.