Sinuzitis: Kako se ga dokončno rešiti?

Moje zdravje > Bolezni | piše: Helena Primic | 5.11.2023
Kako se izogniti začaranemu krogu z antibiotično terapijo in sinuzitis odpraviti ali ga vsaj omiliti na povsem naraven način? V članku preverite sedem zelo učinkovitih načinov!
	Pri bolečih sinusih zelo blagodejno deluje masaža s posebno mešanico eteričnih olj – evkaliptusa, sivke in limone. (Foto: Freepik.com)
Pri bolečih sinusih zelo blagodejno deluje masaža s posebno mešanico eteričnih olj – evkaliptusa, sivke in limone. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Bolečine ob pritisku na sinuse na licih, nosu, pod obrvmi in na čelu, bolečine ob vsakem gibu z glavo navzdol, zamašenost nosu, ki je brisanje nosu ne more odpraviti …

To so le nekateri simptomi, ki spremljajo sinuzitis oziroma vnetje sinusov, ki se pogosto razvije v kronično obolenje, ki zahteva zdravljenje z antibiotiki.

Kako se izogniti temu začaranemu krogu z antibiotično terapijo in sinuzitis odpraviti ali ga vsaj omiliti na povsem naraven način?

 

1) Prvi korak je dovoljšna hidriranost

Če pijete premalo vode in ste kronično dehidrirani, je vnetje sinusov logična posledica. Prvi korak k rešitvi je torej, da začnete piti dovolj vode – vsak dan vsaj dva litra kakovostne vode.

In ne pozabite: tekočina ni voda, pa četudi je to čista juha, zeliščni čaj ali domač nesladkan sok. Za začetek si začnite zapisovati, koliko vode popijete, da boste videli, kakšen je primankljaj in koliko je morate dodati.

 

2) Začasni odmor od mlečnih izdelkov, predvsem predelanih

Komplementarna medicina že tisočletja ve, da mleko in mlečni izdelki zasluzijo telo (še posebej predelani), zato niso priporočljivi pri vnetih sinusih. Od mlečnih izdelkov si lahko privoščite le sirotko, ki bo blagodejno vplivala na črevesno mikrofloro in vam pomagala iz sinusov izgnati morebitno glivico kandido. Sinusi so namreč poleg črevesja in pljuč njeno priljubljeno domovanje, saj je v njih veliko vlage, še posebno, ko trpimo za kroničnim sinuzitisom.

To seveda ne pomeni, da se boste morali za vedno odpovedati vsem mlečnim dobrotam, le svojim sinusom privoščite malo odmora – vsaj pol leta, najbolje pa kar eno leto brez mleka in mlečnih izdelkov. Če se že pregrešite, pa naj bodo to izdelki iz surovega mleka, ki na telo deluje povsem drugače kot prekuhano in pasterizirano mleko.

Namig za manj sluzi: Jabolčni kis uravnoteži pH-vrednost v sinusih in tako pomaga odstraniti odvečno sluz, ki se pri vnetju sinusov pospešeno nabira. Ker deluje tudi protibakterijsko in protiglivično, je jabolčni kis več kot idealen pomočnik v boju proti sinuzitisu. Napitek z jabolčnim kisom pripravite tako, da zmešate dva decilitra tople vode z žlico jabolčnega kisa. Napitek lahko popijete ali ga uporabite za grgranje.

 

3) Redne razstrupljevalne kopeli

Če želite ubiti najmanj dve muhi na en mah, si vsaj enkrat na teden privoščite 20-minutno razstrupljevalno kopel, ki jo pripravite tako, da topli vodi v kadi dodate dvesto gramov grenke soli, sto gramov sode bikarbone in nekaj kapljic eteričnega olja čajevca.

Grenka sol bo iz vašega telesa odstranila škodljive snovi in poskrbela za sprostitev mišic, soda bikarbona in eterično olje čajevca pa bosta s svojim protibakterijskim delovanjem uničila mikrobe, zaradi katerih se vnetje sinusov pogosto razvije v bakterijsko obolenje zgornjih dihal. Če boste kopeli dodali še eterično olje z vonjem po iglavcih, bo dihanje lažje tudi z vnetimi sinusi.

