REPINEC: deluje kot prebiotik, razstruplja jetra in rešuje težave s kožo (+uporaba)

Moje zdravje > Alternativa | piše: dr. Tina Mele | 16.11.2023
Repinec je dvoletna rastlina, ki jo najlažje prepoznamo po njegovih velikih »srčastih« listih in cvetovih v obliki »ježkov«, ki se nam lepijo na obleko, našim kužkom pa se z lahkoto zapletejo v dlako. Ste vedeli, da naj bi izumitelj "čevljev na ježke" dobil navdih pri tej rastlini? Repinec je tudi izjemno zdrav. Deluje kot prebiotik, razstruplja jetra, pomaga pri težavah s kožo in podpira procese samozdravljenja.
	Repinec podpira procese samozdravljenja. (Foto: Pixabay.com)
Repinec podpira procese samozdravljenja. (Foto: Pixabay.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pri repincu primarno uporabljamo korenino, ki ne bi smela manjkati v nobeni zeliščni shrambi. Nabiramo jo prvo leto njegove rasti.

Z energetskega vidika je korenina repinca pogosto opisana kot hladna in vlažna. Je prizemljitvena rastlina, ki nas vrne h koreninam, tako metaforično kot dobesedno. Repinec je znan po nežnem, a vztrajnem delovanju, ki počasi, a zanesljivo vzpostavlja ravnovesje v telesu.

Korenino repinca uvršamo med alternative. To je kategorija zelišč, ki postopoma povrnejo pravilno delovanje telesa in povečajo zdravje in vitalnost. Alternative se pogostoo uporablja za kronične bolezni, zlasti tiste, ki prizadenejo kožo, jetra in ledvice. Včasih jih imenujejo "čistilci krvi", kar je izraz, ki odraža njihovo tradicionalno uporabo v pogojih, za katere so včasih menili, da jih povzročajo nečistoče v krvi.

PREBERITE TUDI: KORENINA REGRATA: pravilno nabiranje, uporaba, priprava in zdravilni učinki

Repinec kot alternativ

Kot alternativa je korenina repinca pravi mojster za vse. Uporablja se za širok spekter stanj, od kožnih motenj do prebavnih težav. Ideja je, da lahko repinec s podpiranjem naravnih poti razstrupljanja telesa pomaga telesu pri samozdravljenju. Pogosto ga kombinirajo z drugimi alternativnimi zelišči, kot sta regrat ali kodrolistna kislica, v formulah, namenjenih podpiranju splošnega zdravja in dobrega počutja.

Repinec za sečila

Korenina repinca je diuretik, kar pomeni, da lahko telesu pomaga pri izločanju odvečne tekočine. Zaradi tega je uporabno zelišče pri boleznih, ki prizadenejo sečila. Lahko pomaga pri izpiranju odpadnih snovi in blaži vnetje, zaradi česar je priljubljena izbira pri okužbah sečil, ledvičnih kamnih in edemih (oteklinah).

Repinec kot prebiotik

Ena od manj znanih prednosti korenine repinca je njen potencial kot prebiotik. Prebiotiki so snovi, ki hranijo koristne bakterije v našem črevesju. Korenina repinca vsebuje veliko inulina, vrsto vlaknine, ki je priljubljena hrana številnih koristnih črevesnih bakterij. S podpiranjem zdravega črevesnega mikrobioma lahko korenina repinca pomaga izboljšati prebavo, okrepiti imunski sistem in celo podpira duševno zdravje.

Repinec za jetra

Jetra so eden od glavnih telesnih organov za razstrupljanje in korenina repinca se pogosto uporablja za podporo zdravja jeter. Spodbuja proizvodnjo žolča, kar lahko pomaga jetrom učinkoviteje predelati toksine in maščobe. Zaradi tega je repinec priljubljeno zelišče za bolezni, kot so bolezen zamaščenih jeter, zlatenica in druge bolezni jeter.

Foto: Tina Mele

Foto: Tina Mele

Repinec za kožo

Nenazadnje je korenina repinca znana po svojih koristih za kožo. Uporablja se za notranjo in zunanjo uporabo pri številnih kožnih obolenjih, vključno z aknami, ekcemom, luskavico in dermatitisom. Deluje tako, da zmanjšuje vnetje, podpira razstrupljanje in izboljšuje zdravje kože od znotraj navzven.

Skratka, korenina repinca je vsestransko in nežno, a hkrati učinkovito zelišče s širokim spektrom uporabe. Ne glede na to, ali želite podpreti svoja jetra, izboljšati svojo kožo ali samo okrepiti svoje splošno zdravje, je korenina repinca koristen dodatek zeliščni shrambi.

Pripravimo jo lahko na več načinov, odvisno od želja in posebnih koristi za zdravje, ki jih iščemo:

1. Prevretek: Za pripravo prevretka potrebujemo približno 1-2 žlici posušene korenine repinca na skodelico vode. V loncu zmešamo korenino in vodo, segrevamo do vretja in nato na majhnem ognju segrevamo še približno 20-30 minut. Pred pitjem precedimo. Običajni odmerek je 1-3 skodelice na dan.

2. Tinktura: Za pripravo tinkture iz korenine repinca napolnimo kozarec za vlaganje do približno 1/3 s posušeno korenino, nato pa preostanek kozarca napolnimo s 40-50% alkoholom (šnops, vodka, lekarniški etanol…). Pustimo stati 4-6 tednov, vmes večkrat pretresemo in nato precedimo. Običajni odmerek za tinkturo je 2-4 ml, trikrat na dan.

PREBERITE TUDI: OGNJIČ: celi rane, pomaga pri težavah z limfo, podpira jetra, deluje protimikrobno

3. Hrana: Korenina repinca je tudi užitna in jo lahko kuhamo kot katero koli drugo korenasto zelenjavo. Je pogosta sestavina v japonski kuhinji, kjer je znana kot gobo. Lahko jo narežemo in popražimo, juham ali enolončnicam.

Ne pozabite, da so to splošne smernice in optimalni odmerek se lahko razlikuje glede na dejavnike, kot so starost, zdravstveno stanje in posebno stanje, ki ga poskušamo obravnavati. Vedno je dobro začeti z nižjim odmerkom in ga po potrebi postopoma povečevati. In seveda, če ste noseči, dojite ali imate kakršne koli zdravstvene težave, je vedno pametno, da se o morebitnih novih dodatkih ali terapijah pogovorite z usposobljenim strokovnjakom, preden jih začnete uporabljati.

Članek je informativne narave in ni nadomestilo za posvet ali zdravljenje z zdravnikom.

Avtorica prispevka je dr. Tina Mele, ki izobražuje in spodbuje vse, ki jih zanima uporaba zelišč - več o njenem delu najdete na spletni strani thegreenwitch.si.

"Moje poslanstvo je, da spodbudim čim več ljudi, da se »vrnejo« k zelenim zaveznikom, da se naučijo uporabljati zdravilne rastline izpred domačega praga na enostaven in poceni način. Ker nam narava ponuja toliko možnosti, kako nas lahko podpre." Pravi avtorica prispevka dr. Tina Mele.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Repinec Korenina repinca Zelišča
Morda te zanima tudi:

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...

Nepozaben oddih v Termah Šmarješke Toplice

Februarja in marca spet Šmarješki tedni zvestobe!

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.