Testo:
1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
700 g moke
380 g mleka
150 g masla
70 g sladkorja
5 rumenjakov
2 mali žlički soli
Nadev:
Velik šopek pehtrana
150 g sladkorja
4 beljake
2 jajci
2 žemlji
50 g drobtin
Jajce za premaz
Priprava:
Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki ter dodamo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.
Med vzhajanjem pripravimo nadev. Žemlji razrežemo na čim manjše koščke in jih zmešamo z jajci in beljaki. Pustimo, da se žemlje napojijo, nato nadev pretlačimo, da dobimo čim bolj enotno zmes. Nadevu primešamo nasekljan pehtran in sladkor, po potrebi še drobtine.
Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Spočito testo razvaljamo na pravokotnik, premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Zavitek položimo v pomaščen model za potico, pokrijemo in pustimo vzhajati.
Vzhajano potico premažemo z jajcem, na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico.
Potico pečemo 50 minut na 200 °C, da se lepo obarva, po potrebi jo pokrijemo s folijo.
Pečeno potico pustimo nekaj minut v modelu, nato jo obrnemo in stresemo iz modela ter do konca ohladimo.