Bučke vseh vrst in oblik so tu. So zelo zdrave, pripravimo jih lahko na mnogo načinov, so nizkokalorične.
Najbolj okusne so bučke, ki so dolge do 15 centimetrov. Poleg plodu, pa so jedilni tudi cvetovi bučk. Te se običajno pripravi ocvrte.
Bučke so zelo zdravilne, vsebujejo veliko mangana in vitamina C, pa tudi magnezija, vitamin A, kalij, vlaknine, folno kislino, fosfor, baker, vitamin B2.
Tako bučke uspešno ščitijo pred možgansko kapjo, znižujejo raven nevarnega holesterola, znižujejo možnost za aterosklerozo, pa tudi možnost za srčno žilne bolezni.
Vsebujejo zelo malo kalorij
100 gramov bučk vsebuje le 17 kalorij, zato so zelo priporočljive tudi za vse tiste, ki si želijo shujšati. So naravni diuretik, kar pomeni, da odvajajo odvečno vodo iz telesa. Poleg tega pa čistijo kri in odpravljajo strupe. Tisti, ki bi se radi znebili kakšnega odvečnega kilograma, jih morajo nujno dodati na svoj jedilnik.
Urejajo prebavo
Visok odstotek vlaknin v bučkah pozitivno vpliva na prebavo in zdravje. Čistijo in krepijo črevesje, odpravljajo strupe iz njega ter preprečujejo zaprtost. Poleg tega pa ščitijo tudi pred rakom na črevesju.
Lajšajo znake astme in revme
Zelo pozitivno pa vplivajo tudi na še nekatere bolezni. Lajšajo znake astme, revme, delujejo protivnetno, ščitijo pred osteoartritisom. Študija pa je pokazala tudi, da bučke krepijo prostato in so še posebej priporočljive za starejše moške.
Je pa potrebno vedeti tudi, da vsebujejo veliko oksalata, zato niso najbolj priporočljive za ljudi, ki imajo bolne ledvice. Prav tako morajo paziti tudi tisti, ki jemljejo dodatek kalcija. Bučke je potrebno jesti vsaj tri ure prej, preden vzamemo kalcij.