Rutina ubija možgane in duha

Moje zdravje > Alternativa | piše: Vesna Cetinski | 5.12.2023
Rutina najbolj ubija duha. Ta pa v nadaljevanju telo. Vsak dan eno in isto?
	Rutina ubija duha in možgane. (foto: Freepik.com)
Rutina ubija duha in možgane. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Danes lahko kuhamo skoraj vsak dan eno in isto, preko celega leta. V službo se vozimo vsak dan po isti cesti. Na dopust gremo vsako leto v iste kraje. Ko pridemo domov, vsak dan naredimo iste stvari: se počimo v naslonjač in prižgemo televizor, ali pa kaj drugega. Rutina ubija duha in tudi možgane. Človek z leti otopi, postane odsoten in nekako nima več občutka, da svoje življenje dejansko živi, da je prisoten v njem. Vse se mu zdi kot sen. Vam je to poznano? Meni tudi. Občutek je, kot bi nekaj v nas umrlo, ali pa da je znotraj le še siva votlina. To sicer ni daleč od resnice, saj to pomeni, da naši možgani odmirajo hitreje kot bi želeli.

Greste vsako jutro v službo z avtomobilom, po isti poti? Pojdite z avtobusom. Ali pa se peljite po drugi poti, če je možno. Izbirite morda drug način prevoza. Za spremembo. Teh možnosti imate na spletu veliko.

Se dogovarjate za pijačo s prijatelji? Vedno je vprašanje, kje se dobimo? Običajno v istih lokalih. Vzemite v roke turistični vodič mesta in obiščite lokale, ki jih vaše mesto ponuja turistom, kot vredno obiska. Presenečeni boste ugotovili, da obstajajo odlični lokali, za katere niste vedeli, vedo pa zanje turisti. Pojdite na kavo z novimi ljudmi, ne bodite ujeti v isti krog ljudi leta in leta.

Zamenjajte frizerja. Pojdite enkrat drugemu frizerju. Drug človek vas vidi drugače, preseneči boste, kako dobro lahko tudi izgledate. Ste si vedno želeli imeti dolge lase, pa niste imeli poguma? Pustite si jih rasti, v 6 mesecih bo že vidna sprememba. In spremenite barvo las. Zakaj pa ne?

Pričnite si umivati zobe z drugo roko. Ali pa pri tem stojte na eni nogi. To bo super možganska telovadba. Češite se z levo roko, tudi to je super telovadba za možgane.

Če želite prenoviti garderobo si zadajte, da 6 mesecev ne boste kupili ničesar. Boste videli, kako se vam bo izzostril čut kaj potrebujete in kakšen je vaš stil. Vsako jutro boste pred novim izzivom, kaj obleči? Pri oblačenju nam običajno manjka kreativnosti, ki jo ubijamo z vedno novimi in novimi poceni oblekami.

Ste siti neprestane bitke s kilogrami in podobo v ogledalu, ki vas spravlja v obup? Pričnite se prehranjevati po metodi vmesnega postenja. Shujšali boste in tudi polepšali se boste.

Če radi hodite v gozd, si postavite izziv, da s seboj ne boste vzeli malice, le vodo. Sedaj, konec avgusta, septembra to ni težava, saj je v naravi veliko hrane. Na obrobju gozdov se boste najedli robid, ob poteh vas bodo spremljala sadna drevja, jabolka in hruške starih sort, za katere se boste težko spomnili imena. So pa odlična in polna vitaminov, čeprav morda malo črviva. Jedli boste, kar boste nabrali. Vode je dovolj na vsakem koraku. Ne bodite tako predvidljivi, ko so nekateri pohodniki, ki v planinski koči najprej odprejo nahrtbnike polne sendvičev in se pričnejo basati z njimi.

Ni življenje dologčasno, le vi ste ujeti v dnevno rutino. Ki pa jo lahko spremenite, le iz cone vsakdanjosti stopite v bolj nepredvidene situacije. Poleg tega se neprestano učite novih stvari, novih tehnologij itd. Če ste v partnerstvu, bo vaš novi način razmišljanja dobro vplival tudi na rutino v partnerstvu. Poživil vaju bo.

Ne si govorit, da ste prestari za spremembe. To ni res. To je še en izgovor. Starost je le pričakovanje, kako naj bi živeli. Nič drugega. Živite tako, kot si želite in ne tako, kot je pričakovanje vaše okolice. 90 letni fakultetni profesor ima enake možganske sposobnosti in kapacitete kot profesor pri 30. letih. To je znanstveno dokazano. Prav tako je dokazano, da vas bo meditacija (ali pa molitev, duhovna praksa), pomladila za 12-15 let.

Rutina najbolj ubija možganske celice. Če želite ohraniti bister um še v visoko starost, potrebujete neprestane spremembe, nove stvari, nove izzive, zato jih pograbite z obema rokama. Možgani vam bodo hvaležni, pa še zanimivo bo.

Še več o avtorici prispevka boste našli tukaj in tukaj.

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.