Obeleževanje tega dne je pomemben korak k ozaveščanju in iskanju možnih rešitev na vseh ravneh. Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) v Sloveniji že tretje leto zapored izvaja kampanjo #Safe2Eat, s katero opozarja tudi na tveganja, ki jih živilski odpadki predstavljajo za varnost hrane v Evropi.
Zavržena hrana je eden ključnih izzivov v Evropski uniji, kjer letno zavržemo več kot 58 milijonov ton hrane
Slovenija sicer zavrže najmanj hrane na prebivalca, približno 68kg na osebo, vendar tudi pri nas največ delež – kar 52,61% – nastane ravno v gospodinjstvih.
Kljub tem podatkom pa si več kot 37 milijonov ljudi v EU vsak drugi dan ne more privoščiti kakovostnega obroka. Po podatkih Eurostata, slovenskim gospodinjstvom pri zavrženi hrani sledijo gostinske storitve (27,87%), distribucija (10,1%) in proizvodnja (9,37%), medtem ko se v primarni produkciji, kot je kmetijstvo, zavrže le 0,05% hrane. Te številke jasno kažejo, da največji delež zavržene hrane izvira iz naših domov, kar nas spodbuja k razmisleku in ukrepom za zmanjšanje količine hrane, ki konča v smeteh.
Količino zavržene hrane lahko zmanjšamo že z nekaj ustvarjalnosti, na primer tako, da ostanke obrokov spremenimo v okusne jedi, s čimer ne le zmanjšamo odpadke, ampak hkrati prihranimo denar. Pomaga tudi načrtovanje obrokov vnaprej in nakupovanje zgolj tistih živil, ki jih resnično potrebujemo, ter pravilno shranjevanje hrane, da ohranimo njeno svežino.
Kampanja #Safe2Eat v 18 državah Evropske unije ozavešča o različnih temah, ki so ključne za zagotavljanje varnosti in kakovosti živil. Med drugim se osredotoča tudi na problematiko zavržene hrane, ki negativno vpliva na prehransko varnost, razpoložljivost hrane ter prispeva k višjim cenam. Poleg tega kampanja spodbuja uravnoteženo prehrano, ustrezno ravnanje z živili, zagovarja uporabo znanstveno podprtih trditev na živilih in izpostavlja varnost prehranskih aditivov in dopolnil.