Pričenja se Nacionalni mesec skupnega branja 2023

Aktualno > Dogodki | piše: Gov.si | 8.9.2023
Med 8. septembrom in 8. oktobrom se odvija letošnji Nacionalni mesec skupnega branja, tokrat še bogatejši z dogodki in dejavnostmi, ki prispevajo k boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture doma, v zamejstvu in po svetu.
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je eden od partnerjev tega vsakoletnega projekta, ki prispeva h krepitvi bralne kulture in udejanjanju strateških ciljev, opredeljenih v Nacionalni strategiji za razvoj bralne pismenosti 2019-2030.

Letošnja akcija Nacionalnega meseca skupnega branja se prične 8. septembra, ko beležimo mednarodni dan pismenosti, v obliki najrazličnejših dejavnosti in dogodkov pa se osredotoča na promocijo nacionalnih projektov za spodbujanje branja in bralne pismenosti, spodbujanju branja strokovne in stvarne literature ter medgeneracijskemu branju. K projektu Nacionalnega meseca skupnega branja je letos doslej pristopilo že 98 izvajalcev, napovedanih pa je kar 319 različnih dogodkov po Sloveniji.

Minister Felda: z branjem bolje razumemo svet

»Ljubezen do branja ni samo osnova za pridobivanje kakovostne izobrazbe, je osnova za boljše razumevanje vseh vidikov našega življenja. V zadovoljstvo mi je, da Projekt Nacionalni mesec skupnega branja ne le vztraja, pač pa vsako leto postaja obsežnejši in odkriva nove možnosti, ki nas opominjajo, kako z branjem lahko svoje življenje in družbo bogatimo na najrazličnejše načine. Z branjem bolje razumemo svet in to je v marsikdaj neobvladljivo hitrem tempu sodobnega časa vrlina, ki jo še kako potrebujemo,« je z mislijo pričetek letošnjega Nacionalnega meseca skupnega branja pospremil minister za vzgojo in izobraževanje, dr. Darjo Felda.

Prvi dogodek, z naslovom Branje za znanje, se v organizaciji Bralnega društva Slovenije na ljubljanski Filozofski fakulteti odvija že 8. septembra. Gre za nacionalni posvet, na katerem se bo zvrstila vrsta uglednih predavateljev, ki bodo spregovorili o branju neleposlovne literature, ustvarjanju kakovostnih izobraževalnih gradiv in pomena kritičnega branja v luči boljšega učenja. Spremljevalni dogodek bo tudi potujoča razstava Portreti branja, ki predstavlja arhitekturne in oblikovalske rešitve za spodbujanje branja v javnem prostoru.

Branje bodo v prihodnjem mesecu vsekakor spodbujali tudi v vrtcih in šolah. 17. septembra, na dan zlatih knjig, bodo v okviru Društva Bralna značka Slovenije – Zveza prijateljev in mladine Slovenije in drugih društev ter mladinskih organizacij obeležili začetek bralne sezone v vrtcih, šolah, knjižnicah z bralnim maratonom. V Tednu otroka® bodo potekale tradicionalne razdelitve darilnih slikanic prvošolcem v Sloveniji, zamejstvu in slovenskem zdomskem/izseljenskem prostoru, ki so dragoceno povabilo k družinskemu branju.

Javna agencija za knjigo Republike Slovenije (JAK) s partnerji medtem tudi v šolskem letu 2023/2024 nadaljuje z nacionalnim projektom spodbujanja bralne kulture Rastem s knjigo. Letos se bo projekt pričel 8. oktobra 2023, eden od ciljev pa je motivirati mlade za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic. Podarjeni knjigi slovenskih avtorjev bodo sedmošolci oziroma dijaki prvih letnikov srednjih šol prejeli v splošnih knjižnicah.

V letu 2023 se nadaljuje tudi nacionalni medresorski projekt #športajmo in berimo, v katerem znanimi športniki skozi pogovore sporočajo, kako s pomočjo branja lahko napredujejo tudi na športnem področju.

Pomemben vidik letošnjega Nacionalnega meseca skupnega branja je tudi projekt Medgeneracijsko branje, v okviru katerega se v šolah spodbuja skupno branje med učenci in učitelji, med učenci različnih vzgojno-izobraževalnih obdobij skupno branje vrtčevskih otrok z vzgojiteljicami in seveda medgeneracijsko branje v domačem okolju. Krepitev komunikacije med različnimi generacijami in skupno branje v domovih za starejše pa z različnimi aktivnostmi spodbuja tudi letošnja nova akcija Nacionalnega inštituta za javno zdravje Pokloni čas, polepšaj dan.

Vsi projekti, dogodki in dejavnosti v okviru letošnjega Nacionalnega meseca skupnega branja so dostopni na spletni strani Nacionalni mesec skupnega branja 2023.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Nacionalni mesec skupnega branja
Morda te zanima tudi:

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Bologni – predstavitev programa

Slovenija se bo prihodnji mesec kot častna gostja preds...

Velika noč: velikonočne ustvarjalne ideje za ustvarjanje z vnuki

Do praznovanja velike noči nas loči še teden dni, kar p...

7 razlogov, zakaj je dedek pomemben v življenju otrok

Vpliv starih staršev na otrokovo življenje je zelo veli...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Zakaj moški ob upokojitvi izgubijo več kot ženske?

Raziskave so pokazale, da se moški bistveno težje prila...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Prostovoljska akcija: Dan za spremembe

Slovenska filantropija to soboto, 6. aprila 2024, organ...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.