Plesen na hrani: je užitna ali ne?

Aktualno > Zanimivosti | piše: M. L. | 26.6.2022
Najbrž se vam je že kdaj zgodilo, da vam je določeno živilo napadla plesen in niste bili povsem prepričani, ali jo preprosto odrezati stran in živilo kljub temu pojesti ali ne? Preberite, katero hrano lahko kljub plesni pojeste!
Nekatera hrana je lahko kljub plesni še užitna. (foto: www.123rf.com)
Nekatera hrana je lahko kljub plesni še užitna. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Avstralski raziskovalni inštitut (CSIRO) je objavil, katera hrana, ki jo je napadla plesen, je še vedno užitna in katere ne smete jesti.

Obstaja več vrst plesni, nekatere so lahko zelo strupene in lahko škodujejo zdravju. Vsebujejo toksine, zaradi katerih lahko povzročajo bolezni jeter in ledvic, oslabijo imunski sistem in povečajo možnost za nastanek rakavih obolenj.

Avstralski strokovnjaki za prehrano opozarjajo, katera hrana ni več užitna, če jo napade plesen. To so kuhane enolončnice, mehko sadje in zelenjava, testenine, omake za testenine, kruh, peciva.

Hrana, ki pa jo kljub plesni še vedno lahko uporabite, je: trdi siri, salame in ostali suhomesnati izdelki, trda zelenjava, kot je na primer korenje. Ta živila obrežite še vsaj centimeter okrog plesnivega dela in uporabite. Zaradi trde strukture je manj možnosti, da bi se nevarni toksini razširili.

Upoštevajte tudi nasvet, da hrane, ki ji je potekel rok uporabe, ne uporabljate več. Redno pregledujte sadje in zelenjavo, ki ju imate doma in porabite prej tisto, ki je že zelo zrela in tako preprečite nastanek plesni. Sveže hrane ne kupujte na zalogo, le toliko, kot jo boste lahko porabili. Škoda je, da se vam hrana pokvari in jo mečete v smeti.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici

Svinjska rebrca pečena v pečici ali v ponvi, so tradici...

Milena Miklavčič: "Veliko ljudi je sram obujati tovrstne spomine, mene ni."

Velika noč je največji krščanski praznik ne le zaradi d...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.