Oves - kraljevska in univerzalna žitarica

Moje zdravje > Prehrana | piše: Helena Primic | 31.10.2023
Oves lahko v kuhinji uporabite na številne načine, ne le v obliki kosmičev za zajtrk. Preverite, zakaj je to starodavno žito tako zelo dragoceno in kakšne jedi lahko pripravite iz njega. Dodani tudi recepti!
Oves predstavlja bogat vir magnezija, kalija, cinka, železa, selena in mangana, vsebuje pa tudi vitamine B1, B2, D in E. (Foto: Freepik.com)
Oves predstavlja bogat vir magnezija, kalija, cinka, železa, selena in mangana, vsebuje pa tudi vitamine B1, B2, D in E. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Oves spada med najbolj hranljive in zdravju prijazne žitarice. Vsebuje namreč ogromno vlaknin, ki se v ovsu nahajajo v odličnem razmerju (55 odstotkov topnih in 45 odstotkov netopnih), prav tako pa vsebuje za žito nadpovprečne količine beljakovin.

Poleg tega predstavlja bogat vir magnezija, kalija, cinka, železa, selena in mangana, vsebuje pa tudi vitamine B1, B2, D in E.

Oves pa je tudi odličen pomočnik, ko gre za zdravje. Pomaga namreč obvladati stres in živčno izčrpanost, lajša pa tako nespečnost in glavobole kot tesnobo in depresijo. Prav tako znižuje holesterol, krvni tlak in sladkor v krvi ter razstruplja črevesje in obnavlja organizem, če naštejemo le nekaj njegovih zdravilnih lastnosti.

Vsekakor več kot dovolj razlogov, da ga vsakodnevno umestimo na jedilnik!

 

Pripravite ovsene kosmiče za zajtrk na različne načine

Ovseni kosmiči so vsekakor zdrav zajtrk, pa četudi jih jeste za zajtrk prav vsak dan. Da pa zajtrki vendarle ne bodo preveč enolični, se poigrajte z dodatki.

Enkrat ovsenim kosmičem dodajte sadje, drugič med, tretjič namesto mleka jogurt ali rastlinski napitek, lahko pa jih mešate tudi z drugimi žiti (na primer proseno kašo ali amarantom) ali jih vmešate v zelenjavno-sadne smutije.

Za zdravje so najboljši ovseni kosmiči, ki niso predelani in toplotno obdelani, še bolje pa je, da so ekološkega izvora.

Še hranljivejši in veliko bolj polni vlaknin pa so ovseni otrobi, ki vsebujejo le zunanjo lupino ovsenega jedra, torej esenco zrna rastline. Otrobov se praviloma ne kuha, temveč jih lahko uporabite kot dodatek jogurtom, mafinom, smutijem, omletam ipd. Zaradi svoje fine strukture so bolj izpostavljeni žarkosti, zato je priporočljivo, da jih shranjujete v temnem in hladnem prostoru.

 

Ovsena moko lahko naredite kar sami doma!

Sveža ovsena moka je odlična za pripravo polpetov, palačink, piškotov in peko kruha ter je odlična alternativa za vse, ki ste prenehali uživati belo moko.

Ali ste vedeli, da jo lahko na zelo enostaven način naredite kar sami doma? Potrebujete le ovsene kosmiče (najbolje ekološkega izvora), sekljalnik ali mlinček za kavo in fino cedilo.

Najprej v sekljalniku, ki ga napolnite do dve tretjini, na največji hitrosti ovsene kosmiče sekljajte približno dve minuti. Nasekljano vsebino nato s tresenjem »precedite« skozi fino cedilo tako, da na cedilu ostanejo grobi delci, v posodi pa ovsena moka. Grobe ostanke dodajte preostalim ovsenim kosmičem in ponovite postopek sekljanja dokler vam ne zmanjka ovsenih kosmičev.

S sekljalnikom boste dobili ovseno moko, ki bo na otip sicer podobna ostri moki, vendar pa nima lastnosti ostre moke, zato jo lahko uporabite tako za peko kruha kot slaščic. Če vendarle želite bolj mehko ovseno moko, namesto sekljalnika uporabite mlinček za kavo oziroma sladkor.

 

Za zgostitev, enolončnico in sladice

Univerzalna pa ni samo ovsena moka, temveč tudi ovseni kosmiči, iz katerih lahko pripravite številne jedi, na katere po navadi niti ne pomislimo.

Z ovsenimi kosmiči lahko zgostite juhe, omake in prikuhe ali skuhate ovseno enolončnico. Ovsene kosmiče (lahko tudi ovseno moko ali zdrob) stresite v vročo vodo, primešajte drobno sesekljano zelenjavo in kuhajte približno 20 minut. Na koncu dodajte še začimbe in hranljiva ovsena enolončnica je pripravljena.

Svojo družino pa lahko presenetite tudi s posebno sladico - ovsenimi kroglicami, ki jih pripravite povsem brez peke. Ovsenim kosmičem dodajte 100% kakav (najbolje ekološki), sladkor (namesto trsnega je bolje uporabiti kokosovega ali kakšno drugo naravno sladilo), drobno sesekljane rozine, lešnikova, mandljeva in/ali orehova jedrca in toliko vode, da dobite lepljivo maso. Vse skupaj močno pregnetite, iz mase oblikujte kroglice in jih povaljajte v kokosovi moki.

 

In še recept za piškote iz ovsenih kosmičev

Potrebujete:

  • 1 kg ovsenih kosmičev
  • 20 dag moke (pirine, kamutove, riževe, lahko tudi ovsene …)
  • 25 dag masla ali kokosove maščobe
  • 15 dag sladkorja ali drugega naravnega sladila
  • 2 jajci
  • 1 pecilni prašek

Priprava:

Vse sestavine zamesite v testo, ki ga pustite počivati dve do tri ure. Po največ treh urah iz testa oblikujte kroglice ali hlebčke in jih pecite pri 220 stopinjah Celzija do zlato rumene barve.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

5 živili, ki čistijo pljuča in dihalne poti

Spoznajte živila, ki še posebno blagodejno delujejo na ...

Babičini triki za zdrave, krepke in sijoče lase

Preverite recepte za negovalne kure za lase, da bodo va...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.