Poreklo: slovensko ali kitajsko?

Mnogokrat se zgodi, da potrošniki kupimo izdelek in se sprašujemo o njegovem poreklu. Na izdelku večkrat piše, da je proizvedeno v Sloveniji, država porekla pa je tuja. Iz kje torej izhaja izdelek?
Poreklo države vam sporoča, kje je bilo živilo pridelano. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Poreklo države vam sporoča, kje je bilo živilo pridelano. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Na Zvezo potrošnikov Slovenije so prejeli vprašanje potrošnika. Zanimalo ga je fižol iz Slovenije ali Kitajske, kajti na deklaraciji piše, da je izdelek `proizveden v Sloveniji´ in da je `država porekla Kitajska´. Poleg tega pa tudi piše, da ta izdelek proizvaja in pakira slovensko podjetje. Kaj torej to pomeni?

Pri ZPS so proučili deklaracijo na embalaži in ugotovili, da ima fižol v zrnju kot državo porekla navedeno Kitajsko in da je pridelan leta 2011. Fižol je torej kitajski.

Predvidevajo, da je bil nato ta fižol uvožen v EU ali Slovenijo v razsutem stanju in ga je slovensko podjetje sortiralo (kakovostni razred II), pregledalo ter zapakiralo za določeno blagovno znamko. Proizvodni proces sortiranja, pregledovanja in pakiranja je torej potekal v Sloveniji, zato je na deklaraciji zapisano, da je fižol proizveden v Sloveniji.

Deklaracija na izdelku je glede na zakonodajo pravilna.

Po uredbah EU o informiranju potrošnikov o živilih mora biti na izdelku napisan tisti, ki živilski izdelek proizvede, kar pomeni, da ga sortira, pregleda in pakira ter ga posreduje na trg v državi članici. Proizvajalec je odgovoren tudi za varnost in kakovost izdelka na trgu EU, torej tudi v Sloveniji. Proizvajalec v Sloveniji pa mora zagotoviti tudi sledljivost za izdelek in surovino in s tem zagotoviti, da je na deklaraciji navedeno poreklo surovega fižola v zrnju. Na Kitajskem je bil torej ta fižol le pridelan, so pojasnili na spletnih straneh ZPS.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (30. 6. - 6. 7. 2025)?

Težko se boste z energijo Sonca v znamenju raka izognil...

Iz Jožičine kuhinje: Krema v kozarčkih z belo čokolado in malinami ali jagodami

Obožujem kreme v kozarčkih, ker so hitro pripravljene i...

Babičini triki za zdrave, krepke in sijoče lase

Preverite recepte za negovalne kure za lase, da bodo va...

Kako preprečiti kalcinacijo žil?

Če z leti v kosteh izgubljamo kalcij, se po drugi stran...

Ana Petrič: "Starejši ne vedo, kakšne pravice jim pripadajo."

"Ne načrtujejo na zalogo. Prepozno začnejo prilagajati ...

Prekomerna izpostavljenost soncu je dejavnik tveganja za vse vrste kožnega raka

Bližajo se topli meseci leta. Na NIJZ zato želijo ob Dn...

Intervju: "To je starost, ko pridemo do točke brez vrnitve, kar se tiče višine pokojnine."

"Če varčujemo, nas bo čas bogato nagradil. Če pa vse ži...

AMERIŠKI SLAMNIK - krepi imunski sistem, pomaga v boju z virusi in okužbami

Pod drobnogled smo vzeli ameriški slamnik ali ehinacejo...

1. julija nov prispevek za dolgotrajno oskrbo: koliko bomo plačevali in kaj se spreminja?

S 1. julijem 2025 bo v Sloveniji začel veljati nov pris...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.