Poreklo: slovensko ali kitajsko?

Mnogokrat se zgodi, da potrošniki kupimo izdelek in se sprašujemo o njegovem poreklu. Na izdelku večkrat piše, da je proizvedeno v Sloveniji, država porekla pa je tuja. Iz kje torej izhaja izdelek?
Poreklo države vam sporoča, kje je bilo živilo pridelano. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Poreklo države vam sporoča, kje je bilo živilo pridelano. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Na Zvezo potrošnikov Slovenije so prejeli vprašanje potrošnika. Zanimalo ga je fižol iz Slovenije ali Kitajske, kajti na deklaraciji piše, da je izdelek `proizveden v Sloveniji´ in da je `država porekla Kitajska´. Poleg tega pa tudi piše, da ta izdelek proizvaja in pakira slovensko podjetje. Kaj torej to pomeni?

Pri ZPS so proučili deklaracijo na embalaži in ugotovili, da ima fižol v zrnju kot državo porekla navedeno Kitajsko in da je pridelan leta 2011. Fižol je torej kitajski.

Predvidevajo, da je bil nato ta fižol uvožen v EU ali Slovenijo v razsutem stanju in ga je slovensko podjetje sortiralo (kakovostni razred II), pregledalo ter zapakiralo za določeno blagovno znamko. Proizvodni proces sortiranja, pregledovanja in pakiranja je torej potekal v Sloveniji, zato je na deklaraciji zapisano, da je fižol proizveden v Sloveniji.

Deklaracija na izdelku je glede na zakonodajo pravilna.

Po uredbah EU o informiranju potrošnikov o živilih mora biti na izdelku napisan tisti, ki živilski izdelek proizvede, kar pomeni, da ga sortira, pregleda in pakira ter ga posreduje na trg v državi članici. Proizvajalec je odgovoren tudi za varnost in kakovost izdelka na trgu EU, torej tudi v Sloveniji. Proizvajalec v Sloveniji pa mora zagotoviti tudi sledljivost za izdelek in surovino in s tem zagotoviti, da je na deklaraciji navedeno poreklo surovega fižola v zrnju. Na Kitajskem je bil torej ta fižol le pridelan, so pojasnili na spletnih straneh ZPS.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za najboljšo božično pojedino: Mesne glavne jedi in omake

Mesna glavna jed je za božično večerjo verjetno vrhunec...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (22. - 28. 12. 2025)?

Sonce in Mars v znamenju kozoroga vas usmerjata, da bos...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Recepti za slastne božične napitke

Cimet, ingver, klinčki, pomaranča, medenjaki … Omamno. ...

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Znano je, kdo prejme Mojaleta darila!

Tudi za novembrski darilni paket je bilo veliko zaniman...

Božična peka: Praznični sadni kruh

Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre ...

Trzate v spanju? To je vzrok!

Se tudi vam dogaja, da medtem ko spite, trzate? Vam trz...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Odličen spanec: Zvečer naredite te preproste telesne vaje

Pred spanjem se zibljite sem ter tja, vse počnite počaa...

Recepti: Božični piškoti

Božični piškoti so nepogrešljiv del božičnih praznikov....
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.