Poreklo: slovensko ali kitajsko?

Mnogokrat se zgodi, da potrošniki kupimo izdelek in se sprašujemo o njegovem poreklu. Na izdelku večkrat piše, da je proizvedeno v Sloveniji, država porekla pa je tuja. Iz kje torej izhaja izdelek?
Poreklo države vam sporoča, kje je bilo živilo pridelano. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Poreklo države vam sporoča, kje je bilo živilo pridelano. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Na Zvezo potrošnikov Slovenije so prejeli vprašanje potrošnika. Zanimalo ga je fižol iz Slovenije ali Kitajske, kajti na deklaraciji piše, da je izdelek `proizveden v Sloveniji´ in da je `država porekla Kitajska´. Poleg tega pa tudi piše, da ta izdelek proizvaja in pakira slovensko podjetje. Kaj torej to pomeni?

Pri ZPS so proučili deklaracijo na embalaži in ugotovili, da ima fižol v zrnju kot državo porekla navedeno Kitajsko in da je pridelan leta 2011. Fižol je torej kitajski.

Predvidevajo, da je bil nato ta fižol uvožen v EU ali Slovenijo v razsutem stanju in ga je slovensko podjetje sortiralo (kakovostni razred II), pregledalo ter zapakiralo za določeno blagovno znamko. Proizvodni proces sortiranja, pregledovanja in pakiranja je torej potekal v Sloveniji, zato je na deklaraciji zapisano, da je fižol proizveden v Sloveniji.

Deklaracija na izdelku je glede na zakonodajo pravilna.

Po uredbah EU o informiranju potrošnikov o živilih mora biti na izdelku napisan tisti, ki živilski izdelek proizvede, kar pomeni, da ga sortira, pregleda in pakira ter ga posreduje na trg v državi članici. Proizvajalec je odgovoren tudi za varnost in kakovost izdelka na trgu EU, torej tudi v Sloveniji. Proizvajalec v Sloveniji pa mora zagotoviti tudi sledljivost za izdelek in surovino in s tem zagotoviti, da je na deklaraciji navedeno poreklo surovega fižola v zrnju. Na Kitajskem je bil torej ta fižol le pridelan, so pojasnili na spletnih straneh ZPS.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideja za silvestrsko pojedino: Svinjska ribica z mareličnim nadevom

Za glavno silvestrsko jed porabimo največ časa, zato si...

Manj sonca, a kljub temu VEČ SREČE! kaj je švedski RECEPT ZA SREČO!

Preverite, kaj so fika, fredagsmys, lattepappor, fritid...

Najnovejše iz raziskav: ali je savna odrešitev za ljudi z depresijo?

Raziskovalci odkrivajo, da naj bi imeli ljudje, ki trpi...

Božična peka: Rumove kroglice

Rumove kroglice so dobro poznana sladica, ki je prepros...

Recepti za najboljšo božično pojedino: Mesne glavne jedi in omake

Mesna glavna jed je za božično večerjo verjetno vrhunec...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (22. - 28. 12. 2025)?

Sonce in Mars v znamenju kozoroga vas usmerjata, da bos...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Recepti za slastne božične napitke

Cimet, ingver, klinčki, pomaranča, medenjaki … Omamno. ...

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Znano je, kdo prejme Mojaleta darila!

Tudi za novembrski darilni paket je bilo veliko zaniman...

Božična peka: Praznični sadni kruh

Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.