Rak pljuč: Preventivo imate v kuhinji!

Hrana, bogata z vitaminom B6 in metioninom zmanjšuje tveganje, da boste zboleli za rakom pljuč.
	Hrana, ki vsebuje vitamin B6, ščiti pred rakom. (foto: Freepik.com)
Hrana, ki vsebuje vitamin B6, ščiti pred rakom. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Skupina raziskovalcev iz nekaterih večjih evropskih središč je v eni od najbolj uglednih strokovnih revij reviji JAMA (The Journal of the American Medical Association) objavila rezultate vpliva prehrane na raka.

V študiji Prospective Investigation into Cancer and Nutrition, v katero so vključili 400 tisoč ljudi, so ugotavljali vplive prehranskih navad na pojavnost rakavih obolenj. Izkazalo se je, da povezava med tem, kaj jemo, in pojavnostjo raka, obstaja, in da je zelo močna. Ugotovitev velja za skoraj vse vrste raka, vključno z rakom pljuč.

Rak pljuč velja za bolezen kadilcev, opustitev te razvade pa velja za ključno pri preventivi. Zdaj pa se je izkazalo, da je tudi prehrana tozadevno izjemno pomembna. V študiji so testnim osebam izmerili raven vitaminov B2, B6, B12 ter raven metionina in homocisteina v krvi, potem pa pet let spremljali, ali in kako pogosto so zboleli za rakom pljuč. Izkazalo se je, da je bil pojav pljučnega raka pri preiskovancih z visoko koncentracijo vitamina B6 in metionina v krvi bistveno manjši kot pri tistih z majhno koncentracijo. Ugotovili so tudi, da jakost zaščitnega učinka ni bila povezana s kajenjem.

Dobri viri vitamina B6 so: čičerika, banane, perutnina, losos, krompir, špinača, brokoli, leča. Potrebe po vitaminu B6 se povečajo v nosečnosti (za 0,7 miligramov na dan) in ob jemanju nekaterih zdravil. Odvisne so tudi od vnosa beljakovin. Dnevni priporočeni vnos vitamina B6 za odrasle ženske je 1,5 miligramov na dan, za moške pa 2 miligrama na dan. Čajna skodelica kuhane čičerike vsebuje 1,1 miligrama vitamina B6, 100 gramov lososa ga vsebuje 0,7 miligrama, srednje velika banana 0,4 miligrama, porcija piščančjega fileja 0,5 miligrama, 100 gramov krompirja pa 0,3 miligrama.

Kaj je metionin? Metionin je esencialna aminokislina, ki jo telo nujno potrebuje za delovanje in ki jo vanj vnesemo s hrano. Veliko metionina vsebujejo ovčetina (981 miligramov v 100 gramih), parmezan (958 miligramov v 100 gramih), piščanec (925 miligramov v 100 gramih), svinjina (853 miligramov v 100 gramih), jajca (196 miligramov v enem jajcu), ribe, zelena zelenjava, krompir, rastlinska semena. Na dan potrebujemo 10,4 miligrama metionina na kilogram telesne teže.

Rak pljuč je sicer pri nas v vrhu po pojavnosti. Slovenci pogosteje kot za rakom pljuč zbolevamo le še ta rakom debelega črevesa in danke, za rakom kože in za rakom prostate. Rak pljuč je pogosto odkrit (pre)pozno, zato je petletno preživetje nizko. Zato je preventiva, sploh, če jo imamo na dosegu roke, še toliko bolj pomembna.

Viri:
JAMA
Public Health Nutrition
Register raka RS
National Institutes of Health

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Božična peka: Ingverjevi piškoti

Okusni ingverjevi piškoti ne smejo manjkati na prazničn...

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.