Splet: Je moje geslo dovolj varno?

Zelo pomembno je, da za uporabo spleta izberete geslo, ki je močno, saj varuje vašo identiteto in vaše podatke. Preberite si nasvete, kakšno je varno geslo in na kaj vse morate biti pozorni na spletu in pri uporabi mobilnega telefona.
Pomebno je, da so gesla, s katerimi ščititte svoje podatke, močna. (foto: www.sxc.hu)
Pomebno je, da so gesla, s katerimi ščititte svoje podatke, močna. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Izbrano geslo na spletu mora biti močno
Geslo ne le dokazuje našo identiteto na spletu, ampak tudi varuje naše podatke, npr. naše geslo za elektronsko pošto dokazuje, da smo mi lastnik poštnega predala, hkrati pa tudi varuje vso našo elektronsko korespondenco. Zato je zelo pomembno, da je izbrano geslo močno, kar pomeni, da ga ni lahko uganiti in da ga nikomur ne zaupamo!

Kakšno pa je dobro geslo? Že nekaj časa to ni nujno samo ena beseda – lahko uporabite kar celoten stavek, ki si ga boste tudi lažje zapomnili (npr. DanesJeLepDan9). Recept za močno geslo je tudi ta: vzemite samo prve črke nekega stavka ali verza, ki si ga boste z lahkoto zapomnili in dodajte še številke in velike tiskane črke, npr. Na planincah sončece sije, 20Npss13. Geslo naj vsebuje vsaj 8 znakov in naj bo sestavljeno iz kombinacije malih in velikih črk, številk in ločil. Nikakor pa NE uporabljate sledečih kombinacij:
• 123456 ali kombinacija teh številk
• kombinacija imena in priimka
• kombinacija imena in letnice rojstva
• qwertz ali drugo zaporedje črk na tipkovnici
• in za konec še najslabša možna izbira – geslo.

Pomembno je tudi,da ne uporabljajte samo enega gesla za vse uporabniške račune. Ustvarite različna gesla za elektronsko pošto, Facebook, forume, spletno bančništvo itd. Prav tako ne shranjujte zapisanega gesla v bližini svojega računalnika (listek z vašim geslom, zalepljen na monitor ali na pisalni mizi).
Namig: Gesla varujte, kot varujete zobno ščetko – ne posojajte jih in jih redno menjajte!

Koda PIN je vaše geslo
Za večjo zaščito telefona in preprečevanje vdora nepooblaščenih oseb do vsebin, shranjenih na telefonu, uporabite možnost zaklepanja kartice SIM s pomočjo 4 mestne kode PIN. Koda PIN je vaše geslo, ki ste ga prejeli skupaj s kartico SIM. Uporabnikom svetujemo, da pustijo preverjanje kode PIN ob vklopu telefona aktivirano, saj lahko tako nepooblaščenim osebam preprečijo uporabo /zlorabo kartice SIM.

Če uporabljate pametno napravo oz. pametni telefon, je količina podatkov, shranjenih na napravi, neprimerljivo večja. Uporabniki pametnih telefonov in tablic bi se morali zavedati, da v žepu pravzaprav nosimo dokaj zmogljiv računalnik, ki pa mu še vedno rečemo “telefon”. Z njimi sicer v prvi vrsti še vedno kličemo in pošiljamo SMS-sporočila, vendar jih lahko precej bolj razširjeno uporabljamo; brskamo po internetu, uporabljamo družbena omrežja, igramo igre, nakupujemo, opravljamo bančne storitve. Ključna lastnost in tudi prednost mobilnih naprav je ravno nenehna povezljivost. Hkrati pa to pomeni, da se vsa tista spletna tveganja, katerim smo izpostavljeni za domačim računalnikom, selijo tudi na pametne telefone in tablice.

Ker je fizični dostop do mobilne naprave veliko lažji, so tudi vsi shranjeni podatki bolj izpostavljeni. Zato so prvi koraki do boljše zaščite uporaba PIN-kode za zaklep SIM-kartice, kot jo poznamo še iz časov »navadnih« mobilnikov (kot opisano zgoraj), kode za zaklep zaslona (vzorec, PIN-koda ali geslo), na novejših napravah pa tudi gesla za šifriranje shranjenih podatkov. Vedeti moramo, da koda za odklep naprave predstavlja tudi ključ za dostop do podatkov, shranjenih na njej.

Namig: Pri zaščiti mobilnih naprav tako velja dejstvo, da bolj kot je koda za zaklep zahtevna, bolj so naši podatki zaščiteni!

Ker je mogoče tudi takšne zaklepe zaobiti, na samo napravo vseeno ne shranjujmo posebej pomembnih podatkov v čisti obliki. Za shranjevanje le-teh uporabimo aplikacijo, ki nam omogoča močno šifriranje podatkov. Taki podatki so med drugim:
- gesla za dostop do storitev na spletu (družbena omrežja, e-bančništvo),
- PIN-kode bančnih kartic,
- številka potnega lista in drugi osebni podatki.

Več informacij o varni rabi mobilnikov za seniorje je na voljo v brošuri, ki jo je Si.mobil pripravil tudi v sodelovanju s programom ozaveščanja Varni na internetu, pripravili pa smo tudi priročnik za uporabnike pametnih telefonov ABC varnosti in zasebnosti na mobilnih napravah.

Za vsa vprašanja in nasvete vam je na voljo stran www.varninainternetu.si, na kateri je tudi prijavna točka za vse, ki potrebujete nasvet ali pomoč. Svetovanje je povsem brezplačno, saj program ozaveščanja Varni na internetu financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.
Morda te zanima tudi:

Dr. Dušana Findeisen: V Sloveniji se ne učimo dovolj, kako biti drug z drugim

Zdaj, v času našega dragega covida-19 - dragega, saj sm...

Že ta ponedeljek izplačilo dodatka: Preverite, če ga boste prejeli tudi vi!

V ponedeljek, 18. maja, lahko na izplačilo enkratnega s...

Finančna pomoč za kmete

Kot so sporočili iz Agencije RS za kmetijske trge in ra...

Vam je poteklo prometno dovoljenje? Potem nujno preberite

V kolikor vam je poteklo prometno dovoljenje, ni rečeno...

Solidarnostni dodatek: Upokojenci, koliko ga boste prejeli vi?

Na včerajšnji nočni seji Vlada RS ni pozabila na upokoj...

Misel za 7. junij

Portal MojaLeta.si vam vsako jutro podarja pozitivno mi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.