Večina ljudi uživa dvakrat večjo količino soli od priporočene, so ugotovili strokovnjaki in posvarili, da bi že samo z zmanjšanjem tega živila lahko rešili na tisoče življenj.
Raziskava na ameriškem raziskovalnem centru je potrdila, da bi lahko samo v ZDA rešili letno sto tisoč ljudi, če bi razpolovili količino soli, ki jo uživajo vsakodnevno.
Največja težava je v tem, ker se sol skriva v predelani hrani, v gotovih izdelkih, v hrani, ki jo jemo zunaj svojih domov, torej v restavracijah.
Sol je v velikih količinah zelo nezdrava, povečuje dotok vode v arterije, kar pa povzroča previsok krvni tlak. Ta je glavni razlog za bolezni srca in ožilja ter lahko privede do možganske kapi.
Ljudje, ki so starejši od 50 let, imajo visok krvni tlak, sladkorno bolezen ali obolela jetra, še hitreje lahko ogrozijo svoje življenje, če uživajo prevelike količine soli. Strokovnjaki priporočajo okrog 1500mg dnevnega vnosa za starejše osebe in osebe, ki imajo kronično bolezen.
Da bi se ognili prevelikim količinam soli, črtajte belo moko, predelane mesne izdelke, pice, slanino, sir, že pripravljene in zamrznjene jedi in hitro hrano. jejte doma pripravljeno hrano, veliko sadja in zelenjave ter pijte zadosti pitne vode.