 

4) Žvrkljanje kokosovega olja

Kokosovo olje je »čudežno« olje, ki rešuje marsikatero zdravstveno težavo – od glivic in suhe kože do zamašenih sinusov. Za odmaševanje sinusov je poleg uživanja jedilne žlice kokosovega olja na dan priporočljivo kokosovo olje tudi žvrkljati.

Za žvrkljanje je seveda treba uporabiti tekoče olje (po potrebi ga nekoliko segrejte), ki ga žvrkljajte v ustih približno 20 minut, nato ga izpljunite in si usta izperite s toplo vodo. Postopek ponavljajte vsak dan, vse dokler se vam sinusi ne odmašijo.

 

5) Masaža z eteričnimi olji

Pri bolečih sinusih zelo blagodejno deluje masaža s posebno mešanico eteričnih olj – evkaliptusa, sivke in limone, ki jih mešate v razmerju 1:1:1.

Ko boste začutili bolečine v predelu sinusov, blazinice prstov pomočite v to mešanico eteričnih olj in si z njimi zmasirajte predel vratu (tudi zadaj) in senc. Ob masaži globoko dihajte, da hlapi eteričnih olj prodrejo v vaš dihalni sistem. Za optimalni učinek postopek ponovite vsakih nekaj ur.

 

6) Zelo blagodejno moksanje

Ko boste prvič začutili olajšanje v sinusih, ki nastane po moksanju, boste vedno želeli imeti na zalogi kakšno paličico za moksanje oziroma mokso.

Moksa, ki so jo v kitajski medicini začeli uporabljati še pred akupunkturo, je namreč zelo učinkovita tudi pri presežku sluzi. Ko se mokso premikate nad bolečini sinusi, ogrevate meridijane, sinusom dovajate toploto in energijo, iz njih pa odstranite presežek vlage in hladu.

Pri moksanju bodite pozorni ne le na to, da se z mokso ne dotaknete kože, temveč tudi na to, da ga ne izvajate, če imate povišano telesno temperaturo.

 

7) Naravna zdravila za hitro olajšanje iz kuhinje

Tisti, ki ste že kdaj zboleli za sinuzitisom, veste, da bi v trenutkih, ko je napetost v sinusih največja, naredili skorajda vse, samo da bi napetost in bolečina popustila.

Za hitro in takojšnje izboljšanje težav sta odlična naravna pomočnika kajenski poper in hren. Iz kajenskega popra si lahko pripravite čaj in sicer tako, da zavrete 2,5 decilitra vode, v katero dodate pol žličke kajenskega popra in limonin sok ter po želji tudi naravno sladilo. Čaj popijte, dokler je še vroč, v enem dnevu pa si ga lahko pripravite največ trikrat. »Skrivnost« kajenskega popra je v njegovem dekongestivnem delovanju, ki na naraven način očisti zamašene sinuse.

Podobno kot pri kajenskem popru boste tudi pri hrenu občutili zelo hitro olajšanje. Če vas mučijo zamašeni sinusi in v kuhinji nimate kajenskega popra, trikrat na dan zaužijte žličko naribanega hrena. Hren deluje protibakterijsko in protiglivično, prav bakterije in glivice pa so pogost povzročitelj vnetih sinusov.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

RAZISKAVA: Samo z vretjem lahko uničimo do 90% mikroplastike v vodi iz pipe

Kot kažejo najnovejše raziskave, bi lahko samo z vretje...

Ginko biloba – izboljšuje spomin, krepi možgane, lajša depresijo, niža krvni tlak

Gnko biloba je darilo narave. Kitajci ga imenujejo kar ...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Zakaj je soda bikarbona farmaciji trn v peti?

Soda bikarbona je že dolgo časa predmet mnogih raziskav...

ŠENTJANŽEVKA - »naravni antidepresiv«: uporaba, učinki in nabiranje

Morda je šentjanževka v današnjem času najbolj znana ko...

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

4 živila, ki pomagajo znižati visok krvni tlak

Nekatera živila vsebujejo snevi, ki še posebno blagodej...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Celulit: Nikoli ni prepozno, da se ga znebite!

Preverite, kateri so naravni sovražniki celulita, ki ji...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.