Segedin – golaž s kislim zeljem
Kako skuhamo najboljši segedin? Rcept za golaž s kisli zeljem je res preprost, kuhe se lahko lotijo tudi popolni začetniki. Ker poznamo res veliko receptov, radi rečemo recept za pravi segedin, pa za kmečki segedin ali tradicionalni segedinski golaž.
Kakor koli, receptov je veliko, vsak ga kuha po svojem najljubšem receptu. Izbrala sem nekaj receptov iz starih slovenskih kuharic.
Recept za segedin:
1 žlico maščobe
4 žlice čebule
60 dag sveže svinjske potrebušine
1 žlico sladke paprike
60 dag kislega zelja
2 žlici kisle smetane
1 paradižnik
PREBERITE TUDI: Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme
Na maščobi zarumenimo čebulo, nato dodamo na koščke narezano meso. Posodo pokrijemo in dušimo, da se meso zmehča. Po potrebi po malem prilivamo krop ali čisto juho.
Posebej v kozici na maščobi prepražimo mleto sladko papriko, premešamo in dodamo kuhano, odcejeno kislo zelje. Solimo, dodamo kislo smetano in žlico narezanega paradižnika.
Premešamo in pustimo vreti še 10 minut. Golaž s kislim zeljem ponudimo s pečenim krompirjem.
Vir: Felicita Kalinšek; Jedi na žlico
Golaž s kislim zeljem – segedinar
žlica maščobe
4 žlice sesekljane čebule
1 kg svežega svinjskega mesa -potrebušine
žlica moke
žlica sladke paprike
1 kg kislega zelja
sol
2 žlici kisle smetane
žlica paradižnikove mezge
Na maščobi zarumenimo čebulo, dodamo na koščke narezano meso in pokrijemo. Meso počasi dušimo, da se zmehča, po potrebi dolivamo krop.
Ob strani kozice na maščobi prepražimo moko, kmalu nato dodamo še mleto rdečo papriko, premešamo in dodamo kuhano in odcejeno kislo zelje. Nato dodamo sol, kislo smetano in žlico paradižnikove mezge.
Premešamo in pustimo vreti še 10 minut, postrežemo s kuhanim krompirjem v kosih.
Vir; Golaž s kislim zeljem; segedinar: Felicita Kalinšek; Velika Slovenska kuharica
PREBERITE TUDI: Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo
Székelykáposzta – Székely kislo zelje
Székely zelje je originalna jed, ki jo pri nas imenujemo segedin. Jed je na Madžarskem izredno priljubljena, pripravljajo jo nekoliko drugače kot pri nas:
2 kg svinjskega mesa – stegna
2 kg kislega zelja
35 dag prekajenih svinjskih reber
30 dag mesnate slanine
4 rdeče čebule
4 stroke česna
2 žlici rdeče paprike
1 žlica mlete kumine
sol, sveže mlet poper
3 lovorove liste
Meso operemo, osušimo in narežemo na enakomerne kocke. Čebulo olupimo in narežemo na kocke, prav tako narežemo prekajena rebra.
Slanino drobno sesekljamo in jo spustimo v dovolj veliki posodi, v kateri bomo kuhali vse sestavine. Ko se slanina lepo zapeče, na njej prepražimo narezano čebulo in ko postekleni, dodamo na kose narezano meso. Dodamo še mleto kumino, nekaj časa pražimo in nato dodamo mleto rdečo papriko in malo vroče vode.
PREBERITE TUDI: Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici
Jed malo podušimo, nato dodamo dimljena rebrca, strt česen in kislo zelje. Po okusu solimo in popramo, dodamo lovorov list in prilijemo toliko vode, da so vse sestavine pokrite. Posodo pokrijemo in na majhnem ognju počasi kuhamo najmanj dve uri, lahko tudi tri ure. Ko so vse sestavine zmehčane, jed po okusu še začinimo in postrežemo.
Vir: femina.hu; A klasszikus székely káposzta receptj
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.