Pozor, vsak dan jih jemo, pa tako strupena so lahko!

Mnogo je živil, ki jih uporabljamo vsak dan, pa se niti ne zavedamo, da če niso pripravljena pravilno, so lahko zelo škodljiva. V prispevku najdete nekaj takšnih!
Suhi fižol je potrebno dobro skuhati. (foto: pexels.com)
Suhi fižol je potrebno dobro skuhati. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Fižol
Surovi fižol vsebuje toksin lektin, ki pa ga je potrebno odstraniti. To storimo s pomočjo kuhanja. Ampak, fižol moramo kuhati pravilno, da se te strupene snovi zares znebimo. Največ lektina vsebuje suhi in rdeči fižol. Da bo lažje prebavljiv in zdrav, ga moramo pred kuhanjem namočiti v mrzli vodi. Fižol naj se namaka čez noč. Vodo večkrat odlijemo in nalijemo novo. Nato pa suhi fižol kuhamo v večji količini vode. Dobro je zraven dodati še list lovora ali manjšo vejico rožmarina. Tako bo fižol okusen in zdrav. Kuhamo, dokler ne postane mehak.

Plesen na hrani
Včasih se zgodi, da živilo napade plesen. Mnogi to plesen le odrežejo in živilo nato še vedno uživajo. Ampak, tega nikar ne počnite več! Plesen se razširi po vsem živilu in s tem, ko odrežete vidni del, je še vedno prisotna. Plesen pa je zelo škodljiva za zdravje, zato vam naj ne bo žal zavreči takšnega živila. Seveda pa to ne velja za plesnive sire, katerim je plesen, ki je užitna, dodana že ob zorenju.

Krompir
Krompir je povsem užitna in zdrava zelenjava, toda le dokler ne kali. Če shranjujete krompir in ta začne kaliti, ga ne uporabljajte več. Ti kalčki so namreč strupeni in v krompir sproščajo snov, imenovano glikoalkaloid, ta pa je za naše zdravje zelo nevaren, povzroči lahko tudi hudo zastrupitev. Ko krompir kali, ni več užiten.

Kozice
Kozice so manjši rakci, dolgi okrog 5 cm, svetlo rjave barve in brez klešč. Pogosto jih imenujejo tudi gamberi. So zelo zdrave, a le, če niso gojene. Dejstvo je, da večina kozic vzgojijo, ta vzgoja pa ni nič kaj zdravju prijazna. Pri vzgoji uporabljajo antibiotike in pesticide. Zato vam lahko večja količina kozic škoduje.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Božična peka: Ingverjevi piškoti

Okusni ingverjevi piškoti ne smejo manjkati na prazničn...

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.