Med je naravno zdravilo. Mešamo ga lahko s cimetom, ingverjem, limono, uporabljamo na različne načine. Nekatera dejstva, za katere morda mislimo, da so resnična, pa ne veljajo. Preberite, katera so najbolj pogosta:
Med ni slajši od sladkorja
Med je ravno tako kot sladkor zelo sladek in ima visok glikemični indeks. Zato ga je potrebno uporabljati v majhnih količinah.
Med lahko zmešamo z vrelo vodo
Če boste med dali v zelo vroči čaj, če ga boste prelili z vrelo vodo, ne boste samo uničili vseh hranilnih snovi, ampak mu boste spremenili tudi okus.
Medu ne smemo zajemati s kovinsko žlico
Med vsebuje organske spojine in zato lahko pride do reakcije, če ga zajemamo s kovinsko žlico. Ampak za to je potrebno veliko več časa, kot nekaj sekund, kar nam vzame zajemanje z žlico.
Med se lahko pokvari
Med se ne pokvari, uporaben je mnogo let. Je pa prav, da ga vedno dobro zaprete. Če pustite kozarec z medom odprt, lahko med vpija vlažnost iz zraka, kar povzroča fermentacijo.
Obstaja tudi med v prahu
Ne, ni res. Medu v prahu ni.
Kristalizacija medu vpliva na njegovo kvaliteto
Kristalizacija je popolnoma naraven proces. V bistvu do nje pride vedno. S tem lahko tudi ugotovite, kako kvaliteten je med, ki ga kupujete. Med, ki ne kristalizira, ni pravi med.
Med je enako škodljiv kot sladkor
Ni res. Med je zelo zdrav, vsebuje številne zdravilne snovi. Je odličen nadomestek sladkorja, a uporabljati ga je potrebno v zmernih količinah.
Med vsebuje holesterol in maščobe
Ne drži. V medu holesterola sploh ni. Tudi maščob nima.
Med redi
Nasprotno. Če ga boste jedli v majhnih količinah, bo to vplivalo na vaš metabolizem tako, da ga bo pospešilo. Žlička medu zvečer pred spanjem pomaga, da se maščobe hitreje topijo.