Melancan ali jajčevec je super živilo, ki bi moralo biti na našem krožniku pogosto. Vsaj tako svetujejo strokovnjaki za prehrano, ki pravijo, da nas lahko ta zelenjava ščiti pred mnogimi boleznimi.
Melancani so odlično živilo za dobro in urejeno prebavo. Ker vsebujejo veliko pektina, znižujejo tudi nevarni holesterol. Odlični so tudi za srce, uravnavajo raven krvnega tlaka.
Melancani vsebujejo veliko kalija in imajo zelo malo kalorij. Delujejo proti alergijam, so močni antioksidanti, ščitijo pred rakom, preprečujejo razvoj tumorjev in zdravijo vnetja v telesu. Vsebujejo pa tudi veliko vitaminov in mineralov. Pomagajo pri obnavljanju celic.
Pečeni jajčevci
Jajčevce lahko pripravite na mnogo načinov, eden od njih pa je tudi priprava v pečici. Jajčevec očistite in ga z olupki vred narežete na kocke. Narežete še pol čebule in eno zeleno bučko. Zmešate skupaj, dodate dve žlici olja in sol ter poper po okusu. Stresete v jensko skledo in postavite v pečico. Pečete pri 180 stopinjah, da se lepo zapeče, nato dodate še sesekljan česen, peteršilj in tri žlice paradižnikove mezge. Dobro premešate, malce popečete in še toplo postrežete.