Nekateri na novo odkriti naravni pripravki za zdravljenje okužb so stari več kot tisoč let in še vedno izjemno učinkoviti. Eden od njih je antibiotični tonik, ki so ga po spodnjem receptu lahko pripravite sami. Uživate ga po žličkah – zaradi močnega okusa začnite z eno čajno žličko na dan, primeren pa je tudi za nosečnice in otroke. Odmerek postopoma povečujte, dokler ne pridete na 0,3 decilitra na dan (približno en kozarček za žganje) in uživajte večkrat na dan po obroku.
Če tonik jemljete v preventivne namene, kuro po enem mesecu za nekaj časa prekinite. Če ga jemljete med boleznijo, naj kura traja do ozdravitve. Če imate težave z vnetjem v ustni votlini ali grlu, ga nekaj časa zadržite v ustih, preden ga pogoltnete. Ne mešajte ga z vodo, ker tako izgubi na učinkovitosti. Močan okus in vonj po česnu omilite z rezino limone ali limete. Pojejte jo potem, ko ste že zaužili tonik.
Tonik učinkuje tako na gram pozitivne kot na gram negativne bakterije, pa tudi na glivice in viruse. Skrivnost delovanja je v kombinaciji zdravilnih učinkovin, ki se v fitofarmaciji sicer redno uporabljajo. Tonika ni potrebno hraniti v hladilniku, uporaben pa je najmanj eno leto. Pomembno je, da za pripravo uporabite sveže sestavine iz ekološke pridelave. Zanimivo je tudi, da se je prvotni recept skozi stoletja spreminjal, eden od prvih zapisov o njegovi učinkovitost pa je iz srednjega veka, ko so ga uporabljali kot zdravilo pri kugi.
Preden se lotite priprave, naj vas opozorim na močne vonjave, ki lahko dražijo sinuse. Če imate razpokano kožo, velja razmisliti o uporabi zaščitnih rokavic. Tonik lahko zmešate z olivnim oljem in dnevno uporabljate kot solatni preliv.
Sestavine:
700 ml jabolčnega kisa
¼ čajne skodelice nasekljanega česna
¼ čajne skodelice sesekljane čebule
¼ čajne skodelice naribanega ingverja
2 čim bolj pekoča feferona
2 čajni žlički naribanega hrena
2 čajni žlički kurkume
Priprava:
Sestavine, razen jabolčnega kisa, dobro premešajte. Feferonoma odstranite peške in ju zelo na drobno narežite. Z mešanico napolnite kozarec do 2/3. Zalijte z jabolčnim kisom do vrha, zaprite in shranite v temnem, hladnem prostoru (klet) za dva tedna. V tem času vsak dan nekajkrat dobro pretresite. Po dveh tednih precedite skozi gazo (maso z roko stisnite) in natočite v steklenico. Kar ostane na gazi, porabite pri kuhanju (kot dodatek mesu, prelivu za testenine, praženemu krompirju...).