Proces žalovanja

Proces žalovanja je oblikovanje procesa, ki pravzaprav pove, da je posameznik nekaj izgubil, kar je visoko vrednotil. V proces žalovanja »pademo«, ko izgubimo ljubo osebo (ob smrti), ko se ločimo in torej izgubimo partnerja, ko izgubimo službo, prijatelja, ko se morebiti odselimo v drugi kraj in podobno. Tako se na primer sproži proces žalovanja za spomini, ki so ostali v tisti stari hiši.
	Žalovanje je dolgotrajen proces. (foto: Freepik.com)
Žalovanje je dolgotrajen proces. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Proces žalovanja je sestavljen iz več faz, ki si sledijo bolj ali manj enako, je pa res, da ni nujno, da vsak posameznik doživi prav vsako od faz. Kako bo človek, ki je doživel izgubo, to prebolel, je odvisno tudi od njegove čustvene opremljenosti in strategije kako premaguje stresne dogodke, od izkušenj, ki jih morebiti že ima glede žalovanja, pa tudi od podpore, ki jo prejme od soljudi.

Faze v procesu žalovanja si sledijo bolj ali manj takole:
1. Zanikanje: ko smo šokirani in telo skuša omiliti bolečino s tem, ko zanikamo in negiramo dejstva, četudi nas bo spoznanje doletelo nekoliko kasneje;

2. Jeza: postanemo jezni na vse okoli nas, pa čeprav neupravičeno. Sprašujemo se ali bi lahko preprečili izgubo, jezimo se tudi na sebe;

3. Pogajanje: želimo se pogajati, če bi s tem kako lahko spremenili potek dogodkov, poskušamo racionalizirati in doseči spremembo, ki pa žal običajno ni mogoča;

4. Žalost in nemoč, obup: ko spoznamo, da je izguba resnična, začnemo v polnosti žalovati, lahko občutimo tudi krivdo in obup, da se ne da nič spremeniti, žalost je lahko tako močna, da pozabimo na sebe in svoje vsakodnevne aktivnosti. V tej fazi obstaja veliko tveganje za nastop odvisnosti od tablet, alkohola, drog in drugih zlorab, ki naj bi pomagale preživeti ogromno žalost, ki jo občutimo;

5. Sprijaznjenje in ozdravitev: namen sprijaznjenja je predvsem, da svoje življenje postavimo na nove temelje, da osmislimo svoje cilje drugače, da si zadamo nove vizije ter da se zavedamo, da je bolečina in žalost del nas, a da smo ozdravljeni v smislu, da vemo, da imamo sami svoje življenje in da smo si dolžni si ga narediti polnega in kvalitetnega.

Pomembno je vedeti, da so zgoraj opisani občutki normalni in da doletijo tako rekoč vse nas, ki izgubimo nekoga, tako ali drugače. S tem, ko zdravo žalujemo, dovolimo svojim neprijetnim in težkim čustvom, da pridejo na površino, kar pomeni, da se z njimi soočimo in jih ne potlačimo. Seveda, bolečina, ki je pri tem prisotna, je močna in lahko na trenutke prevzame vsako celico telesa žalujočega, a vedeti je treba, da slej kot prej tudi ta močna bolečina mine.

Svoje misli in čustvovanja lahko izrazite tudi na več načinov, poleg obiska strokovnjaka, lahko o svoji boleči izkušnji čim več govorite, pišete lahko svoje intimne zapiske ali dnevnik, bodite kreativni in narišite ali oblikujte nekaj, kar vam pomaga prebolevati. Ob tem skrbite tudi za svoje telo tako, da dovolj spite, se zdravo prehranjujte (četudi se vam hrana upira, se potrudite in vnesite v telo zdrave obroke) ter poskusite čim več časa preživeti v naravi, saj le-ta sama po sebi ima veliko zdravilno moč.

Najbolj pomembno in obenem je to tudi nekakšna zaključna faza, je faza odpuščanja. Karkoli smo še želeli sporočiti osebi, ki smo jo izgubili, pa tega ne moremo več narediti, je prav, da odpustite sebi za vse, prav tako pa osebi, ki ste jo izgubili. Namreč, realnosti ne moremo spremeniti, torej je pomembno, da se sprijaznite z izgubo ter skozi faze žalovanja počasi sebe okrepite tako, da boste zopet polni sveže energije in želje po življenju, obenem pa ste pridobili določeno izkušnjo in modrost, ki vam lahko prideta prav v bodoči podobni situaciji.




Avtorica kolumne Melita Kuhar vodi projekt Svetovalnica.si. Več o tematiki in ostalih medsebojnih odnosih lahko preberete na spletni strani http://svetovalnica.si/.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Metka Klevišar: NEKATERI NOČEJO PRIZNATI

To sploh ni tako redko. Nekdo slabo sliši, pa tega splo...

Osteoporoza: kako jo preprečiti in zdraviti?

NE! Osteoporoza NI bolezen. Dovolj imam tega, da ljudje...

Zakaj moški ob upokojitvi izgubijo več kot ženske?

Raziskave so pokazale, da se moški bistveno težje prila...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.