To je ajda, staro živilo, ki spada med žita. Krepi in čisti kri, ščiti pred rakom in je zelo zdravilna za celo telo.
Zakaj je prav, da je ajda pogosteje na našem krožniku?
Ščiti pred virusi
Ajda vsebuje flavonide, med njimi je tudi rutin, ki ščiti naše telo pred virusi.
Krepi kri
Rutin je zelo dober tudi za krepitev krvi.
Hrana za diabetike
Strokovnjaki ajdo priporočajo tudi osebam, ki imajo sladkorno bolezen. Prav tako je priporočljiva za uživanje tudi, če imate težave s hemoroidi, če imate težave z razširjenimi venami. Če namesto krompirja in moke uživamo ajdo, bomo veliko dobrega naredili za svoje zdravje.
Zdravi anemijo in dviguje raven hemoglobina v krvi
Ajda je priporočljiva tudi takrat, kadar je raven hemoglobina v krvi nižja, saj je bogata z železom. Zelo priporočljiva je za vse tiste, ki imajo težave z anemijo.
V veliko pomoč je pri hujšanju
Že dolgo je znano, da spada ajda med sam vrh živil, ki so zelo dobrodošla, če želite izgubiti kak odvečen kilogram. Vsebuje zelo malo kalorij in je zelo zdrava. Če ste na dieti, je priporočljivo, da ajdovo kašo jeste za zajtrk.
Ščiti pred radioaktivnim sevanjem
Ajda vsebuje veliko kalija, folno kislino in ostale elemente, ki iz telesa pomagajo odpravljati radioaktivne snovi.
Ščiti pred rakom
Strokovnjaki pravijo, da ajda spada med živila, ki so tako zdravilna, da lahko preprečijo celo razvoj rakavih celic.