Bralka portala MojaLeta.si nam je poslala fotografijo in recept za pripravo okusnega golaža iz gob.
Zanj potrebujete mešane gobe: lisičke in jurčke, tudi turke, lahko pa ga pripravite samo iz lisičk, če ste jih nabrali dovolj.
Gobe najprej očistite in blanširate, nato pa vzamete enako količino čebule kot imate blanširanih gob ali lisičk.
Čebulo drobno sesekljate in prepražite na olju, malce solite, da se hitreje razpusti. Nato nanjo stresete na drobno sesekljane lisičke in gobe, malce popražite, dodate strt česen, ščepec majarona, popra, dodate še žličko ali dve mlete paprike in zalijete z decilitrom vode.
Malce pokuhate na zmerni temperaturi, nato pa dodate še paradižnikovo mezgo.
Če želite, lahko dodate tudi že pripravljeno začimbo za golaž. Bralka pravi, da vedno doda pol vrečke pripravljene mešanice za golaž. Tako je jed bolj polnega okusa.
Če imate radi pekoč golaž, lahko dodate še pekočo mleto papriko ali drobno sesekljan čili.
Golaž počasi kuhajte še 20 minut, pazite, da se ne prismodi. Ko je kuhan, čez potresite še drobno sesekljan peteršilj. Ko je golaž že na krožniku, mu lahko dodate tudi žlico kisle smetane ali pa žlico naribanega parmezana.
Golaž lahko jeste s kruhom, ali pa ga postrežete skupaj s krompirjem v oblicah, testeninami, poleg se prilega tudi kuhan riž.
Imate tudi vi domač in preizkušen recept, ki bi ga želeli deliti z nami? Pošljite ga skupaj s fotografijami na naš elektronski naslov urednistvo@mojaleta.si in objavili ga bomo.