Spanje pri vključeni klimatski napravi – da ali ne?

Moje zdravje > Bolezni | piše: M. T. | 1.8.2022
Pri teh peklenskih temperaturah, ko tudi ponoči vročina ne popusti, nekateri hladijo svoj dom s klimo tudi v nočnem času. Pa je pametno spati pri vključeni klimatski napravi?
Zaradi prenizke temperature v spalnici bo vaše telo moralo porabiti več energije za ogrevanje, to pa bo odložilo trenutek, ko zaspite. (FOTO: Freepik.com)
Zaradi prenizke temperature v spalnici bo vaše telo moralo porabiti več energije za ogrevanje, to pa bo odložilo trenutek, ko zaspite. (FOTO: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Visoke temperature vztrajajo že kar nekaj časa in očitno se nam še ne obeta kakšna ohladitev, zato vsi iščemo načine, da bi se ohladili in preživeli to peklensko vročino podnevi in tudi ponoči. Večina nas svoj dom ohlaja s pomočjo klimatske naprave, nekateri pa jo puščajo prižgano tudi ponoči. Pa je to dobro za naše zdravje?

 

Bodite zmerni

Srbski urgentni zdravnik Goran Milosavljević svetuje, kaj lahko storimo, da bomo čim lažje prestali to peklensko vročino. Visoke temperature namreč telo izčrpavajo in dehidrirajo.  »V teh zelo visokih temperaturah bodite zmerni v vsem. Naj bo hrana lažje prebavljiva, jejte več sadja in zelenjave. Pijte več tekočine, kar zadeva uporabo klimatske naprave, pa naj ne bo prevelika razlika v primerjavi z zunanjo temperaturo,« poudarja dr. Milosavljević.

 

Lahko ohlajamo dom s klimo tudi med spanjem?

Vsekakor je klimatska naprava zelo dobrodošla v boju z neznosno vročino in v tem času v marsikaterem domu klime delajo ves dan in tudi ponoči. Zdravnikov odgovor na vprašanje, ali lahko tudi med spanjem uporabljamo klimatsko napravo, je nekoliko presenetljiv.

»Morda je pri teh izjemno visokih temperaturah, ki vztrajajo tudi ponoči, bolje spati s prižgano klimo. Seveda, ne neposredno pod njo. Naj deluje klimatska naprava v sosednjem prostoru. Namreč, če se ne ohladimo, se ne bomo dovolj spočili za normalno delovanje naslednjega dne,« pove zdravnik.

 

Kakšno temperaturo bi morali imeti v spalnici?

Temperatura prostora v katerem spimo dejansko vpliva na naše spanje. Naše telo namreč deluje tako, da se proti večeru temperatura v telesu počasi znižuje, ker se telo pripravlja na spanje. Ko telesna temperatura pade, možgani prejmejo signal, da je čas za spanje in začnejo proizvajati melatonin, hormon, ki je odgovoren za uravnavanje biološke ure in sproža stanje zaspanosti.

 

Zato somnologi, strokovnjaki za spanje priporočajo, da v spalnici ohranjate nižjo temperaturo kot v preostalem delu hiše, tako poleti kot v hladni sezoni, saj s tem zagotavljate telesu neprekinjen in nemoten spanec. Za odrasle optimalna temepratura v spalnici znaša od 15 do 19 stopinj Celzija. Za idealno temperaturo se običajno šteje 18 stopinj Celzija, temperatura previsoka za miren spanec pa je tista, ki presega 24 stopinj Celzija.

 

Če boste zagotovili ustrezno temperaturo v spalnici, boste bolj mirno spali, hkrati pa te temperaturne vrednosti preprečujejo nespečnost in celo izboljšajo metabolizem. Manj bo prekinitev spanca, kar pomeni, da boste več časa prespali v REM spanju in globokem spanju, to pa so faze, ko si telo duševno in fizično opomore.

Vendar previdno! Prenizka temperatura bo imela nasprotni učinek, ker bo vaše telo moralo porabiti več energije za ogrevanje, to pa bo odložilo trenutek, ko zaspite.

 

Počivajte tudi čez dan

Dr. Goran Milosavljavič posebej izpostavlja tudi dejstvo, da je vročina izčrpavajoča in da je treba čez dan počivati. »Lezite in počivajte v ohlajenem prostoru, le tako si boste nabrali energijo. Starejšim pa vsekakor svetujemo, naj ne hodijo ven, ko je najbolj vroče, ampak naj svoje opravke opravijo v zgodnjih jutranjih ali večernih urah,« priporoča urgentni zdravnik.

 

VIRA: Kurir.rs, Vivre.si

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

10 znakov, ki kažejo, da vas oseba izkorišča

Nihče ne želi biti v odnosu izkoriščen – izkoriščanje n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.