Stebelna zelena spada med super živila, tako zdravilna je. Pa je pogosto na vašem jedilniku? Če ni, le preberite, zakaj jo je dobro uživati.
Uravnava raven holesterola
Če redno jemo surovo ali kuhano zeleno, lahko to pripomore tudi k zniževanju previsokega nevarnega holesterola. Zelena krepi in zdravi srce in ožilje.
Krepi kosti
Z leti, ko naše kosti pričnejo izgubljati na gostoti in so lahko bolj krhke, je zelena odlična izbira. Vsebuje kalcij, fosfor in vitamin K, vse to pa pomaga k boljši gostoti kosti in preprečuje razvoj osteoporoze.
Proti sladkorni bolezni
Stebelna zelena vsebuje tudi kalij in magnezij, ščiti pred boleznijo srca in preprečuje razvoj sladkorne bolezni tipa 2. prav tako pa pomaga uravnavati krvni tlak.
Krepi zdravje oči
Zelena vsebuje karotenoide, ti pa zelo pozitivno vplivajo na zdravje oči in krepijo vid. Prav tako vsebuje tudi zeaksantin in lutein, ki preprečujeta nastanek degeneracije rumene pege.
Ščiti pred rakom
Vsebuje vitamin C in beta karoten, ki pomagata ščititi pred svobodnimi radikali. Zelena je bogata z močnimi antioksidanti, ti pa preprečujejo celo razvoj rakavih obolenj in upočasnjujejo procese staranja.