Ko je govor o popolnem zajtrku, jajca nimajo tekmecev. A marsikdo ima pomisleke – jajca so zaradi nasičene maščobe in vsebnosti holesterola prišle na slab glas. So torej jajca sploh zdrava?
Avstralski strokovnjaki so se lotili iskanja odgovorov. Zbrali so 128 ljudi s prediabetesom ali diabetesom tipa 2 in jim tri mesece servirali hrano z veliko (12 jajca na teden) ali z malo jajci (manj kot dve na teden). Izkazalo se je, da razlike v kardiovaskularnih dejavnikih tveganja (holesterol, krvni sladkor, krvni tlak) ni bilo.
Eno večje jajce ima približno 1,6 grama nasičenih maščob, kar predstavlja en odstotek priporočljive dnevne količine. Povprečni osebi tako prav velike škode ne more narediti. Vendar pa je treba gledati večjo sliko – kaj jajca doprinesejo k vaši prehrani. Če uživate hrano z veliko nasičenimi maščobami (govedina ali svinjina, mlečni izdelki, ocvrta hrana), potem je morda pametno paziti na količino. Sploh če so v enačbi tudi srčne bolezni in visok krvni tlak.
Sicer pa je mogoče jajcem pripisati sledeče: jajca so eden od najboljših virov holina, ki igra pomembno vlogo pri razvoju možganov in njihovem delovanju, pomnenju, metabolizmu in počutju (ženske ga na dan potrebujejo vsaj 425 miligramov oziroma 550, če so noseče ali če dojijo. Toliko ga potrebujejo tudi moški. V enem trdo kuhanem jajcu ga dobimo 147 miligramov); lutein in zeaksantin sta dva pomembna antioksidanta v mrežnici, kjer filtrirata intenzivno svetlobo in celice v očeh ohranjata pri zdravju. Raziskave kažejo, da zmanjšujeta tveganje za določene očesne bolezni. Naša telesa ju ne proizvajajo, dobivamo jih s prehrano. Najboljši vir je zelena zelenjava, a raziskave kažejo, da ju naša telesa lažje pridobivata z jajci; holin, lutein in zeaksantin so tudi viri beljakovin, aminokislin, zdravih maščob, vitamina D, vitaminov B, vitamina A, kalija, karotenoidov; zaradi beljakovin so nasitna, obenem pa imajo le približno 78 kalorij; naša telesa potrebujejo beljakovine za raztrganine, ki jih v mišičnem tkivu pušča telesna vadba, mišice pa z njimi hitreje postajajo večje. Zato so jajca še kako priporočljiva po vadbi – le eno jajce nudi približno šest gramov beljakovin. Pazite le, da pojeste celo jajce, saj je več kot 40 odstotkov beljakovin v rumenjaku.