Oves spada med najbolj hranljive in zdravju prijazne žitarice. Vsebuje namreč ogromno vlaknin, ki se v ovsu nahajajo v odličnem razmerju (55 odstotkov topnih in 45 odstotkov netopnih), prav tako pa vsebuje za žito nadpovprečne količine beljakovin.
Poleg tega predstavlja bogat vir magnezija, kalija, cinka, železa, selena in mangana, vsebuje pa tudi vitamine B1, B2, D in E.
Oves pa je tudi odličen pomočnik, ko gre za zdravje. Pomaga namreč obvladati stres in živčno izčrpanost, lajša pa tako nespečnost in glavobole kot tesnobo in depresijo. Prav tako znižuje holesterol, krvni tlak in sladkor v krvi ter razstruplja črevesje in obnavlja organizem, če naštejemo le nekaj njegovih zdravilnih lastnosti.
Vsekakor več kot dovolj razlogov, da ga vsakodnevno umestimo na jedilnik!
Pripravite ovsene kosmiče za zajtrk na različne načine
Ovseni kosmiči so vsekakor zdrav zajtrk, pa četudi jih jeste za zajtrk prav vsak dan. Da pa zajtrki vendarle ne bodo preveč enolični, se poigrajte z dodatki.
Enkrat ovsenim kosmičem dodajte sadje, drugič med, tretjič namesto mleka jogurt ali rastlinski napitek, lahko pa jih mešate tudi z drugimi žiti (na primer proseno kašo ali amarantom) ali jih vmešate v zelenjavno-sadne smutije.
Za zdravje so najboljši ovseni kosmiči, ki niso predelani in toplotno obdelani, še bolje pa je, da so ekološkega izvora.
Še hranljivejši in veliko bolj polni vlaknin pa so ovseni otrobi, ki vsebujejo le zunanjo lupino ovsenega jedra, torej esenco zrna rastline. Otrobov se praviloma ne kuha, temveč jih lahko uporabite kot dodatek jogurtom, mafinom, smutijem, omletam ipd. Zaradi svoje fine strukture so bolj izpostavljeni žarkosti, zato je priporočljivo, da jih shranjujete v temnem in hladnem prostoru.
Ovsena moko lahko naredite kar sami doma!
Sveža ovsena moka je odlična za pripravo polpetov, palačink, piškotov in peko kruha ter je odlična alternativa za vse, ki ste prenehali uživati belo moko.
Ali ste vedeli, da jo lahko na zelo enostaven način naredite kar sami doma? Potrebujete le ovsene kosmiče (najbolje ekološkega izvora), sekljalnik ali mlinček za kavo in fino cedilo.
Najprej v sekljalniku, ki ga napolnite do dve tretjini, na največji hitrosti ovsene kosmiče sekljajte približno dve minuti. Nasekljano vsebino nato s tresenjem »precedite« skozi fino cedilo tako, da na cedilu ostanejo grobi delci, v posodi pa ovsena moka. Grobe ostanke dodajte preostalim ovsenim kosmičem in ponovite postopek sekljanja dokler vam ne zmanjka ovsenih kosmičev.
S sekljalnikom boste dobili ovseno moko, ki bo na otip sicer podobna ostri moki, vendar pa nima lastnosti ostre moke, zato jo lahko uporabite tako za peko kruha kot slaščic. Če vendarle želite bolj mehko ovseno moko, namesto sekljalnika uporabite mlinček za kavo oziroma sladkor.
Za zgostitev, enolončnico in sladice
Univerzalna pa ni samo ovsena moka, temveč tudi ovseni kosmiči, iz katerih lahko pripravite številne jedi, na katere po navadi niti ne pomislimo.
Z ovsenimi kosmiči lahko zgostite juhe, omake in prikuhe ali skuhate ovseno enolončnico. Ovsene kosmiče (lahko tudi ovseno moko ali zdrob) stresite v vročo vodo, primešajte drobno sesekljano zelenjavo in kuhajte približno 20 minut. Na koncu dodajte še začimbe in hranljiva ovsena enolončnica je pripravljena.
Svojo družino pa lahko presenetite tudi s posebno sladico - ovsenimi kroglicami, ki jih pripravite povsem brez peke. Ovsenim kosmičem dodajte 100% kakav (najbolje ekološki), sladkor (namesto trsnega je bolje uporabiti kokosovega ali kakšno drugo naravno sladilo), drobno sesekljane rozine, lešnikova, mandljeva in/ali orehova jedrca in toliko vode, da dobite lepljivo maso. Vse skupaj močno pregnetite, iz mase oblikujte kroglice in jih povaljajte v kokosovi moki.
In še recept za piškote iz ovsenih kosmičev
Potrebujete:
- 1 kg ovsenih kosmičev
- 20 dag moke (pirine, kamutove, riževe, lahko tudi ovsene …)
- 25 dag masla ali kokosove maščobe
- 15 dag sladkorja ali drugega naravnega sladila
- 2 jajci
- 1 pecilni prašek
Priprava:
Vse sestavine zamesite v testo, ki ga pustite počivati dve do tri ure. Po največ treh urah iz testa oblikujte kroglice ali hlebčke in jih pecite pri 220 stopinjah Celzija do zlato rumene barve.