Ameriška neprofitna organizacija (EWG) vsako leto opravi raziskavo o tem, katero sadje in katera zelenjava vsebuje največ strupenih pesticidov. Rezultati so vsako leto šokantni. Proizvajalci zatrjujejo, da ne presegajo določene meje pesticidov, ki je še sprejemljiva za naše zdravje, a kljub temu je dobro vedeti, katero sadje in zelenjava jih vsebuje največ.
Dejstvo je, da če sredi zime v trgovinah ponujajo sveže rdeče jagode in sijoč paradižnik, da nekaj ni v redu. Strokovnjaki za prehrano svetujejo, da jemo sezonsko sadje in zelenjavo. Če sredi decembra trgovci ponujajo sveže grozdje in breskve, se upravičeno lahko sprašujemo, kako so prišli do njega in koliko strupov vsebuje.
Analitičarka raziskave EWG Sonya Lunder je pojasnila, zakaj vsebujejo jagode veliko število pesticidov: »To je sadež, ki nima olupka in raste tik ob zemlji. Jagode zato v vsakem letnem času vsebujejo veliko pesticidov.«
In prav jagode so se znašle na prvem mestu lestvice sadja in zelenjave z največ dodanimi strupenimi pesticidi. Sledi špinača, nato nektarine, jabolka, breskve, hruške, višnje, grozdje, zelena, paradižnik, paprika in krompir.
To so podatki, ki so bili pridobljeni letos v ZDA. A kljub temu je dobro vedeti, katero sadje in zelenjava je največkrat podvrženo pesticidom.
Svetujemo, da kupujete domača in lokalna živila. Le tako boste vedeli, kaj jeste.