Razmišljate o vegetarijanstvu? Preberite nekaj dejstev

Moje zdravje > Prehrana | piše: K. J. | 13.10.2023
Na svetu naj bi bilo okrog 375 milijonov vegetarijancev. Kako pa vegetarijanska hrana vpliva na zdravje? Preberite.
Vegetarijanstvo: da ali ne? (foto: freepik.com)
Vegetarijanstvo: da ali ne? (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Vse več študij dokazuje, da je prehrana, ki ne vključuje mesa, bolj zdrava. Če imate radi meso, če se mu ne mislite odpovedati, ga vsaj količinsko zmanjšajte in jejte največ trikrat na teden.

Poglejmo, kaj bi se zgodilo, če bi prenehali jesti meso.

Izguba telesne teže
Strokovnjaki iz univerze v Washingtonu so dokazali, da bi v enem letu v povprečju izgubili kar štiri do pet kilogramov, če bi iz jedilnika črtali meso.

Zniža se možnost za razvoj srčnih bolezni
Raziskave so pokazale, da imajo vegetarijanci veliko manj težav z boleznimi srca in ožilja.

Zniža se možnost za razvoj sladkorne bolezni
Vegetarijanci redkeje zbolijo za sladkorno boleznijo kot ljudje, ki jejo meso.

Zniža se možnost za razvoj raka
Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da so predelane mesnine (klobase, salame, itd.) zdravju škodljive in da lahko povzročijo tudi rakava obolenja.

Bolj zdrava črevesna flora
Raziskovalci iz New Yorka so dokazali, da imajo vegetarijanci veliko bolj zdravo črevesno floro in več dobrih bakterij v črevesju, ki vzdržujejo zdravje celega telesa.

Več energije
Raziskovalci pa so dokazali še nekaj, kar mnogi mesojedci še danes težko verjamejo. Če v prehrani ni mesa in mesnih izdelkov, imamo več energije, izboljša se tudi počutje.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Mesni kaneloni po dunajsko

Ljubitelji ocvrte hrane boste danes prišli na svoj raču...

TOP 3 smutiji za zdravo jesen in zimo

Preprosti, ultrazdravi in lahko prebavljivi – smutiji. ...

Proti prehladom: 4 najmočnejši naravni antibiotiki in dokazi, zakaj delujejo

Spoznajte 4 najmočnejše naravne antibiotike, ki nam jih...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta

Tokrat iz Jožičine kuhinje:Pijana nevesta. Za izdelavo ...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Kako shraniti posamezno sadje in zelenjavo, da bodo zdržali čim dlje?

Sadje in zelenjava najlepše dišita takrat, ko ju prines...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.