Starejši, bodite pozorni, vse več je zlorab zavajajočih ponudnikov

Moje zdravje > Varna starost | piše: Uredništvo | 11.11.2020
Pri Zvezi potrošnikov Slovenije in društvu Srebrne niti opozarjajo na vse več zlorab, katerih žrtve so pogosto starejši. Preberite in bodite previdni!
Bpdite previdni pri nakupu izdelkov ali storitev. (foto: freepik.com)
Bpdite previdni pri nakupu izdelkov ali storitev. (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Nakupovanje se je v času epidemije koronavirusa v veliki meri preselilo na splet. Še posebej starejšim, bolnim gibalno oviranim se svetuje takšno nakupovanje, saj prihranijo čas, pa tudi zavarujejo svoje zdravje. A prav to poskušajo nekateri izkoristiti.

»Dandanes smo med drugimi problemi, ki se nanašajo na celostno skrb za starejše v vseh okoljih, priča tudi pojavu, na katerega nas opozarjajo zlasti svojci starejših: v domačem okolju so starejši, ki živijo sami ali so (običajno dopoldne) občasno sami doma, žrtev različnih akviziterjev in drugih oseb, ki jim skušajo po telefonu ali osebno vsiliti nepotrebni nakup (raznolike zdravstvene pripomočke in storitve, ki naj bi jim izboljšale počutje), skleniti eno ali več zavarovanj ali jih celo ogoljufati na različne načine oziroma jih okrasti. Akviziterji ciljajo na posebej ranljive skupine kot so zelo stari, psihofizično krhki in celo dementni posamezniki,« poudarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Zato želijo opozoriti tako starejše kot njihove bližnje, naj bodo pozorni na ta pojav, tako na telefonske klice distributerjev kot na obiske nepoznanih oseb pred domačimi vrati. Ob tem je starejšim včasih težko dopovedati, da je potrebno biti v hiši/stanovanju tudi podnevi zaklenjen in naj vrat ne odpirajo neznanim ljudem. Prav tako naj neznancev ne spuščajo v stanovanja, posebej če so sami doma. Poleg tega naj nikoli ne podpisujejo nobenih dokumentov, ne da bi jih najprej v miru prebrali in se posvetovali s svojci ali drugimi osebami.

Gospa, ki je sklenila vrsto zavarovanj

Pri ZPS so navedli resnične primer, ko so gospo po vrsti klicali zastopniki več zavarovalnic in vsi z njo tudi sklenili zavarovanje. Prav tako so več starejšim po telefonu vsilili naročnino za časopis ali revijo, prodali zelo drage knjige, umetnine, prišli na dom predstaviti `čudežna zdravila´, proti bolečinam vseh vrst, različne aparate in mnogo drugega. Vsote, ki jih starejši in /ali njihovi svojci potem plačujejo, so lahko zelo visoke.

Preberite, na katere vrste zlorab bodite še posebej pozorni

Pri ZPS so zbrali še nekaj pogostih primerov takšnih zlorab. Bodite pozorni, če vam ponujajo merjenje krvnega tlaka, krvnega sladkorja, holesterola, drugih parametrov zdravja oz. bolezni, prodajo vseh mogočih prehranskih dopolnil, mazil, zdaj celo protikoronskih izdelkov(?), zdravilnih kamnov, različnih stimulatorjev; po telefonu so ponujali celo brezplačno cepljenje (in to doma!), sicer pa vse mogoče pripomočke za dom, kmečke pridelke, tja do kruha, ki je lahko še enkrat dražji od tistega v trgovini … seznama ni mogoče zaključiti, ker se pojavljajo nove in nove ponudbe, ljudje pa nasedajo.

Ne pozabite na 14-dnevni odstopni rok!

Če ste sklenili določeno pogodbo o storitvi ali nakupu in ste nato ugotovili, da tega ne potrebujete, je predrago ali ni točno tisto, kar ste menili, da boste dobili, potem ne pozabite, da imate pravico do 14- dnevnega odstopnega roka. Ravno to poudarjajo tudi pri ZPS in društvu Srebrne niti: »Pogosto starejši ne vedo za 14-dnevni rok, v katerem imajo pravico odstopiti od pogodbe, sklenjene zunaj poslovnih prostorov, ali pa, kako to pravico pravilno uveljavljati.

Pomoč sorodnikov

Kadar niste povsem prepričani, ali je nakup ali določena storitev, ki jo želite opraviti poštena, kadar vas je strah, da bi nekdo prišel v vaše stanovanje ali vam vsilil določen nakup, lahko za pomoč prosite tudi prijatelje, sorodnike ali sosede. Ti lahko storijo naslednje:

  • s problemom naj sorodniki seznanijo osebnega zdravnika, morda bi bi-la ob hišnem obisku na to lahko pozorna patronažna medicinska sestra,
  • prek lokalnega Društva upokojencev se lahko preveri, ali deluje pri njih projekt Starejši za starejše, kjer vitalni starejši skrbijo za bolj nemočne člane, in so lahko na to pozorni,
  • sorodniki naj nemudoma preverijo, ali je že potekel 14-dnevni rok za odstop od pogodbe, sklenjene zunaj poslovnih prostorov (kamor uvrščamo prodajo na domu) in prodajalca pisno obvestijo o odstopu od pogodbe,
  • ostanejo še prijava na Tržni inšpektorat, če gre za znano podjetje, ki po oceni sorodnikov krši zakonodajo, prijava na policijo ali prijava na drug ustrezen inšpektorat.

Pri ZPS in društvu Srebrne niti pa še poudarjajo, da bodite samozaščitni, kar pomeni, da nikakor ne spuščate v domove ali stanovanja napovedanih ali nenapovedanih neznanih oseb, saj je goljufij ali celo kriminalnih dejanj na tem področju preveč.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.