Če telesu primanjkuje kalija, lahko to povzroči zdravstvene težave. Nedavne študije pa so dokazale, da lahko tista hrana, ki je bogata s kalijem, bistveno pripomore k boljšemu zdravju in da lahko celo reši naše življenje.
Strokovnjaki iz Univerze Alabama so dokazali, da lahko, če redno uživamo živila, ki vsebujejo veliko kalija, preprečimo celo srčno in možgansko kap. Kalij namreč pripomore, da so naše žile prožne in pretočne, topi odvečno maščobo in jih čisti.
Strokovnjaki so študijo opravili na miših. Tistim, ki so ponujali hrano, ki ni vsebovala veliko kalija, so imele veliko večjo možnost, da zbolijo, da jih torej doletijo bolezni srca in ožilja, saj so imele poškodovano ožilje. Medtem, ko so tiste miši, ki so jih hranili s hrano, bogato s kalijem, imele bolj zdravo ožilje in srce.
Podobno študijo so izvedli tudi britanski strokovnjaki in potrdili, da hrana, bogata s kalijem ščiti srce in ožilje ter preprečuje razvoj bolezni, srčno in možgansko kap. Če pa nam primanjkuje kalija, se takoj poveča možnost za razvoj bolezni, žile se lahko pričnejo hitreje mašiti.
Strokovnjaki še dodajajo, da ima kalij to sposobnost, da ožilje zdravi, čisti in pripomore k njegovi fleksibilnosti.
Strokovnjaki zato svetujejo, da vsak dan uživamo živila, ki vsebujejo dovolj kalija. Na prvem mestu so to banane, sledijo špinača, paradižnik in krompir.