Segedin – kako skuhamo najboljši golaž s kislim zeljem (+odlični recepti)?

Segedin je okusna mesna enolončnica, ki jo pripravimo s svinjskim mesom in kislim zeljem. Ko sem iskala stare tradicionalne recepte za pripravo segedina, sem našla kar nekaj izrazov za to okusno jed na žlico.
Segedin (Foto: Karmen Valant iz jedi-na-zlico.si)
Segedin (Foto: Karmen Valant iz jedi-na-zlico.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Segedin – golaž s kislim zeljem

Kako skuhamo najboljši segedin? Rcept za golaž s kisli zeljem je res preprost, kuhe se lahko lotijo tudi popolni začetniki. Ker poznamo res veliko receptov, radi rečemo recept za pravi segedin, pa za kmečki segedin ali tradicionalni segedinski golaž.

Kakor koli, receptov je  veliko, vsak ga kuha po svojem najljubšem receptu. Izbrala sem nekaj receptov iz starih slovenskih kuharic. 

Recept za segedin:

1 žlico maščobe
4 žlice čebule
60 dag sveže svinjske potrebušine
1 žlico sladke paprike
60 dag kislega zelja
2 žlici kisle smetane
1 paradižnik

Na maščobi zarumenimo čebulo, nato dodamo na koščke narezano meso. Posodo pokrijemo in dušimo, da se meso zmehča. Po potrebi po malem prilivamo krop ali čisto juho.

Posebej v kozici na maščobi prepražimo mleto sladko papriko, premešamo in dodamo kuhano, odcejeno kislo zelje. Solimo, dodamo kislo smetano in žlico narezanega paradižnika.

Premešamo in pustimo vreti še 10 minut. Golaž s kislim zeljem ponudimo s pečenim krompirjem.

Vir: Felicita Kalinšek; Jedi na žlico

Golaž s kislim zeljem – segedinar

žlica maščobe
4 žlice sesekljane čebule
1 kg svežega svinjskega mesa -potrebušine
žlica moke
žlica sladke paprike
1 kg kislega zelja
sol
2 žlici kisle smetane
žlica paradižnikove mezge

Na maščobi zarumenimo čebulo, dodamo na koščke narezano meso in pokrijemo. Meso počasi dušimo, da se zmehča, po potrebi dolivamo krop.

Ob strani kozice na maščobi prepražimo moko, kmalu nato dodamo še mleto rdečo papriko, premešamo in dodamo kuhano in odcejeno kislo zelje. Nato dodamo sol, kislo smetano in žlico paradižnikove mezge.

Premešamo in pustimo vreti še 10 minut, postrežemo s kuhanim krompirjem v kosih. 

Vir; Golaž s kislim zeljem; segedinar: Felicita Kalinšek; Velika Slovenska kuharica

Székelykáposzta – Székely kislo zelje

Székely zelje je originalna jed, ki jo pri nas imenujemo segedin. Jed je na Madžarskem izredno priljubljena, pripravljajo jo nekoliko drugače kot pri nas:

2 kg svinjskega mesa – stegna
2 kg kislega zelja
35 dag prekajenih svinjskih reber
30 dag mesnate slanine
4 rdeče čebule
4 stroke česna
2 žlici rdeče paprike
1 žlica mlete kumine
sol, sveže mlet poper
3 lovorove liste

Meso operemo, osušimo in narežemo na enakomerne kocke. Čebulo olupimo in narežemo na kocke, prav tako narežemo prekajena rebra.

Slanino drobno sesekljamo in jo spustimo v dovolj veliki posodi, v kateri bomo kuhali vse sestavine. Ko se slanina lepo zapeče, na njej prepražimo narezano čebulo in ko postekleni, dodamo na kose narezano meso. Dodamo še mleto kumino, nekaj časa pražimo in nato dodamo mleto rdečo papriko in malo vroče vode.

Jed malo podušimo, nato dodamo dimljena rebrca, strt česen in kislo zelje. Po okusu solimo in popramo, dodamo lovorov list in prilijemo toliko vode, da so vse sestavine pokrite. Posodo pokrijemo in na majhnem ognju počasi kuhamo najmanj dve uri, lahko tudi tri ure. Ko so vse sestavine zmehčane, jed po okusu še začinimo in postrežemo.

Vir: femina.hu;  A klasszikus székely káposzta receptj

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Segedin Recepti jedi Jedi na žlico
Morda te zanima tudi:

Recept: Japonski cheesecake (božansko dobra sladica)

Japonski cheesecake ali Japanese soufflé cheesecake, je...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Ameriški krofki (donutsi) iz pečice

Za vse, ki imate radi slastne ameriške krofke. Jožica r...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Recept za krofe, ki vedno uspejo

Za peko krofov je veliko receptov, vsak ki jih peče ima...

Recepti za najboljše pustne krofe, flancate in miške

V času pusta, se tudi naše mize šibijo pod dobrotami. S...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Pasulj – kako skuhamo dober pasulj?

Pasulj je srbska fižolova enolončnica ,ljubitelji pasul...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi

Prepričana sem, da vam je poznan ta okus iz otroštva - ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Kokosova rolada s čokolado (brez peke)

Jožica nam tokrat predstavlja recept za slastno rolado ...

Recept za bograč- kako skuhamo najboljši bograč?

Recept za bograč! Bograč je golažu podobna jed, ki mora...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.