Staranje: Kakšna prihodnost nas čaka?

Moja generacija (stari med 50 – 55 let) in tisti, ki prihajate za menoj in boste morali delati dlje časa za izpolnitev pokojnine, to je za vas. Vi, ki ste že v pokoju in se borite z zdravstvenimi težavami, dneve pa preživljate pred TV, ta tekst je tudi za vas.
Kaj nas čaka v starosti? (foto: freeimages.com)
Kaj nas čaka v starosti? (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Prvi razlog je naslednji: pokojnina, ki jo bomo mi, ki še nismo v pokoju, v večini dobili, bo komaj zadoščala za preživetje, še posebno, če bomo na starost živeli sami. Pa tudi, zanjo bo potrebno delati dlje, kot so to naši predniki. Dlje moramo torej ostati aktivni, čili in zdravi, da bomo kos vsem izzivom, ki se postavljajo pred nas. In ki so se jim izognile generacije, ki so že v pokoju ali tik pred upokojitvijo. To je en razlog, zakaj se je smiselno ukvarjati s svojim zdravjem, fizičnim in psihičnim.

Drugi razlog pa je ta, da smo sedaj v drugi polovici življenja (temu lahko mirno rečemo druga polovica življenja, saj se življenjska doba neprestano podaljšuje, zdravstvo pa napreduje). To polovico lahko preživimo res tako, kot si sami zastavimo. Otroci so že veliki, morda nas kdaj potrebujejo za čuvanje vnukov, vendar smo glavnino svojih obveznosti do njih že opravili. Čas, ki je pred nami lahko namenimo drugim stvarem.

Leta, ki bodo prišla, bodo prinesla počasno propadanje telesa in v kočnem trenutku tudi smrt. Temu se ne bo moč izogniti. Nihče ne ve, kdaj se mi bo iztekel zemeljski čas. Lahko čez 3 mesece, lahko čez nekaj desetletij. Vendar ne glede na to želim ta čas preživeti čim bolj zdrava in aktivna. Vem in znanost temu pritrjuje, da lahko za zdravo telo in bistri um v največji meri poskrbim sama s svojim življenjskim slogom. Ta je celo močnejši od genskega zapisa bolezni, ki smo ga prinesli na svet. S svojim življenjski slogom lahko spremenim svoj dna (to je sedaj znanstveno dokazano ). Bolezni, ki ste jih podedovali vam niso usojene. V veliki meri lahko sami prispevate k temu, da se jim boste izognili. Na telo gledam kot na kočijo, v kateri se pelje naša duša (lahko to imenujejo kakor hočete). Lahko se vozimo v razmajani kočiji, ki v drugih ljudeh vzbuja le sočutje ter se komaj prebija iz dneva v dan. Lahko pa se skozi drugo polovico življenja peljemo v zlati, kraljevski kočiji, ki je kos vsem preprekam na poti. Izbira je izključno v naših rokah. Prestari smo za izgovore.

Način prehranjevanja po metodi vmesnega postenja, zdravi probiotiki, skrb za lepo in zdravo telo, umska aktivnost s stvarmi, ki nas izpolnjujejo in vračajo iskrico življenja...Predvsem probiotiki in črtanje sladkorjev iz prehrane, so ključni za ohranitev dobrega spomina in zdravega uma.

Polega tega dajmo svojemu življenju nov smisel. Ne životarite, temveč res živite svoje življenje. Dokazano je, da življenje s smislom podaljšuje življenje. Opazujem ženske mojih let in starejše, ki živijo življenje s smislom, kako so polne duha in veselja. Stalno se sprašuejo, kaj lahko življenju, svetu dajo in to jih izpolnjuje. Pri iskanju smisla vam veliko lahko pomagajo knjige (veliko je prevedenih v slovenščino) in predavanja dr. Viktorja Frankla (našli jih boste na you tube, v angleščini). Vzemite v roke njegove knjige, odprle vam bodo nov svet. Meni so ga že. Predvsem so me prizemljile iz višav new age oblakov.

Mogoče vam izgleda, da se trudim, da mi moj slog življenja in vse to pisanje na fb in drugih medijih vzame veliko časa. Zagotavljam vam, da mi ga ne. To pa zato, ker ga sama živim in tudi za to, ker že desetletja nimam TV, ter na ta račun zagotovo prihranim nekaj ur dnevno. Pa tudi: slab, manj koristen življenjski slog vzame praviloma še več časa, samo zavedamo se tega ne.

Pred nami je torej izbira, kako bomo preživeli prihodnja leta. Dajmo, preživimo ga aktivno, umsko bistro in se ne prenehajmo učiti. Zastavimo si nove cilje, realizirajmo ideje in želje, za katere v preteklih letih nismo imeli časa. Lahko so to hobiji, kreativne ideje, nove poslovne ideje..kar koli. In glejmo na svoje telo kot na največji zaklad na svetu, ker to je. Saj brez njega nimamo življenja.

Še več o avtorici prispevka boste našli tukaj in tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.