Tega za zajtrk raje ne jejte nikoli več

Pogosto posegamo po živilih, ki pa nikakor niso primerna za zajtrk. A kljub temu jih zajtrkuje večina ljudi, preverite katera so in zakaj ni najbolje, da jih jeste za zajtrk.
Jajca so odlična izbira za zajtrk. (foto: pexels.com)
Jajca so odlična izbira za zajtrk. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Prav mogoče je, da prav zaradi napačno izbranega zajtrk nikakor ne morete shujšati, ste utrujeni, brez energije in slabe volje. Določena živila, če jih jemo zjutraj, namreč lahko zelo upočasnijo metabolizem, privedejo do neredne prebave, povzročajo, da se kopičijo odvečni kilogrami, povrhu vsega pa negativno vplivajo tudi na holesterol, zvišujejo sladkor v krvi.

Ker je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu, je prav, da jemo tista živila, ki nas bodo ohranjala pri zdravju ter nam dala zadosti energije za ves dan. prava izbira živil pa pomaga tudi pri hujšanju, pri boljšemu počutju.

Čeprav si mnogi zajtrka brez kruha ne znajo predstavljati, pa strokovnjaki za prehrano opozarjajo prav to. Ogljikovi hidrati so tisti, ki polenijo naš metabolizem, našo prebavo in ki nam jemljejo energijo. Nikakor ni primerno, če jemo živila iz bele moke, takšna, ki vsebujejo veliko sladkorja.

Katera je tista hrana, ki se ji poskušajte ogniti?
Pa ne samo zjutraj, kar tekom celega dneva. To so sadni sokovi, ki jih kupite v trgovini,. Ti poleg sadnega sladkorja pogosto vsebujejo še dodaten sladkor. Če že imate radi sadne sokove, si jih pripravljajte doma. Zraven dodajte še jogurt ali nekaj zelene zelenjave in dobite odličen, zdrav in hranljiv napitek.

Izogibajte se palačinkam, belemu kruhu, predelanim mesnim izdelkom – ti so okusni le zaradi dodatkov raznih ojačevalcev okusa in soli.

Tudi pri jutranji kavici ne pretiravajte s sladkorjem. Če imate radi sladko, navadni sladkor raje zamenjajte z bolj zdravo različico. Uporabite lahko tudi med.

Šilce žganega uniči vse bacile – tega ne upoštevajte preveč. Alkoholne pijače, sploh žganje na prazen želodec naredi škodo organizmu. Telo se tako že navsezgodaj bori proti škodljivimi toksini, ki ste jih vnesli vanj.

Zakaj takšna živila niso primerna?
Sladkor v hrani povzroči hiter dvig sladkorja v krvi, hiter naval energije, nato pa ta tudi hitro pade. To povzroči, da možgani spet pošljejo signal, da ste lačni. Posežete po hrani, možgani zahtevajo spet hrano, ki vsebuje sladkorje in ogljikove hidrate in začarani krog je sklenjen. Ves čas se počutite utrujeno, telo predeluje vse sladkorje, in ogljikove hidrate, povrhu tega pa ste še slabe volje, saj se na tak način kopičijo tudi odvečni kilogrami.

Kaj torej zajtrkovati?
Strokovnjaki pravijo, naj bo zajtrk sestavljen iz vsaj 20 gramov proteinov. Našli jih boste v skuti, jajcih, jogurtu, siru, mlečnih namazih, stročnicah. Za zajtrk jejte tudi semena, oreške, pusto meso, ribe, surovo zelenjavo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.