Previdno, takšna živila povzročajo raka

Ali res ta okusna poletna živila lahko povzročajo raka? Kako jih pripraviti, da preprečimo, da bi postala škodljiva za naše zdravje?
Prepečeno meso in zelenjava povzročajo raka. (foto: pexels.com)
Prepečeno meso in zelenjava povzročajo raka. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

V poletnih mesecih si večkrat pripravimo hrano, ki jo spečemo na žaru. Vonj in okus se vsekakor dobro meša s toplimi dnevi in prijetnim vzdušjem. Toda, ta hrana lahko povzroča raka, menijo nekateri strokovnjaki. Za mnenje smo prosili strokovnjaka za zdravo prehrano, Maria Sambolca.

»Ko se hrana prekomerno speče, ali tako rekoč »zažge«* – se na živilu pojavi prepoznavna črna skorja, značilna za pripravo na ognju, ali visoki temperaturi – v postopku nastanejo heterociklični amini (HCA), ki lahko negativno vplivajo na naš DNK in so potencialno kancerogeni ter policiklični aromatski ogljikovodiki (PAH), o katerih znanost prav tako nima spodbudnih novic za naše zdravje,« pravi.

»Na HCA in PAH od vseh dejavnikov (vsebnost maščob v živilu, oddaljenost od ognja, ..) najbolj vplivata temperatura in dolžina pečenja. Pospešeno se začnejo tvoriti od 100 stopinj dalje, najbolj problematični in največ pa se jih pojavi pri temperaturah okoli 300 stopinj,« še pojasnjuje Sambolec.

Kako torej pripraviti hrano, da ta ne bo škodljiva za naše zdravje?
Veliko pozornosti namenite izbiri mesa. Predelani izdelki za žar imajo pogosto več značilnosti negativnih učinkov žara. Izberite raje pusto meso, purana, piščanca in ribe.

Pri pripravi hrane z žara so zelo pomembne tudi začimbe, te ščitijo pred negativnimi vplivi. Posezite po rožmarinu, česnu, kurkumi, čebuli.

Ko boste spekli meso na žaru, naj bo poleg veliko zelene zelenjave, ta vsebuje močne antioksidante, ki preprečujejo razvoj rakavih celic.

Tudi nekatere vrste sadja so zelo priporočljive. Posezite po papriki, čebuli, paradižniku, k obroku dodajte še kivi, jagode ali špinačo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.