Tako kot drugim živilom, tudi začimbam preteče rok trajanja. Z njimi se sicer ne morete zastrupiti, bodo pa k vašim jedem prispevale veliko manj okusa. Dlje časa, kot so začimbe izpostavljene zraku, več eteričnega olja, ki ga vsebujejo, izhlapi iz njih in zato jedem dodajo manj arome.
Se začimbe lahko pokvarijo?
Rok trajanja začimb ni toliko odvisen od datuma na embalaži, temveč od dneva odprtja, to je od takrat, ko ste odprli pokrovček oziroma papirnato embalažo. Mlete začimbe lahko uporabljate približno eno leto, dlje pa bodo aromo ohranile nezmlete začimbe, ki bodo trajale tudi do treh let.
Začimbe so pred pakiranjem obdelane na različne načine, a prav vse so posušene. Večkrat se pokvarijo začimbe, ki so rezane, zmlete ali zdrobljene. Dlje časa pa ostanejo dobre začimbe, ki so še v zrnih. Kupujte torej začimbe, ki niso zmlete.
Prav tako je začimbe mogoče dobiti v različnih embalažah in ko jih kupujete imejte v mislih, da boste nekaterih začimb za kuhanje potrebovali več kot drugih. Ne kupujte velikih embalaž, če ne gre za začimbo, ki jo uporabljate vsak dan.
Prvi pogoj: ustrezno shranjevanje
Začimb nikar ne shranjujte na sončni svetlobi, saj so tako bolj podvržene svetlobnemu staranju in oksidaciji. Prav tako začimbe sovražijo kisik v zraku in vlago, prava pa mora biti tudi temperatura skladiščenja, ki naj ne bi bila višja od 18 stopinj Celzija. Zato je priporočljivo je, da začimbe shranjujemo v suhem in temnem prostoru.
So začimbe s pretečenim rokom uporabe še primerne za kuhanje?
Na zvezi potrošnikov pravijo, da zaradi poteka roka uporabnosti, začimb še ni potrebno zavreči. Če so še primerne za uživanje, lahko ocenite kar sami. Pomembno je, da je vonj še vedno takšen, kot mora biti za določeno začimbo in ne smrdi po žarkem ali plesni. Na videz začimba ne sme biti grudičasta, zlepljena, razbarvana, plesniva, vlažna ali sluzava.
V kolikor je vonj in izgled začimbe še vedno pravi, jo lahko mirno uporabljate pri kuhanju. Trik, da boste to začimbo čim prej porabili je, da jo dodate v jedi nekoliko več kot običajno oziroma kot je navedeno v receptu. Običajno namreč začimbe, ki že dlje časa stojijo niso več tako aromatične. Z uporabo večje količine jedi ne boste pokvarili, ampak boste le poudarili učinek začimbe v jedi.
Triki za uporabo večje količine začimb
Če imate določene začimbe kljub temu preveč, jo porabite za jedi, ki jo zahtevajo več. Iz večje količine bazilike ali peteršilja lahko, na primer, pripravite pesto.
Več začimbe boste lahko uporabili tudi za pripravo domačega zeliščnega namaza – lahko je mlečni namaz iz kremnega sira, skute ali iz čičerike, fižola oziroma kakšne ribe, mesa. Možnosti je veliko in presenečeni boste, kako okusni so lahko doma pripravljeni namazi.
Iz ostankov začimb, ki jim bo kmalu potekel rok trajanja, lahko naredite tudi različne začimbne mešanice, ki jih boste hitreje porabili za pripravo jedi.
Uporaba začimb malce drugače
Začimbe niso uporabne zgolj za » v lonec«, ampak jih lahko porabite tudi malce drugače.
Izdelajte naravno kozmetiko
Začimbe, pri katerih je minilo že zares veliko časa od poteka roka uporabnosti, lahko uporabite pri izdelavi domačega mila ali zeliščne kopeli.
Naredite vrečke za odišavljenje omar
Iz starih začimb lahko izdelate dišavne vrečke iz blaga, ki jih položite v omare in predale ali podarite kot priročno darilo za praznike.
Uporabite jih kot barvilo
Začimbe imajo močna barvila, zato jih lahko uporabimo pri barvanju velikonočnih pirhov ali za izdelavo naravnih vodenih barvic za otroke. Za vodene barvice le zmešajte določeno začimbo z malce vode, dajte otroku v roke čopič in presenečeni boste, kako lepo se da z njimi ustvarjati.