Odpravljajo strupe iz telesa, znižujejo nevarni holesterol, pomagajo pri hujšanju

Sezona te zdrave in nizkokalorične zelenjave se je pričela. Jih imate radi?
Bučke ščitijo srce, znižujejo nevarni holesterol. (foto: pexels.com)
Bučke ščitijo srce, znižujejo nevarni holesterol. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Bučke vseh vrst in oblik so tu. So zelo zdrave, pripravimo jih lahko na mnogo načinov, so nizkokalorične.

Najbolj okusne so bučke, ki so dolge do 15 centimetrov. Poleg plodu, pa so jedilni tudi cvetovi bučk. Te se običajno pripravi ocvrte.

Bučke so zelo zdravilne, vsebujejo veliko mangana in vitamina C, pa tudi magnezija, vitamin A, kalij, vlaknine, folno kislino, fosfor, baker, vitamin B2.

Tako bučke uspešno ščitijo pred možgansko kapjo, znižujejo raven nevarnega holesterola, znižujejo možnost za aterosklerozo, pa tudi možnost za srčno žilne bolezni.

Vsebujejo zelo malo kalorij
100 gramov bučk vsebuje le 17 kalorij, zato so zelo priporočljive tudi za vse tiste, ki si želijo shujšati. So naravni diuretik, kar pomeni, da odvajajo odvečno vodo iz telesa. Poleg tega pa čistijo kri in odpravljajo strupe. Tisti, ki bi se radi znebili kakšnega odvečnega kilograma, jih morajo nujno dodati na svoj jedilnik.

Urejajo prebavo
Visok odstotek vlaknin v bučkah pozitivno vpliva na prebavo in zdravje. Čistijo in krepijo črevesje, odpravljajo strupe iz njega ter preprečujejo zaprtost. Poleg tega pa ščitijo tudi pred rakom na črevesju.

Lajšajo znake astme in revme
Zelo pozitivno pa vplivajo tudi na še nekatere bolezni. Lajšajo znake astme, revme, delujejo protivnetno, ščitijo pred osteoartritisom. Študija pa je pokazala tudi, da bučke krepijo prostato in so še posebej priporočljive za starejše moške.

Je pa potrebno vedeti tudi, da vsebujejo veliko oksalata, zato niso najbolj priporočljive za ljudi, ki imajo bolne ledvice. Prav tako morajo paziti tudi tisti, ki jemljejo dodatek kalcija. Bučke je potrebno jesti vsaj tri ure prej, preden vzamemo kalcij.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.